Стразбур наложио Србији да плати одштету радницима

4.9
(17)

Европски суд за људска права наложио је држави Србији да због неизвршења или одлагања извршења судских одлука донетих у споровима против државних или друштвених предузећа, исплати по 2.000 евра сваком од 90 радника тих предузећа.
Ова одлука, која је данас објављена на сајту Европског суда, донета је у три случаја „Костић против Србије“, „Голић и други против Србије“ и „Михајловић и други против Србије“.

Подносиоци представке жалили су се на неизвршење или одлагање извршења домаћих одлука донетих против друштвених/државних предузећа.

У пресудама се не наводе имена предузећа из којих потичу радници – подносиоци представки, али се констатује повреда права гарантованог Европском конвенцијом о људским правима.

Такође се у све три пресуде наводи исти закључак да „суд сматра да у овом случају власти нису предузеле све неопходне напоре да благовремено спроведу одлуке у корист подносилаца представке“.

Због повреде права суд је навео да држава мора да плати подносиоцима представки у року од три месеца по 2.000 евра, конвертоване у домаћу валуту по курсу важећем на дан намирења.

Уколико не дође до исплате поменутих изноза у року од три месеца држава ће морати да плати и камату.

Вестионлине, Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ГАЈИЋ: Суд потпуно у служби власти, на дугме слали демонстранте у затвор

5 (5) У суђењима грађанима ухапшеним током протеста у Београду показало се да је суд …

Србија: За месец дана 10.000 отказа

5 (2) За само месец и по дана у Србији је без посла остало 9.927 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *