Насловна / Свет / Америке / Стивен Бенон обећава Трамповим противницима његово „зверско лице“
Стивен Бенон обећава Трамповим противницима његово "зверско лице" 1

Стивен Бенон обећава Трамповим противницима његово „зверско лице“

* Његове метафоре о ономе што ће Трамп учинити својим противницима („go full animal“ и „come off the chains“) могу се различито и преводити и интерпретирати, а сугеришу зверско држање председника САД као некога ко се буквално `откинуо с ланца` и више не сматра да је дужан да обуздава своје (политичке) инстинкте

* Бенона не брину Русија и Путин већ Кина и он упозорава да се САД морају изборити са „три кинеске претње“.  Главном сматра пројекат „Један појас, један пут“, посебно његов европски сегмент. Он економско интегрисање Европе и Кине види као безмало васељенско зло. Друга претња за њега је програм „Произведено у Кини 2025“ јер треба да Кини обезбеди технолошко лидерство и потпуну технолошку независност од САД. За трећу претњу је прогласио кинеску мрежу  5G и, конкретнокомпанијуHuawei

_______________________________________________________________________

         Пише: Иван ДАНИЛОВ

         СТИВ Беннон  – банкар, политички технолог, идеолог и човек који се сматра „злим генијем америчке политике“ – дао је интервју у којем је колоритно описао перспективе америчког политичког живота после краха истраге о „завери Трампа и Кремља“.

         Бенон је одиграо кључну улогу у Трамповој изборној кампањи, а њеове оцене су у западном медијском простору изазвале шок и због крајње заоштрене реторике и због ништа мање жестоких прогноза.

         Његове метафоре о ономе што ће Трамп учинити својим противницима („go full animal“ и „come off the chains“) могу се различито и преводити и интерпретирати, а сугеришу зверско држање председника САД као некога ко се буквално `откинуо с ланца` и више не сматра да је дужан да обуздава своје (политичке) инстинкте.

         Бенон је познат по својим неортодоксним предтавама о томе шта је могуће, а шта није. Зато – да би се схватило каква је он необична личност, која се би даје за право да износи шокантна предвиђања – има смисла погледати његову биографију.        

         Каријеру је почео као поморски официр, а потом се – на необјашњив начин – нашао међу елитним банкарским службецницима инвестиционе банке Goldman Sachs која је у САД најутицајнија банка на политчком плану.Добити место у таквој банци није могуће „са улице“.

         Потом је у Холивуду био продуцент и режисер, па постао власник сопствене инвестиционе компаније. Чак је руководио и биолошким истраживачким центром Biosphere 2 који се бави „затвореним екосистемима у којима човек може живети на другим планетама или на Земљи после нуклеарног светског рата“.

         Амерички новинари с правом указују да је Бенон „у стању да види будућност коју мало ко може видети чак и у сну“.

         Наводно је само Бенон у Трамповом изборном штабу – дакле, не ни сам Трамп – чврсто веровао да ће се он наћи у Овалном кабинету Беле куће.

         Уосталом, Бенон је и технолошки визионар – он је суоснивач фамозне компаније Cambridge Analytica која је ефикасно обрађивала огромне количине података ради утицања на бираче преко социјалних мрежа. И у време британског референдума о изласку из ЕУ и у функцији Трампове изборне кампање.

         Ако америчког банкара-политтехолога није изневерио пророчки дар, Американце чекају веома интересантни председнички избори. Бенон предвиђа да ће ти избори бити наставак изборне 2016-те.

         Он сматра да ће кључна бити јесен 2019-те. То је објаснио овако:

         „Није искључено да ривал Трампу опет буде Хилари Клинтон. Јер, када изађу на сцену претенденти из редова Демократске партије на страначку номинацију за председника САД – она може објавити да нико од њих нема шансе против Трампа, а да га је она 2016-те она победила, добивши три милиона гласова више. И још сам штошта научила на направљеним грешкама“.

         Најважније је ипак како Бенон види главне изазове америчке будућности и њене главне непријатеље.        

         Ако сте помислили да ће указати на Русију и Путина – преварили сте се. Бенона брине готово искључиво Кина и он упозорава да се САД  морају изборити са „три кинеске претње“.

         Главном сматра пројекат „Један појас, један пут“, посебно његов европски сегмент. Он економско интегрисање Европе и Кине види као безмало васељенско зло.

         Друга претња за њега је програм „Произведено у Кини 2025“ јер треба да Кини обезбеди технолошко лидерство и потпуну технолошку независност од САД.

         За трећу претњу је прогласио кинеску мрежу  5G и, конкретно, компанију Huawei. Уз ово образложење:

         Подаци посастају нови плутонијум. Подаци могу бити употребљени против целих земаља, народа и појединаца. Huawei покушава да даје боље понуде од сваке телекоммуникационе компаније да би доминирала у сфери 5G и контролисала све податке које се унутаре те мреже буду нашли“.

         Бенон је тренутно у Риму где окупља и тренира европске антисистемске политичаре и покушава да обезбеди парирање кинеском утицају у Европи.

         Ако се погледају потези Трампове администрације према Кини – лако се уочава да као да их је осмислио лично Бенон.

         Што сукоб Вашингтона и пекинга буде оштрији сарадња са Русијом постајаће све драгоценија за све земље које не желе да се нађу у статусу (америчке) колоније.

Факти

фото: АП

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Ванредно стање због невремена у Њу Орлеансу, Тексасу и Мисисипију (видео) 11

Ванредно стање због невремена у Њу Орлеансу, Тексасу и Мисисипију (видео)

Тропска олуја са обилним кишама поплавила је бројне улице и паралисала саобраћај у Њу Орлеансу, …

Оставка британског амбасадора након "цурења" дописа у којима критикује Трампа 12

Оставка британског амбасадора након „цурења“ дописа у којима критикује Трампа

Британски амбасадор у САД Kим Дарок поднео је оставку после контроверзе са председником Доналдом Трампом, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *