Шумадинци Чадежу мислили да ћеш ти да од Шумадије да правиш Колумбију а ти би Тоскану?! СИКТЕР ФУКАРО!!!

0
(0)

Шумадија, када је реч о производњи вина, има потенцијал да буде нова Тоскана, поручио је данас председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж истичући да то не може да се ради кроз појединачне ангажовање, већ је потребна подршка и ангажовање државних институција.

„Винарство није издвојено, већ је повезано са туризмом, и то је нешто што где можемо постићи, веома брзо, добре резултате“, рекао је Чадеж данас у ПКС поводом најаве „Трећег Фестивала шумадијских вина“.

Он је тим поводом најавио да ПКС са винарима спрема предлог који ће се представити државним институцијама, у намери да се подстакне винарство у Србији и повећа извоз тог производа у свет.

Чадеж је нагласио да је циљ активности ПКС да допринесе повећању површине под виноградима, која је три пута мања него пре рата, а уједно и да се повећа производња вина, посебно оних са ознаком географског порекла.

ПКС, према његовим речима, ради на промоцији и повећању продаје српских вина на међународно тржиште, са нагласком на руско и кинеско. Такође, та институција, како каже, ради на обезбеђивању веће доступности средстава из фондова ЕУ произвођачима вима за улагања.

Он је најавио да ће ПКС заједно са винарима покренути иницијативу, по угледу на Хрватску и Словенију, да у будућем аграрном буџету буду планирана средства за промоцију српских вина.

Власник винарије „Александровић“ Божидар Александровић истакао је да је српско вино имало метеоритски успон.

„Пре шест, седам година кад је издат Светски атлас вина, унутра је о Србији била само једна реченица и то да је имала врхунска вина пре Другог светског рата. Словенији је у Атласу била посвећена страна и по, а Хрватска је имала две стране“, констатовао је он.

Александровић је најавио да ће се шумадијска вина наћи у сјајној поставци у Музеју вина у Бордоу, који се отвара 31. маја.

Према његовим речима то је постигнуто на основу одличних резултата постигнутим на најпрестижнијим такмичењима, чиме је скренута пажња на нашу земљу као винску дестинацију будућности.

Александровић је додао да чак светски стручњаци предвиђају да ће Ссумадија у наредних пар година бити међу важним винским дестинацијама.

У Музеју светских вина у Бордоу, како је објаснио, Србија ће бити представљена са девет вина и 21 етикетом.

Александровић је указао да постоји много простора за развој винарства у Шумадији и да би требало овај регион да буде оно што је Италијанима Тоскана.

Владимир Стојић, генерални секретар Удружења винара, најавио је да ће се од 11. јуна у Тополи одржати Трећи фестивал шумадијских вина.

Шумадијска вина, како је додао, биће потом представљена у Андрићграду, а 15. септембра и на Белом двору. Тим активностима Удружење жели да промовише квалитет вина из Шумадије.

У фокусу активности, према његовим речима, је и завршетак елабората о заштити географског порекла шумадијског вина, чиме би се почело од бербе 2016.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

МАРКО ЧАДЕЖ: Србија ће држављане Албаније третирати као домаће!?

1 (2) Иницијатива „Мали Шенген“ већ је дала одређене резултате у привреди на које се …

Код нарко дилера из околине Младеновца полиција запленила 77 кг хероина (фото, видео)

5 (3) Младен Новаковић (37), звани Тоцило, из Амерића код Младеновца ухапшен је јутрос у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend