Свет поново пред економским понором

0
(0)

Прве три недеље 2016. године показале су се за учеснике финансијског тржишта разочаравајуц́им – ово је био најгори почетак године у последњих неколико деценија. Анализа фактора који утичу на глобалну економију показују да се очекује велика рецесија, пише „Дојче виртшафтс нахрихтен“

Многобројни показатељи указују на даље слабљење економије која ц́е посебно погодити индустрију, наводи „Дојче виртшафтс нахрихтен“.

Један од најважнијих фактора рецесије је јак долар који значајно смањује приходе иностраних филијала америчких корпорација, као и компанија–извозника.

Заоштравање валутне политике федералне банке о којој је говорено и писано у САД такође је проузроковао пад на берзама, пише аутор чланка.

Значајан утицај на предстојец́у кризу има и Кина, пише лист. Акције кинеских власти у финансијској сфери и на берзама изазвале су велики талас неповерења у свету, док је компликована и непромишљена интервенција на тржишту изазвала страх од „наглог приземљења“ кинеске економије.

Кап у препуној чаши за рецесију постала је ниска цена нафте, превелика понуда која ц́е бити повец́ана након укидања санкција Ирану и укидање забране на извоз америчких сировина, наглашено је у чланку.

Ти фактори стварају економску ситуацију која неизбежно води у рецесију, сличну великој кризи 2008. године, која може имати непредвидиве последице, закључује аутор чланка.

Спутник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Влада не да већи минималац радницима јер хоће да Србија остане земља јефтине радне снаге

4.4 (9) Послодавци, синдикати и Влада Србије нису се договорили о проценту повећања минималне цене …

Пред Србијом цунами отказа

5 (3) Исплата последњег минималца из буџета у оквиру мера подршке државе мањим приватним предузећима …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend