fbpx

Суботичани масовно напуштају Србију (видео)

0
(0)

Ниска примања и лоши увјети живота су главни разлози зашто сваке седмице десет Суботичана напусти Србију.

Сваке седмице из Суботице у иностранство одсели десетак људи. Становници тог најсјевернијег града у Србији из економских разлога одлазе у земље Европске уније.

То успијевају помоћу мађарског пасоша који становници Војводине добивају по олакшаној процедури, јавио је репортер Ал Јазеере Марко Суботић.

Са сјевера, сви путеви у Србију прво воде у Суботицу, други по величини град у Војводини. Грађане Суботице, међутим, животни пут најчешће води у иностранство.

Могућност лаког добијања мађарског држављанства отвара и нове шансе.

Мађарски документи значе постајање грађанином Европске уније, а то је некима довољно за планирање живота далеко од Србије.

„Размишљала сам можда о Ливерпоолу, Манцхестеру, Бирмингхаму, није уопште то толико битно. Енглеска је држава у којој се може живети и на селу“, казала је Лариса Инић.

О одласку из Суботице размишљају многи Ларисини суграђани, а број оних који су емигрирали све је већи.

Школа остала без разреда

Само једна основна школа прошле године остала је без читавог разреда. Родитељи су у иностранство са собом повели 30 ученика. А процес одласка се наставља.

Сзилвиа Тотх, директорица основне школе Мајшански пут, рекла је: „Током летњег распуста само овог лета је отишло 16 ученика из наше школе из истог разлога. Мање првака је уписано у школу и то 26 мање. Дошли смо у ситуацију да нам и наставници одлазе. Мени је отишао наставник информатике и математике, наставник енглеског језика“.

Још једно дијете се ове седмице исписало из школе. Директорици је мајка тог дјетета објаснила да из Србије одлазе због економске ситуације.

„Она и муж су радили, али она осам година није добила повишицу плате, а он каже пет година, а цене расту. То је чисто економски разлог. Наравно, нису сретни, већ напротив, веома су тужни и разочарани, али мисле да је тамо бољи пут“, додала је Тотх.

Житељи Суботице благостање виде у иностранству, јер економски показатељи у њиховом дворишту нису ведри.

„И званични статистички подаци показују лошу еко ситуацију у Суботици. Упоређујући однос просечне зараде и потрошачке корпе, Завод за статистику је установио да је Суботица међу три града у Србији у којима се најлошије живи“, извијестио је Суботић.

Ниска примања

Уз Зрењанину, Лесковцу и у Суботици је просјечна плата 344 еура, док је за живот потребно 580 еура.

Анализе показују да је економија разлог што је број житеља Суботице у посљедњих 10 година мањи за 5.000.

Публициста Томислав Жигманов је казао: „Наравно да политика неће својим апелима спречити људе да одлазе. Једино ако буде на економском плану одређени бољитак. А уколико се овде стварају перспективе младим људима, онда ће се тај тренд зауставити. За сада нажалост нема те врсте назнака“

Лариса, која спрема кофере за пут, границу неће прећи само због лоше финансијске ситуације.

„Нису само економски услови оно што тера људе да оду из Суботице, већ је и морална и интелектуална беда оно што тера људе и тај паланачки дух који је појео град“, оцијенила је Лариса Инић.

Суботица је град чији житељи имају највише двојних држављанстава у Србији. Суботичани немају само мађарско држављанство, које се добија доказом да су им преци живјели на територији Аустро-Угарске и доказом о основном знању мађарског језика, већ и хрватско, до којег се, ипак, теже долази.

Извор: Ал Џазира

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Потоп у Суботици, делови града у критичном стању (видео)

5 (1) Јако невреме праћено кишом и градом погодило је око 14 сати Суботицу, а …

Србију месечно напусти више од 4.000 људи

3 (2) Подаци Европског статистичког завода показују да Србију месечно напусти више од 4.000 људи, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *