Свињско месо је поскупело за 100 динара

0
(0)

Београд – Уочи првомајских празника и Ђурђевдана у трговинама су подигнуте цене свежег свињског меса за око 100 динара. Тако, килограм бута кошта од 500 до 540 динара, врата без костију око 699 динара, а млевено од 450. И док једни тврде да је цена намерно подигнута због предстојећих празника, с друге стране, постоје теорије, да је понуда товљеника у Србији изузетно лоша, па је килограм живе ваге достигао у појединими деловима наше земље и 200 динара.

 Како кажу у Министарству трговине, цена свежег свињског меса јесте последњих дана повишена, у просеку за 60 до 70 динара, у зависности од категорије.

„Пре неколико недеља разлог је био Васкрс, а сада Први мај и Ђурђевдан“, објашњавају у ресорном министарству.

„Повећана је тражња, а повећана је и цена товљеника. Већ половином маја дође до стабилизације цена, јер су сада порасле само цене свежег меса, док су прерађевине остале исте. Нема баш неке несташице меса, већ је дефинитивно повећана тражња. Чак ни сточарима не иде наруку та „напумпана“ и висока цена, јер у року од пола године, она драстично падне, па буде вишак на страни понуде. Свакако, веће цене нису никакво изненађење за овај период године. Према нашим сазнањима „отишла“ је само цена свињског меса.“

Поједине велике месаре, последњих неколико дана, два до три пута су подизале цену меса. Уз то, засад се, наводно, не осећа неки пад промета, тврде трговци.

„У Србији се зна да пред Васкрс поскупе јаја, а пред Ђурђевдан свињетина и јагњетина“, каже Горан Паповић, председник Националне организације потрошача Србије.

„Овде не постоји здрава конкуренција или неки начелни договор. Необично је једино то што је цена јагњетине остала иста. Не знамо шта се дешава с тим на тржишту. То је један шпекулантски однос трговаца и произвођача према купцима. Једноставно, закон понуде и потражње не важи у Србији. То се десило и са јајима, а кад није имао ко да их купи пала је цена. Очекујемо сличну реакцију и са месом. Економска стабилност грађана је изузетно мала, па ове цене неће баш тако лако проћи дуго.“

Смањен фонд

У Србији је прошле године било 3,02 милиона свиња, од чега око 356.000 крмача. Тренд урушавања сточарства и те како је ухватио нашу земљу, јер је за последњих 10 година нестало више од 800.000 свиња.

Сценарио

И пре годину дана догодио се сличан сценарио. У трговинама је свињско месо због несташице скочило за чак 150 динара по килограму. Ипак, после празника ценовници су се враћали у нормалу. Стручњаци претпостављају да ће и ове године бити исто и како лето буде одмицало да ће цене да иду на ниже.

Ј. С. / Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Цене племенитих метала лете у небо

4 (3) ЛОНДОН – Цена злата попела се данас до новог рекордног нивоа јер пандемија …

гориво цена

Гориво поскупило за пет динара у последњих пет недеља

0 (0) Просечне малопродајне цене бензина и дизела у претходних пет недеља повећане су за …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend