Што народу нису отеле банке, узеће фондови којима НБС уступа наплату ненаплативих кредита

Што народу нису отеле банке, узеће фондови којима НБС уступа наплату ненаплативих кредита

Поред муке како да врате кредит, грађани Србије задужени код банака сада имају додатни разлог за бригу. Наиме, Народна банка Србије најавила је могућност трговине ненаплативим кредитима грађана. Подсећамо да је актуелним законом банкама дозвољено да продају искључиво ненаплативе кредите привреде.

Скоро 3,5 милијарди евра блокирано је банкама у Србији у ненаплативим кредитима. Од тога грађани дугују нешто више од пола милијарде евра. Дакле, централна банка размишља да дозволи да неплаћене рате измучених клијената заврше у рукама специјализованих агенција и фондова.

– Када су представници НБС говорили о тој теми, рекли су да то неће бити дозвољено ни под каквим условима. Сад видимо да је дошло до драстичног заокрета у тим ставовима и поставља се питање зашто је то тако – каже Дејан Гавриловић из Удружења банкарских клијената Ефектива.

Дужници ипак заштићени?

Закон о заштити корисника финансијских услуга, без обзира на то да ли је купац банка, или ако се закон измени, сутра буде неко други, штити грађане.

– Грађанин не може ничим бити доведен у неповољнији положај него што је до тог тренутка био. Сви они уговорни услови које је иницијално потписао са банком остају на снази – изјавио је Петар Секулић, саветник гувернера НБС за економска питања.

Бранко Павловић, бивши директор Агенције за приватизацију и познавалац економских кретања у земљи, каже за “Вести”, да је, нажалост, извесно да ће банке кренути са продајом грађанских кредита.

– Под притиском иностраног капитала и кредити грађана ће почети да се продају разним фондовима и агенцијама. У пракси то изгледа овако: фонд понуди банци да откупи сва њена потраживања по нижој цени. Банка пристаје и онда грађани преговарају са фондом – објашњава Павловић.

Он упозорава да, за разлику од банке која покушава да нађе заједнички језик са клијентом, то неће бити случај са фондом.

– Будући да је кредите купио по нижој цени, фонд није на губитку као банка, па није вољан много да преговара. Све указује на то да ће дужници бити у много неповољнијој ситуацији него до сада – упозорава Павловић.

Н. С. Прерадовић – Вести

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Ко је одговоран за катастрофално стање у РБ Колубари?

Ко је одговоран за катастрофално стање у РБ Колубари?

После вишедеценијског иживљавања над РБ Колубаром, које је почело поставком партијских, нестручних директора, некадашњи понос …

Србомрзац и НАТО лобиста Јелена Милић награђена амбасадорским местом у Хрватској

Србомрзац и НАТО лобиста Јелена Милић награђена амбасадорским местом у Хрватској

Јелена Милић, политичка аналитичарка и директорка Центра за евроатлантске студије, могла би да постане нови …

Један коментар

  1. lihvarenje i zelenasi .danas mene nazovu i kazu da vise ne dugujem banci nego njima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *