СТАРИ ВЛАСНИЦИ ТРАЖЕ СВОЈЕ КУЋЕ: Цеца, Вук и Ружица остају на улици!

0
(0)

Потомци некадашњих власника потражују објекте одузете после Другог светског рата, које између осталих сада користе певачица, странка Српски покрет обнове и Ђинђићева удовица

Певачица Светлана Цеца Ражнатовић, Српски покрет обнове, чији је лидер Вук Драшковић, али и удовица покојног премијера Зорана Ђинђића Ружица по свој прилици мораће да изађу из објеката које користе, сазнаје Курир.

Враћена вила у Крунској – ДС НА НОВОЈ АДРЕСИ

Један од најпознатијих случајева реституције у Србији засад је враћање породици Божић виле у Крунској 69 у Београду, у којој је било седиште Демократске странке пуних 20 година. Кућа је оригинално припадала Добривоју Божићу, чувеном проналазачу железничких кочница, а у њој данас живи његов син Роберт.

Те објекте у процесу реституције потражују наследници некадашњих власника којима је имовина неправедно одузета после Другог светског рата.

Више власника

Цеца поседује локал у приземљу зграде у Кнез Михаиловој улици број 9, чији поврат захтевају потомци некад чувеног трговаца Велизара Митровића.

– Они потражују целу зграду, у чијем су приземљу два локала, од којих је један у власништву Ражнатовићеве. Други локал припада компанији „Делта М“ Мирослава Мишковића, док је остатак зграде у власништву Миодрага Костића Колета. Процес реституције на овом објекту још увек није завршен. Иначе, од свега одузетог после рата сад се потражује само 20 одсто – истиче председник Мреже за реституцију Миливоје Антић.

СУДСКИ ПОСТУПАК ТРАЈЕ

Предвиђена заплена и распродаја имовине КБЦ „Драгиша Мишовић“ је стопирана пошто је Виши суд у Београду укинуо правоснажну и извршну пресуду у корист Симониде Танасијевић (77), којој је болница за плац од 12 ари требало да исплати 1,1 милион евра. Поступак је враћен на почетак.

У проблему је и Ружица Ђинђић, која већ 15 година користи кућу у Толстојевој 35 на Дедињу, коју потражује Даринка Таталовић (82). Бака Даринка је због те имовине чак штрајковала глађу испред Агенције за реституцију, али и претила да ће се дићи у ваздух. Кад је Зоран Ђинђић постао премијер, на коришћење је добио и кућу у Ужичкој 40, коју његова супруга и даље користи, а за чији поврат су захтев поднели наследници чешког банкара Боукала.

И судије избацују

Такође пред исељењем је и СПО, с Вуком Драшковићем на челу, који ће после скоро две деценије морати да изађе из просторија у Кнез Михаиловој 48, на које право полаже више лица. Исељење СПО је заказано за 13. јануар, али је на то уложена жалба. Спорна је и зграда Високог савета судства у Ресавској 42, коју потражује ћерка покојног спортског коментатора Драгана Никитовића.

У Агенцији за реституцију Куриру је потврђено да СПО напушта зграду, док судбина куће Ружице Ђинђић још није одређена:

– За објекат у Толстојевој 35 донето је решење којим се одбија захтев подносилаца за враћање и против овог решења поднета је жалба Министарству финансија, које је другостепени орган, као и у случају зграде Високог савета судства. За Кнез Михаилову 9 пронашли смо само један захтев, за који неће бити донета позитивна одлука, будући да се ради о закупцу, а не и власнику локала. Могуће је да постоји још неки захтев за ову локацију.

ОГОРЧЕН САМ ШТО МЕ ЗАВЛАЧЕ

Владимир Петровић, чувени Боба из „Жикине династије“, чијем оцу и стрицу је Агенција за реституцију вратила плац у Улици 27. марта 21 у Београду, на коме се некад налазила гаража коју је користило предузеће „Паркинг сервис“, каже да његова породица још не може да располаже својом имовином.

– Предузеће „Паркинг сервис“ срушио је ту гаражу, тако да је нама Агенција за реституцију правоснажно вратила земљиште на коме се гаража налазила. Међутим, затим је извршена његова пренамена и ми сад не знамо има ли шансе да то икад добијемо. Огорчени смо.

Курир / С. Томчић – Ј. Пронић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ер Србији из српског буџета уплаћено сто милиона евра

1 (1) Држава је Ер Србији, уплатила сто милона евра помоћи. Ово је урађено кроз …

Напредњачки картел је одлучио да од уништене привреде и потпуно осиромашеног народа отме и последњу пару

5 (6) Пљачка буџета свих нивоа власти се отргла контроли. Прошле године је нестало око …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend