Српска ракета са 25 километара погађа у прозор

Српски инжењери развили су навођену ракету, која је толико прецизна да са 25 километара може да уђе кроз прозор. Ради се о постојећем ракетном систему АЛАС, који је у међувремену модификован и унапређен, и који је своје купце нашао у Уједињеним Арапским Емиратима (УАЕ).

Пробно гађање успешно, иде се у серијску производњу

Ракетни систем АЛАС није непознаница, нити новитет када је у питању наоружање, па је и ове, као и ранијих година нашао своје место на сајму наоружања ИДЕX 2017 у Абу Дабију. У питању је ракета земља-земља, која је у међувремену значајно побољшана.

У Абу Дабију је у четвртак први пут приказан и видео снимак успешног пробног гађања ракете АЛАС на полигону Министарства одбране у Никинцима. Да ствар буде још занимљивија, она је лансирана са возила оружаних снага Емирата „Нимр“.

– На сајму је показан снимак на коме се види да је ракета доказала свој концепт и да је на правом путу да крене у серијску производњу. Српске фирме раде пројектовање, развој и тестирање ракете, док ће фирма „Еартх“ из УЕА серијски да их производи за своје потребе. Ове ракете могу да се користе на копну (земља-земља) или да се лансирају са патролних чамаца (море-море) – каже за „Блиц“ уредник портала „Танго сиx“ Петар Војиновић.

Српске компаније „Југоимпорт“ и „ЕДеПро“ су још 2013. године потписале уговор са УАЕ, односно њиховом компанијом „ЕАРТХ“ о развоју ракете земља-земља АЛАС.

Инжењер компаније „ЕДеПро“ Горан Мемон објашњава да је верификација прототипа система АЛАС у завршној фази. Он наводи да је на њему оспособљена платформа да погоди циљ на жељеној даљини, да има ТВ систем за навођење и комуникацију путем оптичког кабла.

Следи тестирање бојеве главе

– АЛАС се мења, тако да је дошло до модификације у смислу веће ефикасности и управљања, а оспособљен је и да стабилизује слику у лету. Повећане су његове маневарске способности, унапређен погон и побољшан мотор, а бољи је и систем за снабдевање горивом – испричао је Мемон за „Танго сиx“.

Овим изменама побољшан је капацитет резервоара, чиме је продужен домет, а сама ракета изгледа мало другачије него раније. Иначе, АЛАС је тестиран и на температуре, и то у опсегу од -30 до +70 степени Целзијуса. У „ЕДеПроу“ наводе да сада предстоји тестирање и интеграција бојеве главе, и да се очекују да ће систем ускоро ући у серијску производњу.

Блиц, Вестионлине

Актуелно

Од нове руске ракете нема сакривања ни бежања било где на планети (видео)

Руски председник Владимир Путин је током годишњег обраћања Федералној скупштини навео да Русија развија нову …

Како до дођете до наших вести док траје Фејсбуков „експеримент“

Поштовани читаоци и пријатељи, Фејсбук је од краја прошле недеље на територији шест земаља међу …

Један коментар

  1. и кад им разбијемо све прозоре они ће цркнути од промаје

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons