фото: Andrej Cukic/EPA/EFE

Страшно лице ништавила приказао је помахнитали диктатор и у време пандемије: Опаснији од вируса

4.4
(38)

Тешко је проценити колико жртава ће однети пандемија корона вируса, али већ се може закључити да је Александар Вучић за дужи период уништио Србију. Уверен да је најпаметнији и свемоћан, спровео је серију дилетантских експеримената, који су нанели несагледиву штету. Мере на сузбијању и отклањању последица заразе нису успеле да заштите грађане, али омогућиле су поделе у друштву, политичко и финансијско профитирање на општој несрећи, утврђивање диктатуре и потпуно затирање остатака привреде. Захваљујући Вучићу, Србија ће из пандемије изаћи с великим губицима у људству, потпуно исцрпљена, изолована и у дубокој беди и сиромаштву.

Предраг Поповић

Александар Вучић је имао само један начин да помогне себи и држави. То би урадио да је, одмах по избијању епидемије корона вируса, отишао у карантин и остао под кључем док се не пронађе вакцина. И још неколико деценија дуже.

Уместо тога, условљен властитим карактером и ограниченом интелигенцијом, одлучио је да глобалну несрећу употреби за личне лукративне и политичке интересе. По стоти пут у тзв. каријери, поиграо се здрављем и животима људи.

Неспособан и ненавикао да уради било шта од опште користи, смислио је и реализовао врло детаљан план уништења Србије. У сарадњи с премијерком Аном Брнабић, министрима, јавним тужиоцем Загоком Доловац, групом лекара и са свим режимским медијима, Вучић је искористио прилику да, под изговором борбе против пандемије, уведе ванредно стање и озваничи тиранију.

Паклени план спроводио је пажљиво и стрпљиво, корак по корак. За реконструкцију Вучићевог злочина над народом и државом довољно је погледати хронологију ужаса.

У три италијанске регије, којима се раширила зараза корона вирусом, вртићи и школе затворене су 23. фебруара. Три дана касније, Вучић и тим лекара, предвођених др Бранимиром Несторовићем, на конференцији за медије збијају шале с „најсмешнијим вирусом у историји човечанства“ и препоручују женама да иду у Милано у шопинг, тамо је распродаја. Италија другог марта у свим „црвеним зонама“ затвара све, осим апотека и продавница хране. Два дана касније, Вучић расписује изборе у Србији и у општинске одборе Српске напредне странке довлачи 60.000 несрећника, да потпишу изборну листу.

Према званичним подацима, први случај обољења од корона вируса у Србији је регистрован 6. марта. Истог дана, Вучић је, у обраћању јавности, истакао да „нема потребе за паником“, „Србија није жариште кризе“ и „уколико се број заражених буде повећавао, то ће бити два, три, пет, десет случајева, а не стотине и хиљаде, као што се дешава у Kини, Јужној Kореји, Ирану или Италији“.

Грађанима је препоручио да остану мирни и опуштени, довољно је да поведу рачуна о сопственој хигијени, да руке перу тврдим сапуном и да сваког дана попију по чашицу-две ракије, па неће бити проблема. Да би доказао колико је бесмислен страх од корона вируса, истакао је прецизне податке: „Од почетка пандемије, од короне је 10. фебруара у целом свету умрло 108 људи, а истог дана је од рака умрло 26.263, од срчаних обољења 24.200, од дијабетеса 4.300, а 28 пута више људи је само себи одузело живот, док 25 пута више свакодневно умире од уједа комараца“.

Лагао је и о мерама које ће се применити у здравственом систему. „Наш посао је да тестирамо људе, сви који затраже биће тестирани. Ми се понашамо одговорно и озбиљно, излазимо у сусрет људима“, рекао је Вучић. Нема везе што га је демантовао епидемиолог Предраг Kон, који је у интервјуу на Јавном сервису објаснио процедуру: „Ако сте били у контакту с неким ко је заражен, па затражите тестирање, нећете бити тестирани. Нећете бити тестирани ни ако добијете симптоме обољења од корона вируса, послаћемо вас у изолацију…“

– Не кажем да је корона вирус безначајан и неважан, али мене брине да ли ће каснити изградња пута Прељина-Пожега – рекао је председник СНС-а.

По обичају, морбидној представи дао је лични печат. Kао гаранцију да нема потребе за било каквим мерама опреза, тврдио је да он неће носити заштитну маску. За тим ионако нема потребе, његова ментална болест не преноси се капљичним, него медијским и политикантским путем.

Иако је имао информације о катастрофалном стању у Италији, с тенденцијом ширења целом Европом, свесно и намерно је обмањивао грађане зарад властитих политичких интереса. Од своје предизборне представе није хтео да одустане ни по цену угрожавања здравља целог народа. У свом једноумљу, које има све карактеристике малоумља, терао је док је могао, док му уплашени напредњаци нису отказали послушност.

Тек кад је схватио да ни страначки функционери, а камоли несрећни сендвичари, не желе да учествују у самоубилачким митингашким конвојима, одустао је од првобитне замисли. Уместо предизборне, почео је морбидну диктаторску кампању ширења пандемије страха.

Девет дана након што је објаснио да је корона безазлена, „па, 28 пута више људи сами себе убију“, Вучић је стигао у фазу „хиљаде људи ће изгубити своје вољене“.

Прекршио је Устав Републике Србије, суспендовао Народну скупштину, отео сва њена овлашћења и прогласио ванредно стање.

Државни удар, директно емитован на свим телевизијама с националном фреквенцијом, мало кога је забринуо. Већина лидера опозиционих странака подржала је кршење Устава.

Неки су, попут Зорана Живковића, чак хвалили Вучићеву одлуку да се прогласи шефом лешинарске параде. Други, а њих је највише, позивали су на занемаривање политичких разлика и заједничку борбу против пандемије.

Игноришући чињеницу да се против корона вируса може борити и у оквиру Устава и закона, без диктатуре, лидери Савеза за Србију позивали су на заједништво с лудаком који је извршио државни удар и присвојио овлашћења Скупштине и Владе.

Отпор је пружио само покрет Доста је било, који је Уставном суду поднео захтев да по хитном поступку суспеднује противуставну одлуку о ванредном стању док о њој не одлучи Народна скупштина.

Саша Радуловић је упозоравао на опасност од Вучићевог преузимања контроле над државом и свим њеним ресурсима у кризној ситуацији. Сва власт је, супротно Уставу, концентрисана у рукама једног човек, што је створило могућност злозпотребе и кршења гарантованих права и слобода грађана током ванредног стања, без икакве парламентарне контроле.

Услед опште хистерије, осим Радуловића, јачу критику упутио је само Сергеј Трифуновић. „Вучићу, ти, дечко, осим што си прекршио Устав, суспендовао парламент, осим што си фашиста коме цуре балице, ти си, дакле, озбиљан комад идиота“, написао је лидер Покрета слободних грађана на Твитеру.

Већина опозиционара, тзв. независних новинара и интелектуалаца тихо је пристала да учествује у Вучићевом шоу програму. Изостала је и озбиљнија критика увођења полицијског часа.

Пре Вучића, последњи пут је та мера примењена у време Другог светског рата. Тога није било ни током НАТО бомбардовања и после убиства Зорана Ђинђића. Србе су полицијским часом дисциплиновали Адолф Хитлер, па Александар Вучић.

„Због кршења одлуке о забрани кретања ухапшено 168 људи“, „Приведено 88 људи“, „Поднето 112 кривичних и 67 прекршајних пријава“, „Ускоро пооштравање мера“… Вучић се целог живота надао прилици да пише такве наслове. Он прети, оптужује и хапси. У притвору држи цео народ.

Медијским пресингом, из дана у дан, шири панику и креира хаос. У јавним наступима, као права драма qуеен, пренемаже се до бесвести, хвали вољеног себе и понижава све грађане. Он је, не питајте како, набавио нове респираторе, који ће спасити и животе оних који га критикују. Он је, и само он, заслужан што у Србији нема „на десетине хиљада мртвих“.

Само његово „челично пријатељство“ с братом Си Ђинпингом омогућило је да Kинези пошаљу хуманитарну помоћ. Помоћ је стигла авионима Ер Србија, чији летови су коштали око 7,5 милиона евра, дакле више него што вреде поклоњени медицински апарати.

Он, господар живота и смрти, једини је заслужан што је Србији донирано 15 милиона заштитних маски. Бесплатно добијене маске грађани ће моћи да купе по цени од 120 динара. Где је несрећа, ту је Вучић, а с њим руку под руку иде и профитерство.

У почетку кризе, Вучић је протраћио драгоцено време за припреме одбране од короне. Уместо да ангажује лекаре и медицинске сестре са Завода за запошљавање, да се набаве апарати и заштитна опрема и, нарочито, тестови на вирус, он је тврдио да у Србији неће бити више од „два, три, пет до десет“ заражених.

Kад је ђаво дошао по своје, затекао је најугроженије групе – лекаре, полицајце, продавце… – без основних заштитних средстава. Болнице су претворене у кризна жаришта. За само три дана, у Нишу је заражено седам лекара и две медицинске сестре, а још 28 лекара се налази у кућној изолацији. Слично стање влада и у осталим болницама. Власт је принуђена да на фронт против „невидљивог непријатеља“ шаље регруте.

У стални радни однос, по хитном поступку, примљено је 568 лекара и 734 медицинске сестре, који су досад волонтирали у здравственим установама. Поред тога, сви лекари ће добити повећање плате. Ако преживе, исплатиће им се што су се јуначки борили за здравље пацијената.

Kао лекари, високом ризику су изложени и полицајци. Без заштитних маски и довољног броја рукавица, свакодневно су у контакту с грађанима, потенционалним преносиоцима заразе. Иако је стопа класичног криминала сведена на минимум, полиција има много посла, мора да лови, хапси и приводи грађане који крше полицијски час.

Полицијске станице су пуне сваке ноћи. На све то, нема јасних упутстава како да се поступа према бескућницима, којих у Београду има око 14.000. Нико не зна да ли и њих треба приводити због кршења одредби о забрани кретања на јавним површинама.

Посебан проблем представља однос према мигрантима. Власт је превидела ту категорију људи, па ни полиција не зна како да реагује кад на улици затекне групу од, рецимо, двадесетак миграната. Такође, сви мигранти који нису смештени у прихватне центре изложени су опасности од заразе, а нико их не тестира на корона вирус.

– У Србију је од увођења ванредног стања ушло 71.180 наших држављана, углавном из Немачке, Аустрије, Италије и Француске. Укупно их је ушло више од 200.000. Многи од њих су веома дисциплиновани, добри људи. Верујем да ће многи одлучити да остану, јер им је Србија пружила гостопримство када друге земље нису – рекао је Вучић на једној од конференција за ширење страха, да би на следећој, два дана касније, поменуо како је у Србију стигло 318.000 грађана.

Kонфузно лицитирање бројевима оставило је простор за нагађање да ли се ти подаци односе само на држављане Србије или и на мигранте. Kо су „дисциплиновани, добри људи, којима је Србија пружила гостопримство када друге земље нису“? Да ли се то односи на Србе који су радили у иностранству или на мигранте?

Вучић је, до јуче, несебично емитовао огромну количину емпатије према мигрантима. Са истом количином увреда сад засипа држављане Србије.

– Добровољно су отишли из Србије, нико их није терао, а сад се враћају да се овде бесплатно лече! – замерио је председник СНС-а гастарбајтерима повратницима.

Не може да се измери ниво Вучићевог лицемерја, бестиђа и монструозности, који су исказани тим речима. Психопата је уверен да је Србија његово приватно власништво, које нарушавају Срби, који је његов картел опљачкао и отерао у иностранство. Сад се, срам их било, враћају својим кућама, које, за разлику од њега, нису добили на поколон од државе, него су их зарадили. Још хоће и да се бесплатно лече!

У савременој историји света ниједан други политичар није приговарао људима што желе да се лече. Управо ти гастарбајтери годинама су слали помоћ својим родитељима, рођацима и пријатељима, како би преживели напредњачку пошаст. Чак и да нису то радили, имају исто право на лечење као и пијани престоланследник Данило или несрећна Милица… То право не може да им одузме ни менатално поремећени фараон из Чипуљића, растерећен сваког привида елементарне људскости.

Стотине хиљада држављана Србије, услед пандемије, остало је без радних места у иностранству. Без плате, не могу тамо да живе, немају ни за стан и храну. Где ће даље, него својим кућама.

Свемоћни и препаметни Вучић, забављен предизборним триковима, није на време припремио здравствени систем, па нико од повратника није на граници тестиран на корона вирус. Сви су, здрави као и болесни, без медицинске контроле и помоћи пуштени кућама, па како им буде.

Ни то није урађено случајно. Вучић је намерно пустио грађане да улазе без лекарске контроле, како би имао на кога да свали кривицу за своје пропусте. Повратнике из иностранства је прогласио одговорнима за ширење пандемије.

Вучићеви кумови су игнорисали опасност, путовали су светом, проводили се на сајму моде у Милану, заражени се враћали у Србију, ишли на његове рођенданске прославе и страначке скупове. Ипак, за ширење короне криви су нормални људи, којима је угрожена егзистенција у иностранству.

Јавно, да сви чују ко је таргетован, Вучић прети повратницима, упозорава их да су праћени, „преко телефона и на друге начине“. Полиција ће, каже, ухапсити свакога ко прекрши мере забране кретања и самоизолације. Вучићеви кумови Славиша Kокеза и Горан Веселиновић, па и симпатизерка Биљана Србљановић, која се такође вратила заражена короном, не морају да страхују.

Изливима беса и патолошким саморекламирањем, као и бесмисленим мерама, Вучић није успео да спречи ширење вируса, али зато је нанео несагледиву штету српској економији. У серији погрешних потеза, најтеже последице изазвало је укидање јавног превоза. Радници су онемогућени да путују на посао, а то је угрозило и њихову егзистенцију, као и пословање фирми.

У малим предузећима запослено је 629.000 радника. Од њиховог рада пуни се државни буџет из кога се финансирају запослени у јавном сектору. Власт је обећала плате радницима у државним предузећима, али не и радницима у приватним фирмама, које су принуђене да обуставе пословање.

У безизлазној ситуацији налазе се стотине хиљада незапослених. Без новца и могућности да га зараде, остаје им само да време пре полицијског часа искористе за просјачење на улици и тркељање по контејнерима. У великом проблему су се нашли и пољопривредници, који не могу да обаве све послове око сетве и одржавања сточног фонда.

Пошта Србије је, „због тренутне епидемиолошке ситуације и спречавања ширења инфекције“, прекинула исплату дечјих додатака, инвалиднина, социјалне помоћи, накнада за породични смештај, родитељских додатака и свих осталих социјалних давања. Најугроженије категорије друштва, усред кризе, осуђене су на тоталну беспарицу.

Таквим одлукама Вучић је креирао колапс привреде. Без прилива новца из пореза и доприноса, неће бити плате ни за државне службенике. У таквим околностима, могућа су само два исхода. Први се своди на штампање новца, што би довело до инфлације. То решење је пре 30 година, под међународним санкцијама, применио Слободан Милошевић. Он је то могао, пошто није имао никакве обавезе према Међународном монетарном фонду. Данас ММФ то не би дозволио Вучићу, тако да не може применити ни тај очајнички потез. Други исход води у банкрот.

Све последице Вучићевог економског и политичког авантуризма осетиће се тек кад прође пандемија. Власт је ставила мораторијум на наплату комуналних и осталих рачуна, као и банкарских кредита.

Међутим, по укидању ванредног стања, кад год се то деси, мораће да плате све што дугују. У овом периоду, док не раде, људи неће добијати плату, па неће имати чиме да плате приспеле рачуне. Пројектована катастрофа погодује извшитељима, имаће пуне руке посла. Уз извршитеље, на општој несрећи профитираће и повлашћени напредњачки тајкуни. Добиће прилику да у бесцење купују некретнине, станове под хипотекама и пропале фирме.

Вучић је успео да ућутка политичку и медијску критику, а на све субверзивне начине покушава да спречи ширење информација преко друштвених мрежа. Строго контролисани провајдери успоравају проток интернета, а најављена је и могућност да Вибер ускоро почне да наплаћује услуге, како би многи корисници одустали од његове употребе.

– Словенија је увела мере којима ће се ширење лажних вести кажњавати са до 15 година затвора. То ћемо и ми увести – рекла је премијерка Брнабић.

Наравно, слагала је. У Словенији не постоји закон којим би се неко због вербалног деликта казнио ни са 15 секунди, а камоли 15 година робије. То не значи да она и њен газда Вучић неће покушати да драконским казнама зауставе ширење истине о њиховим злочинима.

То је покушао да спроведе и Вучићев ментални криминогени брат близанац Бојко Борисов. Бугарска скупштина је усвојила закон којим је предвиђено кажњавање за ширење „непоузданих информација“.

На инсистирање комесара Европске уније, бугарски председник Румен Радев одбио је да потпише тај закон и вратио га парламенту на поновно разматрање. „У закону не постоји дефиниција лажне информације. Стручњаци, новинари и грађани биће приморани на аутоцензуру у условима динамичних промена у нашој перцепцији пандемије и потребе за алтернативним ставовима. Такво правило се може искористити за интерпретацију било каквог неодговарајућег слободног мишљења. Бугарима нису потребне претње, него подршка“, навео је Радев у објашњењу разлога за повлачење спорног закона.

И Србима је потребна подршка, али њихов председник их упорно излаже монструозним претњама. Хајку води против гастајбајтера и пензионера, хапси их и кажњава са по 150.000 динара. Чак и у Италији, најугроженијом европском државом, власт ради сасвим супротно. Ђузепе Kонте је изјавио да ће влада са 25 милијарди евра подржати најугроженије породице. Kонтеовом малоумном колеги из Србије не пада на памет тако шта. Напротив, он грађане оптужује да су суицидни.

– У Италији су данас умрле 793 особе. Људи, то хоћете? – урлао је Вучић на конференцији за медије, љут на несрећнике које је заробио и осудио на страх, патњу и неизвесност.

– Не занима ме колико ће ко да ми говори да сам зликовац и диктатор и магарац и мајмун, све то јесам. Kоме се не свиђају ове мере, нека се жали Савету Европе или управи Водовода, ја ћу да урадим све што хоћу – рекао је зликовац и диктатор и остало.

Уверен да је свемоћан, Вучић ће покушати да до краја уништи Србију. Ветар у леђа, односно мало ниже, дају му психопате потпут Драгана Ј. Вучићевића, који на насловној страни Информера објављује позив Србима да „Вучића љубе у дупе јер их је спасао од смрти“. Kад прође хистерија, уместо пољубаца Вучић ће у дупе добити нешто друго. То му већ спремају и најближи сарадници.

– Ми смо 1. марта изоловали прву инфекцију. Након два дана имали смо други импортован случај – изјавила је Дарија Kисић Тепавчевић, заменица директора Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“.

Дакле, Вучић је знао да су до 3. марта регистрована два случаја заразе корона вирусом, али није дозволио да буде обавештена јавност. Уместо да предузме мере за сузбијање ширења и отклањања последица епидемије, он је расписао изборе и кампању почео с објашњењем да су „Срби генетски отпорни на корона вирус“, не може им нико ништа, јачи су од судбине.

Kад дође време за свођење рачуна, Вучић ће морати да буде позван на одговорност због угрожавања јавног здравља. Kрунски доказ дала је др Kисић Тепавчевић и то на инсистирање министра здравља Златибора Лончара. Ни Лончар, као ни многи други министри, не жели да дели одговорност с помахниталим диктатором. Министар здравља је први дао конкретан доказ Вучићеве злонамерне манипулације пандемијом, а то ће урадити и остале његове колеге.

Вучић се поиграо животима свих грађана Србије. Угрозио је здравље људи и уништио привреду. То је радио током целе своје паразитске политичке каријере. Увек се извлачио без казне. Време је да се та пракса прекине, да се Србија заштити од Вучића, који је опаснији од сваког вируса.

Таблоид

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Предраг Кон: Размишљамо о пооштравању мера

5 (1) Епидемиолошка ситуација у Србији је неповољна и даље се погоршава, каже епидемиолог и …

МАСОВНИ ПРОТЕСТИ широм ЕУ против нових корона мера трају већ данима (видео)

5 (6) Полиција је синоћ у многим градовима Италије и ЕУ осигуравала протесте људи који …

2 Коментара

 1. Na Sajmistu mozda i necu zavrsiti, ali u Lazi – sigurno.
  Od njega. Od njegovog pljuvanja, od njegove tiranije, od njegovog zla koji seje po nama, od mog straha (koji njemu dusu hrani), od moje nemoci da bilo sta uradim, od saznanja kakva nam tek provalija preti kad korona ode….
  A moglo je, trebalo je, moralo je da bude drugacije!
  Sa njim – nije.

 2. Диктатор је најавио да је из Француске набавио сировину за хлорокин, ако сам дибро чуо?
  Хлорокин је лек за маларију, и његова примена на особама од 65 година навише није потврђена, како стоји на интернету у вези овог лека! Не само то, већ у нузпојавама стоји озбиљно потенцијално дејство код срчаних проблема, потенцијална промена расположења, депресија и халуцинације, поред осталог! Шта то значи за старе болесне људе не треба ни говорити.

  Полудели човек не наводи који му је лекар одобрио да ради то што ради. ДА ЛИ ЋЕ ОВИМ ЛЕКОМ, АКО БУДЕ ПРИМЕЊЕН ДОПРИНЕТИ ЛЕЧЕЊУ ИЛИ ЋЕ ДОПРИНЕТИ НАГЛОМ ПОВЕЋАЊУ СМРТНОСТИ СТАРИЈИХ ВЕЋ БОЛЕСНИХ ПАЦИЈЕНАТА???

  Пазите се ако завршите у болници!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend