понедељак , 21 септембра 2020

Аустралијски активисти уништили генетски модификовану пшеницу

0
(0)

Активисти за заштиту животне средине упали су на земљиште у власништву аустралијске владе и уништили усеве генетски модификоване пшенице. Према извештају АФП-а, иза ове акције стоји организација „Гринпис“ чији су чланови, користећи тримере, посекли готово пола хектара овог хибрида.

Влада Аустралије, посредством агенције која је задужена за узгој генетски модификоване пшенице, тврди да је причињена велика материјална штета и „разматра које ће кораке предузети“.

Активисти „Гринписа“, с друге стране, отворено признају да стоје иза уништења генетски модификованих усева и поручују аустралијским властима да одустану од намере да узгајају ову по здравље опасну хибридну сорту пшенице.

„Влада је најавила да ће до 2015. године Аустралија бити прва земља у свету која ће да производи генетски модификовани пшеницу“, каже Лора Кели, активисткиња „Гринписа“.

„Али, сва истраживања јавног мњења показују да Аустралијанци не желе да једу такву храну. И не само то. Ни земље у које би требало да извозимо такву пшеницу не желе да га купују.

Тако је Јапан отворено саопштио да неће дозволити увоз генетски модификоване пшенице, а сличне поруке добили смо и од Европске уније, Русије и Канаде“, тврди Лора Кели, додајући да не постоје докази који би указали на то да је оваква врста пшенице безбедна по здравље.

Она очекује да ће полиција против ње и осталих активиста „Гринписа“ који су уништили генетски модификоване усеве покренути поступак, што засад полиција у Канбери није могла да потврди.

Ово, иначе, није први пут да активисти за здрав живот уништавају генетски модификоване усеве. Тако је недавно забележено да је група демонстраната у Белгији почупала са ораница генетски модификовани кромпир, претходно се сукобивши са полицијом.

 

Алтернативне Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Европска унија продужила забрану уласка за грађане Србије

0 (0) Европска унија није вратила Србију на листу трећих земаља којима је у околностима …

РОДИТЕЉИ И ДАЉЕ ТРАЖЕ НЕСТАЛЕ БЕБЕ: Поднето најмање 107 пријава, рок за предају захтева суду 3. новембар

5 (2) РОДИТЕЉИ који сумњају да су им бебе по рођењу нестале из породилишта имају …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *