Ван дер Белен мандат за формирање владе дао Курцу

Ван дер Белен мандат за формирање владе дао Курцу

0
(0)

Председник Аустрије Александар ван дер Белен дао је данас лидеру Народне партије Аустрије (ОВП), која је победила на недавно одржаним превременим изборима, Себастијану Курцу мандат за формирање нове владе.

– Стекао сам, у разговорима, утисак да ОВП може да успостави владу која би имала већинску подршку у скупштини и зато вам дајем мандат за формирање владе – рекао је Ван дер Белен.

Влада треба да буде „црвено-бело-црвена“

Аустријски председник је изјавио да је читао у медијима да наводно има жеље у вези нове владе и додао је да му је једина жеља, независно од партијских боја које ће бити у влади, да она буде „црвено-бело-црвена“, односно да Аустрија буде јака у ојачаној Европи, Европи која би била делотворнија у глобалној политици.

– Мени није важно ко ће с ким у владу, већ како влада на добробит земље – поручио је Ван дер Белен.

Изразио је уверење да ће суочавање са претећом климатском катастрофом бити високо на агенди нове владе, подсећајући да су све странке током предизборне кампање посебну пажњу посветиле тој теми. Он је подвукао да борба против климатских промена није само аустријско питање, већ на њему морају да раде све владе у свету.

Најавио је да ће посебну пажњу, током формирања владе, посветити независности правосуђа и питању безбедности, чиме најављује посебно обраћање пажње ко ће водити ове ресоре.

Лидер ОВП се захвалио председнику Аустрије на указаном поверењу и најавио је почетак званичних разговора са шефовима парламентарних партија још током ове недеље. Курц је казао да у разговоре о формирању владе са осталим странкама улази са три конкретна циља.

Први је, како је навео, да покуша да се политичка култура, после делимично прљаве кампање, поправи. Даљи је да покуша да обезбеди сарадњу странака у парламенту, како би се битне одлуке могле усвајати независно од „партијских граница“. Треће је, како је истакао, формирање делотворне и стабилне владе, која би радила у корист земље и имала снагу да се суочи са предстојецхим изазовима.

Наставак пореског растерећења грађана

– Изазови са којима ћемо се суочавати су велики. Највећи изазов је како ћемо се опходити са економским изазовима, у окружењу у којем расту трговинске тензије са САД и у којем код најважнијег трговинског партнера у Немачкој привреда има негативни тренд. Главни задатак нове владе биће да учини све да се против тих негативних трендова бори и одржи ниску стопу незапослености – објаснио је Курц.

Најавио је наставак пореског растерећења грађана, јер сви који раде морају да буду у могућности да живе од примања и пензије. Такође, борба против илегалне миграције остаје, према његовим речима, приоритет владе, јер се поново суочавамо са крхком ситуацијом, посебно у Турској.

Курц истиче да је битно наставити одлучну борбу против илегалне миграције.

Што се борбе против климатских промена тиче потребни су напори на националном и међународном нивоу.

– Наставићемо да спроводимо и непопуларне мере у циљу осигурања социјалне државе за нашу децу. Чинићу све да нашу земљу водим у добру будућност и заступам је јаким гласом у Европи и свету. Пред нама су интензивне недеље и месеци – закључио је Курц.

З. М. – Вести

фото: ЕПА

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ШАМАР ЂУКАНОВИЋУ: Нова власт му узима МА­Ј­БАХ од 650.000 евра!

ШАМАР ЂУКАНОВИЋУ: Нова власт му узима МА­Ј­БАХ од 650.000 евра!

4.6 (9) Но­вои­за­бра­на вла­ст у Цр­ној Го­ри ре­ши­ла је да испу­ни обе­ћа­ње, па ће до …

Црна Гора: Премијер Кривокапић и нови министри на посао дошли таксијем

Црна Гора: Премијер Кривокапић и нови министри на посао дошли таксијем

0 (0) Премијер Здравко Кривокапић и министри у новој Влади Црне Горе данас одржавају прву …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend