Хроника

Строс-Кан дошао „јер воли Србију“

Београд – Покушаћу да помогнем народу Србије да поправимо стање српске економије, поручио Доминик Строс-Кан после састанка са Вучићем, Крстићем и Радуловићем.

Бивши генерални директор ММФ-а Доминик Строс-Кан разговарао је у Влади Србије са првим потпредседником владе Александром Вучићем и министрима привреде и финансија – Сашом Радуловићем и Лазаром Крстићем.

Строс-Кан је на заједничкој конференицији за новинаре са првим потпредседником владе Александром Вучићем рекао да је срећан што је у Србији и да ће покушати да помогне народу Србије да реши проблеме.

„Наравно то неће бити лако, глобална економија нија добра. Српска економија има озбиљне проблеме, али мислим да је могуће, уз одговарајуће напоре, да се проблеми реше и постигне успех“, казао је Сторс-Кан.

Он је најавио је прве конкретне савете Влади Србије кроз неколико месеци, истакавши да нема чаробног стапића и да се резултати не могу очекивати веома брзо.

Строс-Кан је потврдио да ће прва три месеца радити „про боно“ и констатовао је да се Србија суочава са проблемима као и све друге земље света, али да је уверен да ће на крају бити постингнут успех.

„Имате добар политички тим. Вицепремијер Александар Вучић и министри финансија и привреде уверен сам да ће бити у стању да донесу праве одлуке. Ја и мој тим ћемо покушати да припремимо савете и да их учинимо што ефективнијим, али биће потребно времена за опоравак“, рекао је Строс-Кан.

Он је додао да не постоји ниједна земља која нема никакав проблем, да верује да економски и привредни проблеми могу да доведу и до немира и до тензија, и да то треба решити, те да он и његов тим немају чаробни штапић али да се надају да ће у сарадњи са Владом Србије постићи успех.

На питање како решити проблеме незапослености, Строс Кан је навео да су то исти са они проблеми са којима се срећу и друге земље света, нису различити него било где друго поновивши да у свему треба радити блиско са владом, а да ће они са своје стране видети које ће савете моћи да дају.

„Ми морамо да радимо са владом и видећемо који савет можемо да дамо“, рекао је Строс Кан и додао да он и његов тим не доносе одлуке већ саветују, што није лако али није лако ни бити у влади која доноси одлуке.

Строс-Кан је рекао и да у овом тренутку не зна да ли ће препоручити нови аранжман с ММФ-ом.

„Можда да, можда не, зависиће од цифара“, рекао је он.

Строс-Кан је навео и да избор између концепта штедње или концепта потрошње зависи од околности, али да је прави приступ концепт раста.

Строс-Кан је рекао и да је упознат са дефицитом у Србији, са висином плата, бројем незапослених и другим проблемима, али да ће конкретне савете и мере моћи да да тек након неколико месеци.

Према његовим речима, економска политика није само читање уџбеника и давање одговора на унапред постављена питања.

„Треба проучити земљу, разумети народ и њихове проблеме и тек онда се моду дати конкретни савети и сугестије. Потребно је време“, казао је Строс-Кан.

Он није могао прецизно да одговори на више питања везаних за мере које би требало преузети, укључујући и то хоће ли саветовати нови аранжман са ММФ, како решити проблем дефицита… али је на питање да ли је наставак његовог саветовања и након прва три месеца која ће обављати „про боно“ условљен прихватањем његових савета одговорио: „никад се не зна“.

Прецизирао је, међутим, да све што се буде радило мора да се ради са пуно добре воље и да ће се његов тим трудити да понуди најбоље.

Истовремено је указао да треба разумети да је лако давати савете, али да је неопходно и да се они примене.

„То је политичко питање, ја то знам и сам сам се бавио политиком. Лако је да странац попут мене да савете, али влада треба то да примени“, казао је Строс-Кан.

Упитан да ли се залаже за концепт штедње или потрошње, Строс Кан је рекао да не би инсистирао на једном или другом, али да би, ако треба да се заузме за неки концепт, то био концепт раста.

„Немате решења без раста, раст омогућава развој, дистрибуцију, омогућава да будете предовиднци у новим теконослигијјама, да имате напредак…. То морате да радите. Није питање потрошње или штедње, већ напретка“, казао је Строс-Кан

Подсетио је да је био први директор ММФ који је успео нешто да уштеди, а да је 2008. године кад је кренула криза инситирао да је дошло време да се троши и да је због тога избегнут сценарио из 1929. године.

„У том тренутку је било време да се троши, али трошење је као кад пожар захвати кућу и морате сипати пуно воде да га угасите. Али, онда морате и да сакупите сву ту воду, да је обришете. Тако је и у економсији. Морате да повратите потрошени новац“, објаснио је Строс-Кан.

На питање шта га је привукло у Србију и зашто је дошао, он је рекао: „Зато што волим Србију“, а затим и прецизирао да је то била идеја власника агенције коју је Влада Србије унајмила – Владимира Молова и да је он ту идеју са задовољством прихватио.

Строс-Кан је рекао и да он саветује неколико влада у свету о разним питањима, да је некада реч о ширим темама а некада о прецизним проблемима.

Вучић је на конференцији за новинаре рекао да је изузетно задовољан што је један од највећих економских стручњака у свету господин Доминик Строс Кан одлучио да се прикључи тиму Владе Србије и помогне у налажењу решења за тешку економску ситуацију у којој је земља.

„Покушаћемо да дефинишемо наше кракторочне, средњоирочне и дугорочне мере, учинићемо све сто је потребно да Србија почне да излази из кризе. Захвалан сам господину Строс Кану што је пристао да ради с људима из владе. Део тима ће бити овде, део у Паризу, консутловаћемо се о свим важним питањима, али ћемо одлуке доносити у складу с најбољим интересима Србије“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре након разговора са Строс-Каном у Влади Србије.

„Знам да је најлакше наставити живот у забокречини, али ми за разлику од других желимо да решавамо проблеме и да радимо. Да не радимо ништа, не би нас ни нападали, јер обичај је Србији да кад радите нешто онда вас и нападају. Нападали су нас и за нешто што није истина, што нису наше мере, али нападали су нас како би показали да у Србији не треба ништа да се мења“, рекао је Вучић и додао: „али ми смо одлучили да мењамо ствари и да радимо“.

Констатујући да су многи покушавали да зауставе промене и модернизацију Србије, Вучић је нагласио: „Али ми настављамо пуним капацитетом и највише се ослањамо на нашу енергију, на знање и не стидимо се да признамо да желимо да применимо искуства модерног света и у насој замљи ангажујемо људе који су тамо им али успеха“.

Он је додао да се ангажману страних стручњака дуго разговарало у Влади, да су разговори обављени с многим страним компанијама и експертима како ммогу да могу да нам помогну по питању фискалног дефицита, огромног јавног дуга, константног пада производење.

„Чињеница је да смо трошили много више него што смо зарадили, време је да производимо много више, па смо веома задовољни да један од највећих економских експретара у свету постаје део тима Владе Србије“, казао је Вучић.

Припремљена су три пакета мера везаних за јавни дуг, дефицит и пореску политику, на којима ће радити два тима – један у Београду, други у Паризу, објаснио је Вучић.

Вучић је изјавио је да ће аранжман с бившим директором Строс-Каном трајати дуже од три месеца, колико ће светски експерт про боно саветовати Владу Србије, да то неће бити класично лобирање, али да ће се он сигурно залагати за интересе Србије.

Он је рекао да зна садржину онога што ће Строс-Кан да ради и да ће нам помоћи да пронађемо решење за тешку ситуацију, додао је Вучић набрајајући да ће се разговарати, између осталог, и о начину реструктурирања јавних предузећа.

„Могу само да вам кажем да су странци запрепашћени субвенцијама које издвајамо, где нам шта иде“, рекао је Вучић и додао да је код нас процес реструктурирања дуго служио тако да дајемо паре из државне касе и да ништа не радимно да нам се случајно не би изгубили бирачи.

Сад с тим морамо да прекинемо, нагласио је Вучић и најавио битку за стварање здравог система.

„Нећу да правим нове бајке и неће то нико у Влади Србије – казаћемо народу како ствари стоје, ако се некоме не свиђа може да изабере нову владу у сваком тренутку, никакав проблем с тим немамо“, рекао је Вучић.

„Наш циљ је здрава привреда, здрава економија и здрава Србија. Само здрава привреда која расте може да донесе опоравак Србије и бољи живот грађана. Да бисмо могли да исплаћујемо пензије и све остале обавезе морамо да створимо здрав систем и такав систем ћемо да створимо, уколико народ не буде желео да настави с болесном државом јер му је лакше да слуша лепе приче него да предузима теске кораке“, закључио је он.

Професор Владимир Глигоров је гостујући у Кажипрсту Б92 рекао да је Доминик Строс Кан у многоме допринео промени филозофије ММФ-а док је био на челу те светске финансијске институције.

Глигоров иситче да је Строс-Кан јако добар стручањак али да је питање шта он уопште као саветник у Влади Србије може да уради.

Ангажману Доминик Строс-Кана у Влади Србије бавио се и Њујорк тајмс. Лист пише да им је вицепремијер Александар Вучић рекао да ће Строс-Канове дужности укључивати помоћ у реструктурирању великог спољног дуга земље, привлачењу страних инвестиција и одржавање односа са ММФ. Вучић је за лист рекао и да ће Строс-Кан радити „про боно“ у прва три месеца.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

оментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!