понедељак , мај 21 2018

Српски војник на ивици – БЕДЕ

Док се увелико сеје маркетинг о новом оружју Војске Србије које стиже из Русије, припадници српских одбрамбених снага имају најмања примања у региону, пише Радио Слободна Европа. Да се то понижавајуће стање промени, нису помогли ни протести војних синдиката крајем прошле године.

Иако су се годинама залагали, војни синдикати нису успели да придобију Министарство одбране и Војску Србије да сви запослени буду осигурани од несрећног случаја, упркос томе што то закон прописује, пише „Слободна Европа“.

Осим тога, запослени не добијају реалне накнаде за трошкове превоза. Због тога су припадници Четврте бригаде копнене војске, са боравком у Нишу, чијих је 14 чланова повређено 23. фебруара у саобраћајној несрећи код Владичиног Хана, било принуђено да код приватног превозника „Кавим јединство“ који је давао попуст купе месечну карту на релацији Ниш-Врање-Ниш јер им месечна надокнада од око 12.000 динара не покрива реалне трошкове превоза.

НЕСРЕЋА КОД ВЛАДИЧИНОГ ХАНА Аутобус пун српских војника слетео с пута, повређено 14 ЉУДИ
Новица Антић, председник Војног синдиката Србије, за Радио Слободна Европа (РСЕ) каже да неки од повређених војника нису ни осигурани за случај несреће и да ће имати проблем да покрију трошкове повреда и добију накнаду за штету.

Једино тужбом до одштете

– Ми смо једини државни орган који нема колективно осигурање, које је послодавац по Закону о раду обавезан да плаћа. Сваки послодавац је дужан, по Закону о раду, да осигура свог запосленог, у периоду од када крене на посао, током рада и док се не врати са посла кући – каже он.

Међутим, додаје Антић, ми такво осигурање немамо, него је сваки припадник Војске који се услед рада повреди, а повредом на раду се сматра свака повреда од момента када кренете на посао до момента док се не вратите с посла, принуђен да тужи послодавца – у овом случају је то Република Србија – и да у поступку парнице остварити накнаду штете.

– При томе сте у међувремену можда били подвргнути неким операцијама или сте морали плаћати партиципацију која је већа од ваше плате – каже Антић.

За Министарство одбране би било вишеструко економичније да овако осигура своје запослене него да им плаћа накнадну на име штете после судских поступака.

Новица Антић у том контексту указује на податак да је претходних година Министарство за накнаду штете и судске трошкове по тужбама запослених плаћало више од 70 милиона динара. Синдикат је осигурао од случаја несреће све своје чланове и на месечном нивоу је за такву полису осигурања то занемарљив трошак од око 100 динара по запосленом.

Плата 30.000 динара

О стању запослених у Војсци Србије речито сведочи податак да 81 одсто њих има плату мању од просечне у Србији, при чему је зарада обичног војника тек незнатно више од 30.000 динара.

– Стање у Војсци је депресивно и незадовољство је много веће него што синдикати успевају да саопште на протестима – оцењује за РСЕ публициста и војнополитички коментатор Љубодраг Стојадиновић.

– Слика о Војсци која постоји у нашем друштву има две стране: једна страна је онај маркетиншки део који у својим изјавама емитује премијер, куповином разне половне технике и олупина по отпадима бившег Совјетског Савеза, а на другој страни имамо статус војника – не само обичних војника него и официра који брину о њима – који се заиста налазе на доњој граници социјалног опстанка, који заиста нису у стању да својим примањима регулишу основна месечна потраживања за преживљавање породице, а камоли нешто друго изнад тога – наводи он.

Протест војних и полицијских синдиката: Дошли смо да тражимо да једемо, Вучић: Нема пара!
– Мислим да је стање у Војсци депресивно, да постоји много веће незадовољство него што синдикати успевају да саопште на протестима; многи људи су потпуно демотивисани или физички или на друге начине спречени да на те протесте дођу јер је власт склона да те протесте прогласи непријатељским и издајничким. Ја у ствари мислим да се власт понаша као неко ко је сопствену војску издао – оцењује Стојадиновић.

Крајем прошле године војни синдикат је и протестима указивао на лош положај припадника Војске Србије, поручујући да је војник најугроженија категорија у Србији, али је премијер Србије Александар Вучић на то одговорио: „Могу да протестују колико хоће, али пара за испуњавање њихових захтева нема“.

РСЕ

Актуелно

Гинисов рекордер због јавашлука одлази из Војске Србије!

Десетар Војске Србије (ВС) Срђан Ристић, који је Гинисов рекордер по броју урађених склекова и …

Срби пелене и лекове KУПУЈУ НА KОМАД

Док се врше „припреме“ за нове фонтане, јарболе и спремају набавке тоне меса за прославе, …

Један коментар

  1. A tek se stišala bura oko uvođenja obaveznog vojnog roka, a ne mogu da ishrane ni ovo vojske što imamo.
    Ko se opredelio za vojni poziv, teško može da promeni profesiju.
    Zato ovde vidim da se radi na tome da se vojnik toliko omalovaži i ponizi materijalno, da bi naglavačke trčali u SNS, pa onda on dobar, pa im poveća platu, 1,25%.
    Prešlo se sa ucenjivanjima čak na personu, pojedinačno.
    U svakoj ustanovi, pa i većoj firmi, za svako radno mesto.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons