Стефановић после девет питања о шефу смене: Нема потребе да ово траје сат времена (видео)

На питање новинара редакције Инсајдер да ли је дежурни шеф смене у полицији могао сам да одлучи да се у ноћи рушења у Херцеговачкој улици полиција не одазове на позиве грађана, министар полиције Небојша Стефановић рекао је да у МУП-у ради 42. 500 људи. Онај који је на дужности доноси одлуку када је у питању сменски рад, рекао је Стефановић. На овај начин, министар полиције је практично одговорност за то што се полиција није одазивала на позиве грађана у ноћи рушења пребацио са „врха полиције“ на дежурног полицајца те ноћи, понављајући да се министар не бави истрагом.

Стефановић је одговарао и на питања новинарке Инсајдера да ли га је неко звао у ноћи рушења у Херцеговачкој, као и да ли као министар полиције осећа одговорност због свега тога што се десило те ноћи, а након деветог питања о овој теми министар је рекао да мисли „да сад нема потребе да ово траје сат времена“. Након тога конференција за новинаре је завршена.

Погледајте како је изгледао разговор министра са новинарима после седнице Председништва СНС-а.

Министар полиције поводом извештаја Вишег јавног тужилаштва да је шеф смене дежурне службе београдске полиције Горан Стаменковић осумњичен за несавестан рад у случају Савамала који је објављен у медијима тврди да то није питање за његе и да извештај није видео.

„Питајте Тужилаштво, тужилац води истрагу и они знају шта треба даље да раде“, рекао је Стефановић одговарајући на питања новинарке Инсајдера како је могуће да шеф смене командује МУП-ом.

Стефановић је на питања новинарке Инсајдера како је могуће да је извештај стигао до медија, а до њега, као министра полиције, није, рекао да тужиоци имају право да дају документа коме желе, одговарају за истрагу и то шта ће се догодити ако се неко лице открије или не.

„Нека раде све што мисле да треба, не могу ја то да коментаришем. Тужилац поставља питања и када добије одговор одлучује да ли има кривичног дела, подиже или одбацује кривичну пријаву“, објаснио је Стефановић.

Подсетимо, јуче је портал КРИК објавио да је Више јавно након 15 месеци предистраге у овом случају открило само једног осумњиченог, а ради се о шефу смене дежурне службе београдске полиције Горану Стаменковићу којег је тужилаштво осумњичило за несавестан рад у служби.

Овај закључак тужилаштво је, по свему судећи, донело ослањајући се највише на извештај Заштитника грађана који је непосредно након рушења у Херцеговачкој. Оно што је међутим непознато је зашто тужилаштво није испитивало наводе из истог извештаја да је „врх полиције“ наредио да се грађани који су ту ноћ позивали пребаце на комуналну полицију.

На основу доступних информација, тужилаштво се по свему судећи није ни потрудило да открије ко је био толико моћан да полицији нареди да у ноћи рушења објеката не реагује, већ се након појединих истражних радњи у јулу прошле године прогласило ненадлежним.

У току рушења у Херцеговачкој улици, група непознатих маскираних младића у сред ноћи несмотрено је багерима у центру града рушила приватне објекте. Та група том приликом је и малтретирала сведоке и пролазнике, одузимала им телефоне и ограничавала кретање.

Грађани су у тој ноћи позивали полицију, али се они нису одазвали, што се види из транскрипата разговора забележених на полицијском телефону 192 који су објављени у извештају Заштитника грађана. Грађане су чак упућивали на комуналну полицију, која је говорила да то није у њиховој надлежности.

Једна службеница је, како се може видети и из транскрипата разговора, грађанима рекла и да је наређење “врха полиције” да их упуте на комуналну полицију.

Одговор на питање “ко је врх полиције” могао би да да извештај Сектора унутрашње контроле Министарства унутрашњих послова у овом случају.

Овај извештај још није објављен, а тужилаштво и Министарство унутрашњих послова већ месецима одбијају да га доставе новинарима редакције Инсајдер.

Недавно је чак министар полиције упркос чињеници да полиција те ноћи није радила посао у интересу грађана, на инсистрање новинара Инсајдера да добију извештај покушао да дискредитује тврдњом да Инсајдер тај извештај тражи због привлачења публике, а не у интересу јавности.

Бојана Анђелић

Инсајдер.нет

Актуелно

Вучић купио све медије и постао најмоћнији медијски тајкун (видео)

Александар Вучић је преко Kоперникус купио ТВ Прва и ТВ О2 за 180 милиона евра. …

Зашто држава и трећу годину након истека уговорне обавезе наставља да финансира Ер Србију?

Држава и наредне године планира субвенције за Ер Србију, упркос томе што је уговорна обавеза …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons