Српски ИТ генијалци извезли 1.5 милијарде евра дигиталних производа и услуга и поред владиног субвенционисања страних компанија

0
(0)

Србија је у 2019. години извезла ИТ и дигиталне услуге у вредности од 1,5 милијарде евра, казао је данас министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић на отварању конференције о иновацијама „Инноватион талк 2020“.

Он је најавио отварање новог поглавља у развоју српског иновационог екосистема, а то је развој тржишта ризичног капитала које ће обезбедити већи обим финансирања стартап (СтартУп) компанија и иновација.

Поповић је навео да је „такозвано ‘ви-си’ финансирање важан инструмент за развој стартап заједнице и обавезан део сваког стартап екосистема“.

„Поред тога што обезбеђују потребно финансирање, фондови ризичног капитала помажу компанијама у које инвестирају и на друге начине, као што је повезивање са партнерима и менторинг“, рекао је Поповић.

Он је указао да подаци о запошљавању и броју патената показују да су фирме подржане од стране „ви-си“ фондова склоније да значајно доприносе укупној економији.

„Србија је препозната и у светском иновационом екосистему, све је више мултинационалних компанија које долазе овде и отварају своје истраживачке центре, али је све више српских стартапова који привлаче инвестиције које се мере десетинама милиона долара“, казао је Поповић.

Министар је оценио и да је „важна сарадња између државе, академије и индустрије, која треба да буде отворена да апсорбује иновативна решења и омогући њихову валидацију“.

„Индустрија инжењерског знања је оно најбоље што данас имамо и ово је прилика да стартап компаније виде своје могућности сарадње са мултинационалним корпорацијама“, навео је Поповић.

Он је истакао да Србија развија механизме за „ви-си“ финансирање стартап заједнице са својим партнерима из Израела, а амбасадорка те земље у Србији Алона Фишер Kам рекла је да такви фондови настављају да буду главни извор утицаја на капитал у локалним стартаповима.

„Амбасада Израела подржава укључење Србије у стартапове и иницајативе које су овде почеле су направиле нова партнертва између Србије, инвеститора и власника компанија да врше заједничка улагања“, навела је Фишер Kам.

Суоснивач највећег израелског инвестиционог фонда „Питанго“, Рами Kалиш рекао је да „верује да све оно што су они урадили у Израелу може да се постигне и у Србији уз помоћ Владе, приватног капитала и инвестиција.“

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Холандска студија: Србија је заробљена држава, СНС бира ко добија шансу а ко не – последица је „одлив мозгова“

4.2 (5) Процес проширења ЕУ на Западни Балкан неће дати резултате ако се најпре не …

Удружења произвођача позивају на већу заштиту домаћих тржишта

5 (1) У свим државама ЕУ расте страх да ће због афричке куге свиња у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *