Насловна / Србија / Друштво / Свештеници СПЦ: Живимо у диктатури, то мора да се мења
Свештеници СПЦ: Живимо у диктатури, то мора да се мења 1

Свештеници СПЦ: Живимо у диктатури, то мора да се мења

Александар Вучић је приграбио све, а нема права да то ради. Понаша се као диктатор и тиранин, све је узурпирао, народ се ништа не пита. „Најбољи студент Правног факултета“ на тај начин крши и Устав и законе. То мора да се мења, говоре наизменично протојереј Миомир Јевтић и протојереј Богосав Станковић, одговарајући на питање Данаса зашто учествују на протестима „1 од 5 милиона“.

Протојереји Јевтић и Станковић су редовни учесници протестних окупљања у Нишу, на која долазе сваког петка увече, прелазећи по тридесетак километара, пошто „живе у Алексинцу“. У првим су редовима, у разговорима са говорницима и грађанима, са којима „размењују мисли“ или се фотографишу. Ретки су свештеници Српске православне цркве који се могу видети на актуелним протестима у Србији.

– Народ у Србији је обесправљен и угрожен, узета су му многа права. Живи у сиромаштву и беди, многи раде за стотинак евра месечно. Пензионерима је отет део пензија. На делу је издаја Kосова и Метохије. Државни ресурси се распродају. Медијски смо уништени. Наше место је овде, Црква је увек била уз народ, и у време комунизма и титоизма…- гласи наставак објашњења ових свештеника зашто су део актуелних грађанских протеста.

На наше питање: да ли страхују да би због активног учешћа на протестима и иступања у јавности могли трпети последице, наши саговорници одговарају различито. Протојереј Станковић каже да не страхује, док његов колега Јевтић мисли унеколико другачије: „Последице ће да дођу, али шта су оне у односу на ситуацију у којој се налази наш народ и диктатуру у којој живимо?“.

Пише: Зорица Миладиновић, Данас.рс

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

У Србији страдалао 50 МИЛИОНА ПЧЕЛА, очајни пчелари плачу од МУKЕ! 11

У Србији страдалао 50 МИЛИОНА ПЧЕЛА, очајни пчелари плачу од МУKЕ!

Масовни помор пчела регистрован је у делу атара Kикинде, што је ојадило већи број пчелара …

Србија уз Бугарску једина у којој расте јаз између сиромашних и богатих 12

Србија уз Бугарску једина у којој расте јаз између сиромашних и богатих

Јаз између примања најбогатијих и најсиромашнијих за последњих пет година у Србији се значајно увећао …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *