Став

Шта Вашингтон замисли, то Београд изврши

Борис АЛЕКСИЋ | 27.10.2012

Изјаве високих представника владе у Београду о „њиховом плану“ за Косово и Метохију толико су контрадикторне, неодговорне и често мењане да цео процес већ одавно личи на фарсу. Најпре су у свом заносу најавили да ће донети стратегију за јужну српску покрајину. (1) Међутим, у влади су убрзо схватили да стратегија изискује озбиљан државнички и студиозан приступ проблему па су се одлучили за нижу врсту акта – платформу. (2) Уколико се погледа ко је учествовао у разматрању плана у Влади Србије њихово опредељење за платформу је сасвим јасно. Николић је план представио Дачићу, Вучићу, Грубишићки, Мркићу и Вулину. (3) Ни једно стручно лице које би својим знањем могло да помогне у решавању питања јужне српске покрајине није присуствовало састанку.

Министар Дачић и председник народне скупштине Стефановић су раније најавили да ће план садржати „црвене линије“ преко којих Србија неће ићи. (4) Њих је убрзо дементовао Вучић изјавом да „црвене линије“ представљају негативан приступ проблему. (5)
 
Директор канцеларије која би требала да се бави решавањем проблема КиМ, Вулин је прво изјавио да републичка влада неће правити „никакав тајни план већ жив и активан документ“. (6) И та демократска замисао која подразумева упознавање грађана са најважнијом темом која их се тиче, убрзо је демантована јер је платформа проглашена ни мање ни више него за државну тајну! (7) Према Закону о тајности података, степен тајности „државна тајна“ се одређује ради спречавања настанка неотклоњиве штете по интересе Републике Србије. Овај законски услов није испуњен те платформа за Косово и Метохију не може бити проглашена државном тајном. Уосталом шта то влада крије од свог народа? Изгледа да би објављивање оригиналне и веродостојне верзије платформе могло да угрози позицију владајуће коалиције јер би јасно показало њихову спремност да повуку потезе које чак ни Борис Тадић није смео, наравно на штету Србије. На тај начин, углед напредњака и њихових сателита би у народу преко ноћи пао. Са друге стране поучени искуством власти Бориса Тадића која је под притиском променила текст српске резолуције у Генралној скупштини УН, могуће је да актелна влада чека верификацију платформе од стране САД. Радио слободна Европа коју је створила и финансирала ЦИА у свом извештају отворено истиче да Србија чека платформу за КиМ коју претходно треба да верификује Хилари Клинтон чију посету очекује Београд. (8) Америчи медији се отворено ругају влади у Београду, која са своје стране чини све да се додвори Вашингтону и Бриселу. 
 
Поред свега, садржину платформе за јужну српску покрајину републичке владе није тешко препознати. Александар Вучић је недавно на састанку владе јасно ставио до знања да пут Србије у ЕУ не сме бити угрожен због Косова и Метохије. (9) Његове уцене пласиране преко медија да ће оборити владу, као и његова противуставна позиција координатора свих служби безбедности, наслеђена од његовог блиског пријатеља Миодрага Ракића, омогућила му је да натера Ивицу Дачића на сусрет са шефом шиптарске мафије Хашимом Тачијем (10), који се помиње и у извештају Дика Мартија о трговини људским органима отетих Срба. Овај срамни чин на који чак ни Тадић није хтео званично да пристане ће остати записан у историји бешчашћа и после њега, без обзира на уцене, Дачић никад неће моћи да се „опере“.
 
Будући да Вучић ставља ЕУ испред јужне српске покрајине, у тренутку када Брисел потпуно отворено инсистира на „територијалном интегритету Косова“ (11) иако територијални интегритет може да припада само државама, јасна је спремност власти у Београду да прихвати независност КиМ. То је њихова платформа.
 
Посматрано из угла међународних односа и позиције Вашингтона, ова теза добија још једну потврду. Мортон Абрамовиц који је стварао обавештајну мрежу САД широм света, у свом ауторском тексту „Нови председник стари проблеми“, констатује да се позиција Николића и Тадића по питању Косова и Метохије суштински не разликује. (12) Дакле обојица су спремна да прихвате независност.
 
Утицајна Међународна кризна група (МКГ) у чијем чланству су поред Мортона Абрамовица и Збигњев Бжежински, као и Џорџ Робертсон бивши генерални секретар НАТО-а, још је 10. септембра ове године објавила свој поглед на решавање косовског проблема, наравно у циљу успостављања потпуне независности. Према овом извештају „Косово је имплементирало већи део Ахтисаријевог плана – печата демократије,обезбеђујући суштинска права за Србе и остале мањине – и заслужује да буде потпуно независно, али не би смело бити клизања и остали деловиплана требало би да буду испоштовани.“ (13) МКГ предвиђа обавезе Београда да „затвори структуре паралелних српских општиских влада најужном Косову и замени их транспарентним заједничким канцеларијама заједнице како би се обезбеђивале потребе косовских Срба, као и да неодвраћа Србе на Косову од сарадње са косовским институцијама на свим нивоима и настави да обезбеђује техничку и финасијску помоћ алиотвореним и транспарентним механизмима.“
 
Тезе наведене у овом извештају Међународне кризне групе су план и програм владе у Београду који она већ увелико фактички испуњава. Својевремено је Џејмс Лајон функционер МКГ у емисији „Клопка“ на БК телевизији почетком 2006. године изјавио да се Мортон Абрамовиц састао са Александром Вучићем. Мортон Абрамовиц је један од прекаљених кадрова америчке обавештајне службе који је учествовао у тајним операцијама САД широм света. Он иза себе има читаву мрежу сарадника које је оставио да стрпљиво чекају и када дође време извршавају налоге из Вашингтона. Имајући у виду овај податак, понашање актуелног министра одбране и координатора служби безбедности, по питању Косова и Метохије, не чуди. 
 
Николић, Дачић и Вучић својом потезима нарушавају територијалну целовитост Републике Србије и на тај начин чине тешко кривично дело: “Ko силом или на други противоуставан начин покуша да одцепи неки део територије Србије или да део те територије другој држави, казниће се затвором од три до петнаест година” (Члан 307, Kривичног законика Србије). Они нису добили мандат од народа да би коначно предали Косово и Метохију непријатељу. Њихова је обавеза да заштите територијални интегритет Србије. Једног дана српски народ ће их сигурно подсетити на ту обавезу.
 
(1) http://www.24sata.rs/vesti/aktuelno/vest/vulin-izrada-jedinstvene-strategije-u-toku/55327.phtml
(2) http://www.blic.rs/Vesti/Politika/349631/Vucic-Svi-cemo-imati-problem-da-prihvatimo-kosovsku-platformu
(3) http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.289.html:402807-Plan-za-KiM-ostaje-drzavna-tajna
(4) Исто; http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.289.html:397549-Stefanovic-Uskoro-strategija-za-Kosovo
(5) http://www.blic.rs/Vesti/Politika/349631/Vucic-Svi-cemo-imati-problem-da-prihvatimo-kosovsku-platformu
(6) http://www.24sata.rs/vesti/aktuelno/vest/vulin-izrada-jedinstvene-strategije-u-toku/55327.phtml
(7) http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.289.html:402807-Plan-za-KiM-ostaje-drzavna-tajna
(8) http://www.slobodnaevropa.org/content/srbija-ceka-platformu-o-dijalogu-a-platforma-hillary-clinton/24750926.html
(9) http://www.blic.rs/Vesti/Politika/348342/Vucic-porucio-Vladi-da-nece-dozvoliti-da-evropski-put-Srbije-bude-ugrozen-zbog-Kosova
(11) http://www.tanjug.rs/novosti/62377/teritorijalni-integritet-kosova-u-zakljuccima-ek.htm
(12) http://nationalinterest.org/commentary/new-president-old-problems-6996?page=show
Фонд Стратешке Културе

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!