Струја поскупљује до краја године?

Струја поскупљује до краја године?

0
(0)

Струја у Србији неће поскупети до краја године, иако ће представници ММФ и током ове посете, као и претходне, тражити корекцију од српских званицника, барем за износ инфлације, односно два одсто, сазнаје Блиц.
То практично значи да српска власт неће прихватити препоруку ове међународне организације за корекцију цене киловата навише, јер рачуница Владе показује да за тим нема потребе све до Нове године.

Шта ће се дешавати након 1. јануара 2020. неизвесно је јер анализа Светске банке указује да би тада требало да дође до поскупљења. Ипак, то још није извесно, јер српски званичници сматрају да не би било мудро да усред зимске сезоне поскупљује струја, која је са седам евроцента по киловату међу најјефтинијим у Европи.

За ММФ нема дилеме да српски киловат треба да буде скупљи бар за два одсто и на томе ће инсистирати. Пошто је реч о саветодавном аранжману, српска страна нема обавезу да њихове препоруке усвоји.

Аргумент за то ће им бити то што и са овако ниском ценом, која није коригована две и по године, издвајања за њу у буџету сваког домаћинства је више од пет одсто, што је европски рекорд.

Танјуг,Вести онлајн

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија: Банкарске услуге поскупеле од 15 до 60 одсто

Србија: Банкарске услуге поскупеле од 15 до 60 одсто

5 (6) Док држава најављује помоћ грађанима од 30 евра током два месеца средином године, …

Струја поскупљује од 1. фебруара

Струја поскупљује од 1. фебруара

5 (2) Струја у Србији поскупеће од 1. фебруара 2021. године у односу на постојећу …

Један коментар

  1. UVEDIMO EFIKASNIJE KORIŠĆENJE ENERGIJE I SMANJITI ZAHVATANJA DRŽAVE!

    Potrošači u Srbiji troše (rasipaju) električnu energiju 60 odsto više od EU proseka. U članku su navedeni dosta razloga, a izostavili: naši potrošači su energetski neefikasni, čak su uvezeni sa Zapada kao otpisani i energetski neefikasni uređaji, zanemarena je edukacija korisnika u vezi sa energetski efikasnijem korišćenju električne energije i uređaja. Kupovina elektro uređaja treba da obuhvati i njihova energetska efikasnost. Skuplji uređaji, a energetski efikasniji, kroz korišćenja, ispada da su jeftiniji za period korišćenja.

    Da je najeftinija električna energija u Srbiji nije tačno, a tačno je da su plate među najnižim, a po bedi smo deseti u svetu, po istraživanju Blumberga. Ukrajina i južna srpska pokrajina imaju nižu cenu od Srbije. Naime, cena struje za domaćinastva u Ukrajini u 2018. godine iznosila je 0,041 €/kWh, dok je u Srbiji bila skuplja – 0,0709 €/kWh, a na Kosovu je iznosila 0,0638 €/kWh. Takođe, upoređenje cene se vrši bez državnih nameta na struju kod nas. Ostvarena cena električne energije, u jednom domaćinstvu, čija je mesečna potrošnja 237 kWh, je cena koja pripada EPS-u 6,84 din/kWh=0,0581 €/kWh (ili 72,46%), a ukupni trošak, sa ugradnjom države (od 27,54%) 9,44 din/kWh=0,0802 €/kWh. Upoređenja radi jedan stan u Boru u julu mesecu 2019. godine ima potrošnju samo 4 kWh električne energije i za tu potrošnju je plaćeno potrošnja struje 19,38 din (4,845 din/kWh), obračunska snaga 335,o1 din i trošak snabdevača 132,76 din, što ukupno je plaćeno EPS-u 487,15 din ili 121,79 din/kWh ili 51,79%. Kompletan račun je plaćen 940,68 din ili 235,17 din/kWh=1,9974 €/kWh, što znači država je uzela 453,53 din ili 113,38 din/kWh, tj. 48,21% ukupne sume u računu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend