Вучић: Иако није чланица ЕУ, Србија је спремна да добије квоту за избеглице

Вучић: Иако није чланица ЕУ, Србија је спремна да добије квоту за избеглице

БЕОГРАД – Премијер Александар Вучић поручио је данас да Србија неће бити паркинг за мигранте, да неће и није у могућности да удоми стотине хиљада тих људи, али је спремна да учествује у систему квота, иако нема ту обавезу попут чланица ЕУ.

Коментаришући незваничне информације да ће на предстојећој конференцији у Лондону део новца бити намењен Србији како би се један број миграната овде задржао, он је рекао да “те новце ми нисмо видели, да су то много велики новци за нашу земљу, и кад би нам неко давао толике милионе евра, то би значило да ће стотине хиљада миграната остати у Србији”.

“То није могуће. Србија није паркинг за било кога и не може то да буде”, поручио је Вучић.

Он је истакао да је Србија спремна да удоми неки број избеглица и да учествује у систему квота иако није чланица ЕУ и то јој није обавеза.

“Ми смо ту поштенији од многих земаља чланица које су узимале паре од Немаца и ЕУ када су им биле потребне, а сада не учествују у овом проблему на прави начин. Нама паре нису потребне, можемо један број људи да удомимо, али стотине хиљада људи – то Србија не може да издржи”, рекао је Вучић.

Он је поновио да Србији новац није потребан, да је трошкове везано за мигранте покривала из свог буџета, и захвалио се и УНХЦР и ЕУ.

Вучић је навео да смно до сада само слушали против чега су сви, а Немачка држава се трудила да нађе решење, док је највећи део других земаља гледао да заштити себе и своје партикуларне интересе а не интересе Европске уније.

Амбасадор Немачке у Београду Аксел Дитман указао је да је конференција у Лондону у склопу заједничких активности на суочавању са избегличком кризом и заједно са разговорима о Сирији, али и о разговорима ЕУ са Турском, део напора за проналажење решења.

Дитман је похвалио одличну сарадњу са Србијом везано за избегличку кризу, и рекао да је Београд укључен у ту сарадњу.

Такође је казао да се Европа труди да овај проблем реши на координисан начин.

Ђуровић: Мигранти ће се све више гомилати у Србији

Директор Центра за заштиту тражиоцима азила Радош Ђуровић изјавио је данас да постоје изгледи да се део новца из фонда за Сирију уложи у то да се један број миграната задржи у Србији и Македонији, као и да се на пролеће може очекивати још већи број њих.

“Нажалост, постоје изгледи да то може да се деси. Све више смо сведоци да се они задржавају. Балкан дође као нека врста зоне која може да ублажи притисак и у којој ти људи могу да бораве”, рекао је Ђуровић за РТС.

Он је на тај начин реаговао на писање портала Еурацтив.цом, да ће сиријски фонд, основан за помоћ сиријским избеглицама и околним земљама које их примају, попут Либана, Турске, Јордана и Ирака, бити коришћен и за помоћ мигрантима у Македонији и Србији, како би остали тамо.

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Вучић отворено ради против интереса Републике Српске и тамошњих Срба

Вучић отворено ради против интереса Републике Српске и тамошњих Срба

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић огласио се поводом састанка Александра Вучића и новог Високог представника …

АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ: Невакцинисани људи су будале!

АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ: Невакцинисани људи су будале!

Председник Србије Александар Вучић прокоментарисао је данас борбу држава против коронавируса. Он је током постављања …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *