СВЕ ЛУДАЦИ! Србија у фабрику улаже три пута више од инвеститора?!

СВЕ ЛУДАЦИ! Србија у фабрику улаже три пута више од инвеститора?!

0
(0)

Србија ће за отварање фабрике за производњу електричних каблова за аутомобилску индустрију америчке корпорације Лир (Леар) у Новом Саду, где ће се запослити 2.000 људи, уложити три пута више новца од страног партнера, а стручњаци за страна улагања оценили су тај уговор као штетан, објавио је Војвођански истраживачко-аналитички центар (ВОИЦЕ).

Уговором о државној помоћи, који је објавио ВОИЦЕ, америчкој корпорацији ће на име субвенција за запошљавање бити исплаћено 9,58 милиона евра.

„Рачунајући државну помоћ и предвиђена издвајања за градњу хале, долази се до оквирних државних улагања од 42,5 милиона евра, док се без вредности зарада запослених, Лир обавезао да уложи 14,8 милиона евра. Тако су улагања државе у отварање ове фирме три пута већа од улагања инвеститора“, навео је ВОИЦЕ.

Стручњак за страна улагања Милан Ковачевић оценио је да је уговор са америчком корпорацијом „штетан“, да је посао „нашминкан“, као и да је „врло сличан, ако не и гори“, од довођења кинеског инвеститора Меи Та и да су о уговору са српске стране преговарале „незналице“.

„Уговор је потписан пред изборе и чини се да је на нашу штету због тога пожурено да се доведе инвеститор. Такође, постоје велике разлике између уговора на српском и његовог енглеског превода, што је недопустиво. Најтрагичније је што ми не разумемо да је конфекционирање каблова једна индустрија која је одавно у лошем стању и од које иоле развијене земље беже“, додао је Ковачевић.

ВОИЦЕ је навео и да је америчка корпорација Лир била на мети оптужби организација за заштиту права радника, али и америчког Министарства рада због отпуштања радника који су указали на коришћење опасних супстанци у прозиводњи, због којих су неки од њих добили астму.

Пословање те компаније у Хондурасу критиковале су невладине организације, наводећи да се радници третирају на нехуман начин.

Бета

фото: РАС, Митар Митровић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Народ бежи из земље због беде а напредни лудаци реновирају и праве фудбалске стадионе?!

Народ бежи из земље због беде а напредни лудаци реновирају и праве фудбалске стадионе?!

2 (4) Радови на изградњи шест стадиона, у Суботици, Зајечару, Лозници, Краљеву, Врању и Лесковцу …

Оглашена продаја имовине Гошине фабрике

Оглашена продаја имовине Гошине фабрике

0 (0) Агенција за лиценцирање стечајних управника Србије огласила је данас продају имовине Гошине фабрике …

5 Коментара

 1. ma to picousti jebi glupi narod off shore firme rade punom parom ,dok glupsoni ti veruju

 2. ………..Човек од“ прекомерног рада“ помутио памећу………

 3. Vec imamo fabriku u Jagodini koja proizvodi kablove (zamisli imamo firmu u Srbiji koje proizvode kablove pa nam treba jos jedna). Naime, ta firma je izvezla robu u vrednisti od 20 mil evra a mogla je jos ali nije imala obrtnih sredstava, tj. nije imala para da napravi kablove, izveze i posle naplati. Zato pickousti filuje kineze, amerikance, turke, italijane… a za nase fabrike para nema. Sramota.

 4. Ogavno… Ološ!
  Celu Srbiju prodade po istom principu!
  Poklanja nas osvajačima!
  Prost narod ne razume da se danas rat vodi ekonomijom, a ne puškom i misle da je super što nam ovolike fabrike dođoše, a niko ne razmišlja o uslovima pod kojima su došle.

 5. Kad cu prestati da radim na crno?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend