понедељак , 21 септембра 2020

Шумадија покрива Балкан

0
(0)

Абу Даби – „Какво вам је ово чудо, овај монструм”, запитала су ме два немачка новинара на штанду компаније „Југоимпорт-СДПР” на Сајму наоружања и војне опреме „Ајдекс 2017” у Абу Дабију.

Стајали смо поред ракете дугачке 8,25 метара и калибра 400 мм из балистичког ракетног система „шумадија”.

– Знате, то је најновија вођена балистичка ракета српске војне индустрије. То је наш фактор одвраћања против било које војне авантуре и агресије из околних држава, јер сада имамо вођени пројектил домета 300 километара. Развили смо га не за некакав напад, већ као средство превенције, као средство одбране – објашњавао сам немачким колегама.

Погледали су ме врло озбиљно и рекао бих с разумевањем.

„Схватамо, господине, и требаће вам.” Окренули су се и отишли без даљих питања. А шта и да питају они који су створили „фау-1” и „фау-2”.

На управо отвореном Сајму наоружања и војне опреме „Ајдекс 2017”, а отворио га је принц Бин Зајед ал Нахијан, иначе заменик врховног команданта оружаних снага Уједињених Арапских Емирата, учествују излагачи из 65 држава.

Компанија „Југоимпорт-СДПР”, као интегратор војне индустрије Србије, има импозантан изложбени простор од преко 400 метара квадратних на два нивоа у главној хали.

„Југоимпорт-СДПР” је овде представио два борбена возила пешадије „лазар-3”, једно у верзији с руском куполом, која има топ од 30 мм, аутоматски бацач граната од 30 мм и митраљез калибра 7,62 мм, и друго возило с даљински управљаном борбеном станицом ДУБС с митраљезом од 12,7 мм.

Поред „лазара-3” паркирана је самоходна хаубица „нора Б-52” и најновији производ компаније „Југоимпорт-СДПР”, оклопно борбено возило „милош” наоружано с ДУБС митраљезом од 12,7 мм и са шест бацача димних кутија од 82 мм.

„Милош” је заправо оклопни аутомобил 4 пута 4, с независним вешањем, с мотором „каминс” од 300 коњских снага, максималне тежине од 14 тона, максималне брзине од 110 км на сат, с могућношћу преласка вертикалних препрека од 0,60 метара, дуг 5,45 метара и висок 2,3 метра.

Клиренс му је 420 мм, а доњи део возила је додатно оклопљен ради противминске заштите нивоа 2а и 2б односно СТАНАГ 4569. Ниво заштите на чеоном делу возила је 3, с осталих страна ниво заштите је 2.

Посаду оклопног возила „милош” чини осам војника, у предњем делу су возач, сувозач, командир ДУБС-а и помоћник, док су у другом делу возила четири војника, који могу да отварају ватру и из возила, да га брзо напуштају, или се укрцавају преко хидрауличне задње рампе-врата. „Милош” има отворену архитектуру наоружања, па може бити опремљен и противоклопним ракетним системом руске производње „корнет”, може да носи ракетни ПВО систем, термовизијске камере, и радарски систем за копнено осматрање. „Милош” може да буде у функцији командног, извиђачког или амбулантног возила, као део противоклопне, или артиљеријске јединице. Као извиђачко возило високе проходности просто је идеалан за надгледање и чување границе.

С гамом својих производа компанија „Југоимпорт-СДПР” на Сајму „Ајдекс 2017” сврстала се међу првих осам излагача. Кинези, Руси, Корејци, Турци такође су изложили нове производе, или модификације постојећих. Нашег „лазара-3” већ су првог дана сајма детаљно упознавале стране делегације, пакистански министар војне индустрије два пута је долазио на наш штанд због „лазара-3” и „норе Б-52”. Пакистанци су испалили бројку од 500 „нора Б-52” колико наводно њима треба. Од нас би купили око 100 „нора Б-52”, остало би била продаја технологије за њену производњу у Пакистану. Да глава заболи од могућег посла. Иначе, самоходна хаубица од 155 мм „нора Б-52” већ је неко време на тестирању у Пакистану. Пакистанце је интересовала и наша модификација ракете Г-2000-52 калибра 122 мм с новим дометом од 52 км.

Већ првог дана сајма, заправо одмах после церемоније службеног отварања, наша компанија „Прва петолетка” из Трстеника продала је минобацаче у вредности око 500.000 долара.

Ипак, главне звезде нашег штанда свакако су производи компаније ЕДеПро из Београда и „Југоимпорт-СДПР”: балистички ракетни систем „шумадија” и беспилотни хеликоптер „стршљен”. „Стршљен” је ултралаки УАВ хеликоптер максималне тежине од 750 кг, с могућношћу ношења борбеног терета и горива до 350 кг. Лети брзином од 180 км на сат, може да остане у ваздуху до четири сата, плафон лета му је 4.000 метара. Направљен је од композитних материјала, турбопроп мотор „феникс-250”, елиса, све је то домаће производње. Ради се и на електричном мотору, па ће „стршљен” бити и потпуно нечујан, а због композита и слабо радарски видљив.

Ракетни балистички систем „шумадија”, та звер из „Југоимпорта-СДПР” и компаније ЕДеПро, има могућност лансирања четири или шест пројектила с ИНС вођењем из контејнера на камиону, минималног домета од 70 км, а максималног од 300 км. С камиона се хидрауликом спуштају цилиндри-лансери у којима су пројектили и који се земље вертикално испаљују. Као ПВО систем С-300. Фрагментарна бојева глава ракете система „шумадија” тешка је 200 кг, али она може бити и термобарична, што неколико пута повећава њену моћ. Једна ракета тешка је 1502 кг, од чега на мотор отпада 889 кг. Дужина лансера пројектила је 8,6 метара. Време припреме целог ракетног балистичког система „шумадија”, превођење из маршевског у борбени положај је 12 минута.

Неки милитаристи би онако цинично рекли: И ми коња за трку имамо. А реч је само о фактору одвраћања. И ништа више.

Мирослав Лазански, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Небојша Стефановић одбио да одговори на питање о умешаности свог оца у криминал у вези купопродаје хотела „Шумадија“

0 (0) Министар полиције Небојша Стефановић одбио је да одговори на питање Н1 о умешаности …

Петнаестак криминалаца са фантомкама, секирама и палицама демолирали улаз хотела „Шумадија“, претходили преговори око продаје које је водио отац Небојше Стефановића

0 (0) Петнаестак крупних момака, са фантомкама на глави, секирама и палицама су полупали и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *