Страни инвеститори овде не долазе због нас, него због себе, продаја ПКБ-а ће довести до нестанка сточарства у Србији

Страни инвеститори овде не долазе због нас, него због себе, продаја ПКБ-а ће довести до нестанка сточарства у Србији

Професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић изјавио је за Радио-телевизију Војводине да Србија иде у погрешном смеру уколико се Влада определила за то да се буџетски дефицит смањује само тако што ће се смањивати плате, а не и други расходи државе. Он је у емисији “Прави угао” РТВ-а оценио да су, с друге стране, поруке опозиције о враћању плата и пензија популистичке и јефтине, те да је најпроблематичније то што очигледно нико нема реалан програм за излазак земље из економске кризе.

Савић је казао да ће предстојећу изборну кампању свакако обележити тема економије, али да се у свакој кампањи, како је додао, само обећава бољи живот и политичари се труде да нам кажу да нам је много боље него што сами мислимо.

“Плате у јавним предузећима су веће него у просевти и здравству, али то нико не дира. Штедети се може и рационализацијом јавне управе, подизањем њене ефикасности, повећањем у прихода у буџету… За мене као економисту најважније је да гледамо да у што краћем периоду повећамо стопу раста БДП-а”, рекао је Савић.

Како је указао, јавна предузећа остају недодирљива, јер су то “последња упоришта странака, где се ухлебљују партијски кадрови”.

Коментаришући изјаву министра финансија да је спасао Србију од банкрота, он је казао да је то илузорно. Према његовим речима, постојеће мере штедње јесу изнуђене и потребне јер је то био најбржи начин да се угаси пожар, али да ипак то не сме да буде једина мера.

Сматра да оцене премијера да следи побољшање стандарда нису реалне, јер, како је навео, повећање пензија и плата од један до два процента не могу да доведу до бољег стандарда. Он је указао и да је Србија неопростиво дуго у веома лошој позицији јер се никако не проналази механизам како да се повећа производња, због чега смо још увек јако далеко од нивоа производње и животног стандарда из 90. године прошлог века.

Говорећи о актуелном протесту синдиката јавног сектора због новог закона о платама, Савић је оценио да је тешко обезбедити у тржишној привреди све што траже синдикати у јавном сектору, али да и влада тешко може да очекује да синдикати не раде ништа, посебно у овако тешим економским околностима.

“Социјализам кој смо имали је прошлост, али постоје земље које имају тржишну привреду али и модел социјализма који ми нисмо имали, а којем би требало да тежимо, као у скандинавским земљама. Капиталисти желе да са радном снагом располажу као са робом, а радници опет желе боље услове и веће плате и то је логично. У Србији је, међутим, јако лоше што социјални дијалог постоји само између власти и синдиката јавног сектора, а нема дијалога са запосленима у приватном сектору. Синдикати у свим уређеним капиталистичким земљама имају врло значајну улогу”, навео је он.

Савић је истакао да је јавни дуг од преко 24 милијарде евра историјски рекорд, те да забрињва кад се из владе чује да смо обуздали јавни дуг, а он заправо расте по две милијарде сваке године.

Навео је да је највећи проблем то што се само на отплату камата за кредите данас издваја 114 милијарди динара, док је 2008. године за камате ишло 16 милијарди динара. Додао је да забрињива и то што је учешће у отплати камата преко три одсто БДП, док би следеће године могло бити и веће, као у Грчкој, због чега не дели задовољство премијера постојећим мерама.

“А то што се код нас увек дешава то да се власт жали и вади на оне претходне је класична политичка прича. Кад неко дође на чело владе онда нема кукања”, казао је он.

Поводом изјава премијера о суфициту у буџету током јануара, Савић је рекао да се на месечном нивоу може приказати шта год се хоће, и суфицит и дефицит, наводећи да је некадашњи министар финансија Млађан Динкић 2005. године од дефицита направио суфицит тако што је изоставио неке ставке у расходима.

Није, каже, оптимиста ни у погледу сталних најава и обећања о привредном расту који ће Србији омогућити приватизација Железаре Смедерево и долазак страних инвеститора.

“Разматрања типа ‘ако стартује Железара’, и увек то ‘ако’… Тога смо се нагледали и наслушали. Волео бих да нам се дешава нешто у реалном живот а не само у виртуелном. А ова стопа раста дефинитвно не може да обезбеди развој”, истакао је он, наводећи да би нам уз стопу раста која би била пет одсто требало 12 година да удвостручимо БДП.

Према његовим речима, није решење ни у причама о доласку страних инвеститира, коју такође види као популизам.

“Проблем свих наших власти је што размишљају само у оквиру изборног циклуса. Ни једна власт неће да загризе киселу јабуку, односно да осмисли развој и стратегију коришћења наших потенцијала као што је пољопривреда, а так што бисмо извозили високо прерађене индустријске приозводе, а не само пшеницу и кукуруз”, навео је он.

Коментаришући у том погледу најаве о страним инвестицијама у пољопривреду које ће наводно омогућити нови Закон о пољопривредном земљишту, Савић је оценио да “ми од 2000. године чекамо те странце па да процветамо”, али да се то не дешава.

“Странци овде не долазе због нас, него због себе. Тако ће продаја ПКБ-а на пример заправо довести до нестанка сточарства, јер је цена млека ниска и не може да покрије трошкове производње, а онај који купи ПКБ то ће учинити због скупог грађевинског земљишта и неких индустријских култура. А то није добра стартегија”, рекао је Савић.

Сматра и да је неопходна промена концепта субвенционисања домаћег бизниса тако да се не помажу предузећа већ производи који могу да се продају на светском тржишту, чиме би се на један уложен динар у буџет вратило три динара.

РТВ

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Вучићеви Арапи уништили постројење на биомасу у ПКБ-у вредно 160.000 евра

Вучићеви Арапи уништили постројење на биомасу у ПКБ-у вредно 160.000 евра

Котао на биомасу који је загревао пластеник величине једног хектара у Пољопривредном комбинату Београд, вредан …

Влада Абу Дабија постала сувласник ПKБ-а и земље око Београда

Влада Абу Дабија постала сувласник ПKБ-а и земље око Београда

Влада Абу Дабија постала је сувласник београдског произвођача млека Пољопривредног комбината Београд (ПKБ), највећег пољопривредног …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *