fbpx

Све драстичнији пад Фијатовог пласмана

0
(0)

Челик и аутомобили и даље су, као и неколико година уназад, најзначајнији извозни артикли српске привреде. Челик, додуше, све више, а путничка возила све мање, те позицију Фијатове фабрике аутомобила у Kрагујевцу, на листи 15 највећих домаћих извозника, у овој години почиње да угрожава и произвођач аутомобилских гума, Тигар из Пирота.

Према јучерашњој информацији Министарства финансија, наиме, на листи 15 највећих српских извозника у првих пет месеци 2019. по први пут у првом пословном полугођу у минулих седам година је кинеска компанија ХБИС, власник Железаре из Смедерава, чији петомесечћни извоз тежи 313,2 милиона евра. Доскорашњи извозни лидер домаће привреде, компанија Фијат Kрајслер аутомобили Србија на тој листи је на другом месту, са извозом у првих пет овогодишњих месеци од 251,6 милиона евра, док је Тигар из Пирота, са петомесечним пласманом на иностраним тржиштима од око 170 милиона евра, на трећем месту на листи 15 највећих српских извозника.

Kрагујевачка фабрика аутомобила прво место на листи највећих домаћих извозника изгубила је у децембру прошле године, када је смедеревска Железара коначно преузела позицију лидера српског извоза. Невоља по крагујевачку фабрику аутомобила и њене раднике је у томе што производња и извоз све три верзије модела “500Л” све озбиљнине посустају, те је петомесечни извозни биланс ФЦА Србија у 2019. тек нешто већи од вредности двомесеченог пласмана те компаније у Европи Америци у 2013. години.

Производња и пласман шумадијског “великог фиће” у Kрагујевцу, од те 2013. када је на светским тржиштима продато више од 100.000 аутомобила тог модела за више од 1,5 милијарде евра, након тога бележи коинитинуирани пад из године у годину. У 2017. извоз крагујевачке фабрике пао је испод милијарду евра на годишњем нивоу, док је лане пласман ФЦА Србија на иностраним тржиштима био двоструко мањи него 2013. Ове године ће, с обзиром да ће Фијатови радници у Kрагујевцу на плаћеним одсуствима, због све мање проиводње, да проведу више од седам месеци, вредност Фијатовог извоза, у односу на рекордну 2013. да буде готово четвороструко мања.

Тренд пада производње и извоза Фијатове фабрике у Kрагујевцу догодине би, сматрају познаваоци аутомобилске индустрије, могао да спречи једино нови модел. Све је, међутим, извесније да, упркос очекивањима и запослених у крагујевачком Фијату и дела упућеније јавности, да новог модела у Kрагујевцу неће бити ни догодине. Да хоће, знало би се, односно био би најављен и полако би почињале припреме за његову производњу током 2020. Од свега тога још увек нема ништа.

Топ менаџмент Фијат Kрајслер групације требало је, како је (не)званично најављивано, до краја априла да саопшти петогодишњи инвестициони план за Србију (и Пољску), са информацијом о новом моделу у крагујевачкој фабрици. Април је прошао одавно, а запослени у ФЦА Србија су, уместо информације о новом моделу, у међувремену добили обавешетење о додатних 87 дана плаћеног одсуства.

Иначе, развој, освајање производње, маркетиншка промоција новог модела аутомобила на светским сајмовима, углавном у Женеви, трају до две године и коштају од више стотина до чак милијарду евра. У најбољем случају, производња новог модела у Kрагујевцу могла би, дакле, да стартује током 2021. године након чега би компанија ФЦА Србија могла да се врати на место лидера српског извоза.

Пише: З. Радовановић, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Процурели резултати тајне студије из америчке државне лабораторије – Сунчева светлост и влага уништавају коронавирус

5 (8) Прелиминарни резултати експеримената спроведених у америчкој државној лабораторији показују да вирус корона не …

Бугарски посланик позвао да се изађе из СЗО: Зашто уплаћујемо новац?

5 (5) Уколико се испостави да је Светска здравствена организација (СЗО) заиста скривала информације о …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *