Шта се крије иза мреже Гугл плус?

Шта се крије иза мреже Гугл плус?

Гугл+ пропраћен је повољним оценама. Такве оцене дали су и корисници социјалних мрежа, али и борци за заштиту података. Али, овације нису дуго трајале, Гугл већ ради на новом „спорном“ пројекту.

Интернет концерн Гугл планира формирање супер-банке података. Пројекат има радни наслов ДДП, преносе амерички медији. Реч је о услужној делатности за индустрију реклама. Идеја је да фирме од Гугла могу да купују податке о потрошачима, укључујући име, адресу и друге податке, као и информације о интересовањима тих потрошача.

Фирме већ одавно покушавају да дођу до таквих информација, како би своје рекламне акције могле да прилагоде профилима муштерија. Тиме се избегавају губици који настају расипањем реклама. Тако би они који желе да продају пилуле за мршављење убудуће од Гугла могли да купе податке о хиљадама жена које су се у блиској прошлости интересовале за смањивање телесне тежине. Они који желе да нађу купце за своје моћне спортске аутомобиле, моћи ће да се послуже Гугловим регистром и тамо нађу адресе неожењених мушкараца са бољим зарадама.

Засад није јасно да ли ће сами корисници интернета знати да неко барата информацијама о њима и њиховим интересовањима. У Гуглу о свему томе углавном неодређено говоре, служећи се објашњењима типа „реч је о сарадњи са различитим партнерима“ у којима би изостајали појмови попут „контрола“ и „транспарентност“. 

Ова идеја одједном је бацила нову светлост и на социјалну мрежу Гугл+, јер њени корисници би у њу требало да унесу баш оне податке који су Гуглу раније недостајали за велики посао. У одредбама о коришћењу ове мреже најситнијим словима пише и да ће Гугл+ податке о корисницима по потреби стављати на располагање „партнерима“ или „другим интернет-порталима“. Али, ко уопште чита те одредбе? А можда ће оне значити одлучујући корак у покушајима да се направи конкуренција Фејсбуку. „Нигде не могу да се добију тако добри подаци као код Фејсбука“, цитира америчка штампа маркетиншког агента једног великог концерна.

Аутор: Саша Бојић

 

DW

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Хиљаду километара за два и по сата: Кина лансирала најбржи воз на свету (видео)

Хиљаду километара за два и по сата: Кина лансирала најбржи воз на свету (видео)

Кинески нови брзи маглев (магнетна левитација) воз сишао је данас са производне траке. Дизајниран је …

Драган Р. Млађеновић: Жиг звери

Драган Р. Млађеновић: Жиг звери

Главни стратешки задатак и циљ нечастивога је од искони исти – уништење свега што је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *