Србија

Светски фонд за природу не подржава изградњу малих хидроелектрана

Светски фонд за пироду (WWF) је данас саопштио да не подржава изградњу малих хидроелектрана у Србији и да се залаже за одрживо коришћење обновљивих извора енергије.

„Треба зауставити подстицаје за све врсте малих хидроелектрана, те на тај начин ограничити њихово неконтролисано ширење и уништавање река“, наводи се у саопштењу WWФ поводом писања неких београдских медија да та организација подржава изградњу малих хидроелектрана.

„Садашња политика подстицаја за производњу електричне енергије из обновљивих извора одговара искључиво инвеститорима у мале ходроелектране, значајно ограничавајући производњу из других обновљивих извора, попут сунца и ветра“, пише у саопштењу WWF.

„Штавише, што је мања инсталисана снага постројења, то је већа подстицајна откупна цена струје, чиме се додатно повећава притисак на реке, јер је инвеститорима у интересу да саграде што више постројења мање инсталисане снаге. То често подразумева стављање небројених километара река у цеви“, указала је Наташа Миливојевић из WWF Адрије.

Подсетила је да је 95 одсто саграђених малих хидроелектрана снаге мање од једног мегавата.

Систем подстицаја за изградњу малих хидроелектрана, по оцени WWF, прави директну финансијску штету грађанима.

По студији WWФ Адрије, 2017. и 2018. године на рачуне власника малих хидроелектрана исплаћено је скоро 30 милиона евра, а кад се томе додају порези, инфраструктурни трошкови и прикључивање на мрежу, грађани Србије били су у губитку 15,5 милиона евра.

Тај губитак не укључује штете по природу и локалне заједнице изазване уништавањем река.

„Све анализе показују да је допринос малих хидроелектрана енергетској стабилности Србије занемарљив јер постојеће у просеку производе мање од 0,8 одсто укупне електричне енергије, а када би се изградиле све које су планиране, тај износ не би премашио три одсто. Заузврат, хиљаде километара река биле би изгубљене“, рекла је Наташа Миливојевић.

Истакла је да је WWF Влади Србије предложио да се из Уредбе о подстицајним мерама за производњу електричне енергије из обновљивих извора трајно укину подстицаји за мале хидроелектране и повећају квоте за друге обновљиве изворе енергије попут ветра или сунца.

Тиме би се јасно указало да стратешки приоритети Србије је очување биодиверзитета и заштита водних ресурса, пише у саопштењу WWF.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!