Струја скупља чак 25 одсто!

0
(0)

ПОСКУПЉЕЊЕ струје треба очекивати већ почетком наредне године и то до 25 одсто, изјавио је за „Новости“ Животије Јовановић, заменик генералног директора „Електропривреде Србије“ у понедељак у Јагодини.

Према његовим речима, садашња цена киловата је 5,1 евроцент, што је најмање дупло јефтиније него у земљама у окружењу. Словенци киловат плаћају 20 евроценти, у Црној Гори је 8,80, а у Македонији 6,16 евроценти.

– Цена струје неће расти до краја године, али почетком следеће године поскупљење је неминовно – каже Јовановић. – Мислим, да ће се поскупљење бити током грејне сезоне, али то зависи од сагласности Владе Србије. Неће бити драстичног поскупљења и треба очекивати од 20 до 25 одсто. ЕПС ће највероватније затражити раст цена између 26 и 27 одсто.

Ниске температуре ових дана повећале су потрошњу струје. У односу на летњи просек, потрошачима је сада потребно чак 50 одсто више електричне енергије. Потрошња је са 80 порасла на око 120 гигавата.

– Температуре испод минус 10 степени значајно су повећале потрошњу струје – рекао је Јовановић.

СТАБИЛНО

– ЕНЕРГЕТСКА ситуација у Србији је стабилна и засада све функционише како треба – рекла је Зорана Михајловић, министар енергетике, у Привредној комори Србије. – Стабилно је снабдевање електричном енергијом, гасом и топлане раде без проблема. Очекујемо да ће тако остати и у наредном периоду и да ће се ова грејна сезона завршити без већих проблема.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Гориво скупље за осам динара

3.7 (3) Скок цене сирове нафте на светској берзи за 25 долара (у мају је …

Струја поскупљује скоро осам одсто

0 (0) Од 1. септембра струја у Србији највероватније ће поскупети у опсегу од 7,7 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *