Србија

СУБОТИЦА: Број миграната у граду 5 пута већи него у азилантском центру

Мађарски премијер Виктор Орбан најавио је да ће силом бранити границу на југу Мађарске уколико Турска пусти стотине хиљада непозваних миграната према Европској унији. Потенцијално затварање границе могло би да доведе до закрчења миграната у Суботици, а како преносе медији интересантно је да је број миграната у азилантском центру 5 пута мањи од оних који су у другим деловима града. Могућа криза створила је нелагодност у граду који је у прошлости забележио више напада на мештане, укључујући и напад скалпелом на дете у кога је мигрант исекао по глави.

У својим изјавама Орбан није прецизирао какву силу ће употребити да би спречио мигранте, њихове илегалне упаде и одбранио мађарско – српску границу.

Ова земља, чланица ЕУ, у време највеће мигрантске кризе, пре четири године, поставила је бодљикаву жицу дуж целог граничног појаса и видео камере да би спречила илегални улазак миграната и лажних избеглица на територију Мађарске, а већ дуго дозвољава да само по један мигрант дневно легално пређе граничне прелазе.

У Kомесаријату за избеглице и миграције Србије кажу да прате ситуацију и да су спремни за евентуални повећан прилив миграната.

Што се тиче ситуације са мигрантима, у центрима којима управља Kомесаријат за миграције, нема значајнијег пораста миграната у протеклом периоду. Број је стабилан последњих неколико месеци и у овом тренутку, у 11 прихватних центара за азил смештено је укупно 2.629 миграната. Према нашим сазнањима, има их неколико стотина изван центара, највише у пограничним појасевима. Kомесаријат прати ситуацију. И спреман је за повећан прилив миграната – кажу у Kомесаријату.

У Прихватном центру за мигранте у Суботици налази се око 60 људи, али их у овом граду и околини, према незваничним подацима око 300, што претстваља 5 пута већу цифру.

Грађани их виђају у центру града, у пролазу, задржавају се на кратко у парку у близини станице, али их свакодневно у нешто већем броју виђају мештани приградских насеља, затим на Маковој седмици, Kелебији, Бачким Виноградима и према Хоргошу.

Вест да ће Орбан применити силу ођекнула је у овим насељима као бомба.

Виђам стално мигранте. Kупају се на чесми у нашем крају. Чула сам шта поручују из Мађарске – каже мештанка Макове седмице.

Имигрантима је у овом делу Србије много помогао и даље помаже Црвени крст. Миодраг Варо, стручни сарадник за социјалне активности и кординатор програма Народне кухиње Црвеног крста Суботица, каже да су те активности сада у односу на протекле сезоне смањене.

Искључиво смо сада присутни у Прихватном центру Суботица где их има око 60. Радимо са њима психосоцијалну подршку, енглески језик за децу, то су радионице, и почели смо да радимо прву помоћ за децу и одрасле. Обезбеђујемо им гардеробу и до недавно смо им дистрибуирали породичне хигијенске пакете – каже Варо.

Нема сазнања да би број миграната могао да се знатно повећа.

Незванично сазнајемо да, док у Суботици и околини има око 300 „распршених“ миграната, у Шиду и другим деловима земље према Хрватској и Босни и Херцеговини их има и више од 1.000. Притисак је велики, али они брзо прелазе Дрину и за око 48 сати су већ у Хрватској и БиХ.

Од највеће мигрантске кризе до данас искуства овдашњих мештана су различитих. Многи су им помагали и спремни су да то чине и даље, док су други доживели непријатне ситуације.

Извор: Блиц/Дневна Газета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

 1. Viktor Orban je normalna ljudska osoba. Nažalost u današnje doba malo je takvih.
  On štiti interes svog naroda na potpuno razuman i svrsishodan način. On ne čini
  ništa loše Emigrantima, nije pošao u njihovu zemlju da od njih nešto uzima ili traži,
  ili da nekoga tamo zlostavlja. Emigranti treba da ostanu u svojoj zemlji i da se tamo
  bore za dobro svojih porodica. Kreteni koji im pomažu po bilo kom osnovu – to su
  ljudski izrodi,ponajviše dobro plaćeni da to rade. Ako im žele pomoći – neka idu u
  njihove zemlje i neka im tamo pomažu – i to bi bilo za pohvalu.
  Na ovaj način pojedinci i grupe profitiraju na račun emigranata, neki emigranti to
  koriste na svoj način a neki su zavedeni i neznaju što čine. Problem je ogroman,
  previše je raširen i pomognut velikim novcem zainteresovanih, a narod strada kao
  krdo ovaca.
  Srbi nemaju zdravorazumsku vladu,nemaju niti realnu inteligenciju,nemaju nikoga ko
  ima nekog značaja i mogućnosti da se bori za dobro svog naroda, a taj narod nije
  osvešćen daa misli na ono što je vremenski dalje od danas, te malo pomalo upada
  u bezdan nestajanja. Granice treba zaatvoriti hermetički a emigrante,bilo Azijate,
  Afrikance ili Cigane – treba vratiti u njihove zemlje i ako se može tamo im pomoći na
  svaki mogući način.Svoju zemlju treba treba čuvati – naši stari su je čuvali za nas, a
  mi današnji treba da je čuvamo za naše potomke a ne da je predamo drugima koji
  uporno hoće da mi nestanemo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!