Шведска од једне од најсигурнијих европских земаља постала друга најопаснија

Шведска од једне од најсигурнијих европских земаља постала друга најопаснија

Ново истраживање показује да је Шведска, која је пре 20 година била једна од најсигурнијих европских земаља, у погледу организованог криминала, постала друга најопаснија.

Студија, коју је објавило Државно веће за превенцију криминала (Бра), открива да је Шведска једина држава на континенту у којој се пуцњава знатно повећала од почетка века.

„На основу података студије, већина фаталних пуцњава у Шведској (око 80 процената) имала је везу са организованим криминалом, проценат који је порастао на 50 са 30 процената почетком 2000-их и мање од 20 процената 1990-их.

Бра је такође упоредио пропорцију са другим земљама: око 60 одсто фаталних пуцњава било је повезано са организованим криминалом у Холандији, док су у Финској такви догађаји били изузетно ретки“, преноси Тхе Лоцал.

Након што је од 2000. до 2003. године била рангирана на 18. позицији од 22 земље, када је у питању организовани криминал, Шведска је сада на другом месту, а испред ње је само Хрватска.

Чини се да су власти збуњене наглим повећањем, кривећи за то „илегалну трговину дрогом, сукобе унутар мрежа организованог криминала и низак ниво поверења у полицију“.

„Повећано оружано насиље у Шведској јединствено је у поређењу са већином других земаља у Европи и за то не постоје јасна објашњења“, рекао је Хакан Јарборг, шеф полиције на југу Шведске.

У земљи у којој је критиковање масовне имиграције злочин мишљења, чак се не узима у обзир могућност да би велики број муслиманских миграната, које је земља апсорбовала током последње две деценије, могао бити фактор, иако сам извештај из 2018. године показује да је 99 од 112 банди-силоватеља имало страно порекло.

Половина починиоца криминала немају никакве документе што значи да лажу о свом пореклу. За оне који имају документе земље порекла су Ирак, Турска Сомалија, Сирија, Авганистан.

(Wебтрибуне.рс)

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

KОНАЧНО ОДЛАЗИ: Тотално неспособна, од ЕУ направила мигрантску колонију

KОНАЧНО ОДЛАЗИ: Тотално неспособна, од ЕУ направила мигрантску колонију

Са одласком са политичке сцене де факто лидера Европске уније Ангеле Меркел, блок је упловио …

Нове велике поплаве широм ЕУ, више стотина жртава и неколико хиљада несталих (видео)

Нове велике поплаве широм ЕУ, више стотина жртава и неколико хиљада несталих (видео)

Невреме, праћено непрекидном кишом, бујицама и поплавама, погодило је Немачку, Белгију, Аустију, Холандију. Обилне кише …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *