Хроника

Симатовићев сведок: Арканову гарду оружјем и муницијом снабдевала ЈНА

У наставку поновљеног хашког процеса Јовици Станишићу и Франку Симатовићу-Френкију, сведок одбране Јован Димитријевић изјавио је данас да је Српску добровољачку гарду (СДГ) Жељка Ражнатовића-Аркана 1991, на ратишту у Хрватској, оружјем и муницијом снабдевала ЈНА, под чијом је командом и деловала.

Димитријевић, који је 1991-96 био главни логистичар и писар у СДГ, посведочио је да „никада, никада“ није било какву опрему тражио од МУП Србије, ни од Службе државне безбедности (СДБ) Србије.

По оптужници, која Станишића и Симатовића терети за злочине над несрбима у Хрватској и БиХ, 1991-95, Ражнатовићева гарда починила је многа злодела као јединица СДБ Србије, од које је добијала логистичку и финансијску подршку.

Станишић (69), бивши начелник СДБ Србије, и Симатовић (69), главни оперативац те службе, оптужени су за прогон, убиства, присилно премештање и депортацију Хрвата и Муслимана.

Сведок Димитријевић изјавио је да је, од јесени 1991. до марта 1992, док је био у центру СДГ у Ердуту, у Источној Славонији, „оружје и муницију тражио и добијао“ од команде Новосадског корпуса ЈНА.

Арканова гарда, по речима Димитријевића, тада је била у саставу локалне српске Територијалне одбране, односно војске Републике Српске Kрајине. Те формације биле су потчињене ЈНА, са којом су „садејствовале“.

Kао „главног“ у Србији за сва питања која су се тицала рата у Хрватској, Димитријевић је означио тадашњег српског министра одбране, генерала Томислава Симовића.

Сведок одбране другооптуженог Симатовића рекао је и да је рачуне за храну и средства за хигијену испостављао влади САО Славонија, Барања и западни Срем. Униформе, које је за СДГ куповао од фабрике Јумко у Врању, Димитријевић је, како је тврдио, плаћао новцем из гардиних фондова.

Димитријевић је изјавио и да је, с пролећа 1992., Ражнатовићеву јединицу у Бијељину, где су „Срби били угрожени“, писмом позвала тадашња чланица Председништва БиХ Биљана Плавшић.

На питање Симатовићевог браниоца Михајла Бакрача како зна за то, сведок је одговорио:

„Аркан је носио то писмо у џепу и хвалио се. Био је јако поносан што га је неко позвао да помогне Србима“.

Симатовићева одбрана је, као доказ, предочила да је и сама Плавшићева потврдила да је она позвала Ражнатовића, на седници Скупштине Републике Српске у јесен 1992.

СДГ је у Бијељини, по оптужници, починила злочине над муслиманским цивилима.

Димитријевић је описао и како је, у априлу 1992, током напада на Зворник, у Арканову гарду био примљен Милорад Улемек-Легија.

По сведоку, „игром случаја у акцију кренуо ван СДГ и био заробљен од Муслимана“. Тадашњи начелник Управе за безбедност ЈНА генерал Неђо Бошковић успео је, потом, да издејствује ослобађање Улемека.“

Улемек је, затим, дошао у штаб СДГ код Зворника. „Питао сам генерала Марка Пејића, који је водио акцију, ко је то, а Пејић ми је одговорио: ‘Брате, то је Рамбо’“.

Димитријевић је испричао да је он од Улемека узео личне податке, које је накнадно проверио у Београду.

„О томе сам обавестио Аркана, који је већ знао да се Улемек појавио“, рекао је сведок.

По оптужници, СДГ је у Зворнику починила масовна убиства Муслимана.

Димитријевића ће сутра испитивати одбрана првооптуженог Станишића.

Поновљено суђење Станишићу и Симатовићу последњи је процес у којем међународни суд у Хагу утврђује да ли су званичници Србије одговорни за ратне злочине у Хрватској и БиХ.

Хашки суд до сада није осудио ниједног функционера Србије за те злочине.

По оптужници, злодела за која се терет Станишић и Симатовић почињена су у оквиру удруженог злочиначког подухвата, на чијем је челу био председник Србије Слободан Милошевић.

Тужиоци тврде да је циљ тог злочиначког удружења било насилно и трајно уклањање несрпског становништва са великог дела територије Хрватске и БиХ ради остваривања српске доминације.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!