fbpx

ШТРАЈК ПОЧЕЛИ РАДНИЦИ КОЈИ СРЕЂУЈУ СЛАВИЈУ! Обустава радова због неисплаћених зарада

0
(0)

Два месеца након што су први пут обуставили радове у Мије Ковачевића и на Славији због неоверених здравствених књижица и неисплаћених зарада, радници фирме Ратко Митровић Нискоградња јутрос су поново одложили алат и прекинули сав посао на реконструкцији путева у Рузвелтовој улици код Вуковог споменика, али и на Славији.

У јулу су постављали асфалт на плус 50, почетком септембра на плус 30. Услови различити, али разлог за обуставу рада, опет, исти.

– Добили смо почетком септембра 15 одсто од фебруарске зараде, неких 5.000 до 6.000 динара, и један превоз, шта може са тим да се уради. Треба да плаћамо станове, рачуне, то није довољно низашта – каже за Данас Раде Петровић из Самосталног синдиката у овој фирми. Он и још двадесетак колега јуче су обуставили рад код Вуковог споменика. Тренутно чекају да виде да ли ће им послодавац уплатити оно што им дугује.

– Дугује нам остатак фебруара, три превоза, јулску плату – набраја Петровић и додаје да проблем са платама и односом власника (МБА Миљковић) према радницима траје већ три године, готово две године непрекидно.

– За све запослене у фирми ова ноћна мора траје три године. Људи последњих месеци раде по 300 до 310 сати месечно, а плаћени су за 170 сати, ни толико – истиче Петровић. Он каже да би сваки прековремени сат требало платити дупло, али да се то не поштује већ се повремено деле стимулације од неких 7.000 или 8.000 динара. Петровић подсећа и на период од пре пет година када су радници били на минималцу, када им је обећаван бонус који никада нису добили.

– Шта ће бити са свима нама када се заврше ови радови који су хитни, ако се сада понашају овако. Шта ће бити када реконструкција буде завршена, када сада нема новца за нас – пита се Петровић и наглашава да ће обустава радова трајати док им се не исплати новац.

 Послодавац, власник МБА Миљаковић Бранко Миљковић је компанију Ратко Митровић-Нискоградња приватизовао 2011. када су радници у јулу обуставили посао вредан 15 милиона евра, Миљковић им је одмах сутрадан исплатио део зараде.

Фирма Ратко Митровић-Нискоградња приватизована је пре шест година, а подаци Агенције за привредне регистре показују да је прошлу годину завршила у плусу од 165,1 милиона динара, готово дупло мањем него годину дана раније, када је салдо на рачуну био 317 милиона динара. Миљковићева приватна компанија МБА Миљковић је, према подацима АПР, 2015. годину за

А САДА РАЗМИСЛИТЕ О КВАЛИТЕТУ РАДОВА КОЈИ ИЗВОДЕ РАДНИЦИ БЕЗ ЗАРАДА

ДАНАС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У Привредном суду закључена расправа по тужби бивших радника ПKБ корпорације

5 (3) У Привредном суду у Београду данас је закључена расправа по тужби бивших радника …

Половина радне снаге у свету суочена с губитком посла

5 (1) Готово половина радника у свету изложена је непосредном ризику да остане без посла …

Један коментар

  1. Komunističo-ustaška uprava je po nalogu SS i MI6 ozakonila robovlasništvo !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *