fbpx

СВЕТСКА БАНКА: Србија се током протекле године највише задужила у региону

0
(0)

У извештају Светске банке се наглашава да Србија није непосредно пред банкротом и да „није проблем да прегура“ наредних шест месеци до годину дана, с обзиром да на девизном рачуну има преко две милијарде евра, али да на дужи рок држава мора да промени структуру задуживања

УПОЗОРЕЊЕ: Србија се све више задужује и то краткорочно уместо дугорочно, што је неиздрживо

Србија је међу земаљама региона највише увећала свој спољни дуг у претходних годину дана и то емитовањем обвезница у 2012. у вредности од милијарду долара, чиме је укупан дуг на име међународних обвезница довела на 2,7 милијарде долара

СРБИЈА није у опасности од банкрота у 2013. години, изјавио је данас економиста Светске банке за Србију Лазар Шестовић и навео да ће земља ове године остварити привредни раст од најмање два одсто.

Шестовић је, на представљању четвртог извештаја Светске банке за регион југоисточне Европе, рекао да је Србија у првих пет месеци ове године имала позитивна привредна кретања и да ће вероватно имати раст БДП већи од два одсто, али да су прогнозе Светске банке уздржане због тога што је еврозона и даље у рецесији.

У извештају Светске банке за југоисточну Европу, који се односи на Србију, Косово, Босну и Херцеговину, Црну Гору, Македонију и Албанију, констатовано је да ће у 2013. доћи до благог привредног опоравка у региону, након другог таласа рецесије из 2012, као и да ће регион забележити раст од 1,7 одто у 2013.

Покретачи опоравка у региону су поновни раст производње електричне енергије, пољопривредне производње и неких извозних грана, а делимично и због бољих временских услова.

Српска привреда чини скоро 50 одсто БДП-а тог региона, чији привредни опоравак и предводи.

Шестовић је рекао да Србија није непосредно пред банкротом и да „није проблем да прегура“ наредних шест месеци до годину дана, с обзиром да на девизном рачуну има преко две милијарде евра, али да на дужи рок држава мора да промени структуру задуживања.

Он је навео да се Србија све више задужује и то краткорочно уместо дугорочно, што је неиздрживо.

Стручњак Светске банке је рекао да Србија сада има јавни дуг који износи око, па и преко 60 одсто БДП-а, а да смо само пре неколико година имали јавни дуг 30 одсто БДП-а и „хвалили смо се да смо међу најбољима по томе у Европи“.

Лазар Шестовић

Он је казао да је Србија од земаља региона највише увећала свој спољни дуг у претходних годину дана и то емитовањем обвезница у 2012. у вредности од милијарду долара, чиме је укупан дуг на име међународних обвезница довела на 2,7 милијарде долара.

Шестовић је истакао да ће српска привреда ове године доста зависити од пољопривреде и извоза Фијата и других успешних извозника, али да је неопходно да држава што пре усвоји ребаланс буџета.

Он је навео да Светска банка подржава напоре српске владе за доношење ребаланса буџета додајући да ће највећи терет уштеда бити на Министарству финансија и привреде, Министарству пољопривреде, Министарству унутрашњих послова (МУП)…

Шестовић је поновио да би што пре требало усвојити ребаланс буџета и остварити уштеде да би се видели финансијски ефекти до краја године.

Како је рекао, тренутни проблем је што су сви приходи испод планираних, а да су републички јавни расходи само за један проценат виши у односу на пет месеци прошле године.

Србија је у 2012. имала једну од највиших стопа незапослености младих у Европи – 51,2 одсто, иза Македоније – 53 одсто.

Шестовић је истакао да је Србија једна од водећих земаља у Европи по малом учешћу радно способног становништва на тржишту рада, свега 47 одсто. Према његовим речима, општа стопа незапослености у Србији износиће ове године између 23 и 24 одсто.

Светска банка прогнозира да ће на Косову бити остварен највећи привредни раст ове године од 3,1 одсто, у Србији два одсто, Албанији 1,8 одсто, Црној Гори 1,2 одсто, Македонији 1,4 одсто и у БиХ 0,5 одсто.

 

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ВЕЋИНА ЋЕ МОРАТИ ДА СЕ ВАКЦИНИШЕ: Министар Смрт упозорава – нема опуштања, живећемо са маскама

1.5 (8) МИНИСТАР здравља Златибор Лончар је рекао на данашњем обраћању јавности да не сме …

Студенти Филозофског факултета: Није филозофски ћутати – није српски увреде и издају трпети

4.4 (8) Апелујемо овом приликом на професоре да закопају ратне секире, и да раде како …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *