Шта по народном веровању ваља радити на Божић

Шта по народном веровању ваља радити на Божић

Божић је обележен бројним обичајима који имају један основни смисао – да се сачува и увећа породица и имање домаћина. Ево шта се данас ваља.

Божић се празнује као успомена на дан рођења Исуса Христа, то је празник рађања новог живота, празник деце и детињства, празник родитељства и породице, и обележен је бројним обичајима који имају један основни смисао – да се сачува и увећа породица и имање домаћина.

Све то најбоље је сажето у народној молитви – здравици која се изговара о Божићу: “Дај, Боже, здравља и весеља у овом дому, нека нам се рађају здрава дечица, нека нам рађа жито и лозица, нека нам се увећава имовина у пољу, тору и обору!”

Један од најлепших божићних обичаја је миробожење – прилика да се завађени поздраве и пољубе говорећи “Мир божји, Христос се роди”, да се они који су у свађи измире дакле, у ово доба године које треба да буде време општег мирења и праштања.

Пре свитања, 7. јануара, на Божић, звоне сва звона на православних храмовима, објављујући почетак највеселијег хришћанског празника. Први дан Божића је дан радости рађања, обнављања живота, док се други дан проводи у свечаном, тихом домаћем расположењу, а у црквама служи Литургија захвалности Богородици.

Ево још неких веровања везаних за овај празник.

На Божић би требало радити све оно што вам је тешко ишло током године, јер се верује да ће нам оно што радимо на божићно јутро ићи од руке. Вода која се користи за прање суда у којој је мешена чесница користи се за заливање воћки, јер ће тако боље родити, или се, у градским условима, њоме залива саксијско цвеће, да лепше цвета. Тесто које остане на рукама домаћице после мешења чеснице такође се ставља на воћке, да би дале више плода.

Негде су се задржали и трагови паганских веровања, па се гата у плећку од печенице – ако на кости која се извуче из печенице остане меса, верује се да ће година бити плодна.

У околини Ниша забележен је обичај да се пре божићног ручка сви укућани истовремено изују, јер ће се тако пилићи истовремено изводити, жене брзо порађати, краве брзо и лако телити, овце јагњити… На југу Србије верује се да ће момци и девојке који преспавају на слами посутој за Бадње вече сањати будућег супружника…

 

Мондо

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Христос се роди!

Христос се роди!

Најрадоснији хришћански празник, дан рођења Христовог, данас прослављају Српска православна црква и цркве које поштују …

Обраћање народног посланика Миладина Шеварлића Председнику Републике (видео)

Обраћање народног посланика Миладина Шеварлића Председнику Републике (видео)

Велику и посебну захвалност дугујемо народном посланику Миладину Шеварлићу, који се јавно обратио Председнику Републике …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *