Напредна лоповска банда би да војну индустрију стави под контролу тајкуна и страног фактора

4
(2)

Уредбом од 31. децембра прошле године, Влада Србије формирала је групацију „Одбрамбена индустрија Србије“, коју чине произвођачи наоружања и војне опреме чији је већински основни капитал државни или друштвени.

За разлику од раније истоимене, али неформалне групације, коју је чинило шест најзначајнијих и највећих домаћих војних фабрика – Застава оружје, Kрушик, Први партизан, Слобода, Милан Благојевић и Прва искра, нова групација „Одбрамбена индустрија Србија“ (ОИС) коју, према уредби Владе Србије, чини 19 предузећа наменске производње, имаће своје органе управљања – скупштину и савет, а тиме, према тумачењу из крагујевачког Привредног суда, и статус правног лица.

Групација, чије је оснивање предвиђено новим Законом о производњи и промету наоружања и војне опреме, како је наведено у Уредби Владе, почиње да ради у року од 15 дана од дана ступања на снагу те уредбе. Уредба је објављена у Службеном гласнику 31. децембра 2019. године, а ступила на снагу осмог дана од објављивања, дакле 8. јануара, што значи да је требало да почне да ради 23. јануара.

Све фабрике из састава ОИС и даље, међутим, функционишу и привређују као и деценијама уназад, а тако ће, по свему судећи, бити и у догледној будућности. О формирању те групације која је, поновимо, већ требало да почне с радом, тек је, у ствари, почело да се разговара у Министарству одбране, где су надлежни средином прошле седмице покушали да пословодствима и синдикатима најзначајнијих домаћих војних фабрика, које ће и убудуће да чине окосницу ОИС, објасне циљеве њеног оснивања.

Поједини учесници разговора у Министарству одбране тврде да је очигледна намера Владе Србије да комплетну домаћу војну индустрију, односно њено пословање, развој и, што је најважније, новим Законом о производњи и промету наоружања и војне опреме предвиђену приватизацију – продајом капитала иностраним и домаћим инвеститорима – стави под „државну шапу“. Међутим, након тог скупа много тога везаног за оснивање ОИС остало је нејасно, те је почетак рада, а можда и фактичко формирање те групације и даље на „дугом штапу“.

– Уредбом Владе Србије, формирање Скупштине групације ОИС регулисано је само једном одредбом, из које се не види ни ко чини, ни ко председава и сазива седнице тог органа. Нису, што је још проблематичније, дефинисани ни начин рада и надлежности скупштине, без чијег конституисања групација ОИС не може да ни да профункционише на начин на који је то владином Уредбом предвиђено. Надлежности и начин формирања Савета групације су прецизније дефинисани, али је невоља што би Скупштина за коју се не зна ко и како ће да је конституише, требало да изабере Савет који бу управљао групацијом – каже председник синдиката у „Застави оружју“ Драган Илић, који је присуствовао прошлонедељном састанку у Министарству одбране.

З.Радовановић, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић и Вучић опет у „двоуглу“: Kад је полиграф крунски, а кад недовољан доказ

5 (5) У случају Јовањица ових дана актуелна је, уз државне ударе, још једна за …

Вучић припрема освету и чистку кадрова из полиције одговорних за хапшење нарко мафије у Јовањици

4.9 (17) Већ данима смо као грађани принуђени да слушамо медијске тираде о томе да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend