fbpx

СзС изнео услове за излазак на изборе, Вучићу прихватљиве само препоруке Сорошеве НВО

4
(3)

Председавајући Савеза за Србију Небојша Зеленовић изнео је, након округлог стола о изборним условима на ФПН-у, захтеве које је, према СЗС-у, неопходно испунити да би избори били регуларни. Владимир Орлић из СНС-а казао је да је владајућа странка спремна да прихвати део сугестија цивилног сектора који не захтевају измене постојећих закона.

Опозиција је, како је рекао, поновила своје захтеве да се хитно смене сви чланови РЕМ-а и да се на њихово место поставе високо стручни људи који се доказано залажу за слободу изражавања, да се постигне консензус око избора новог састава Републичке изборне комисије као и да се смене директор и чланови одбора Агенције за борбу против корупције и на њихово место поставе други људи високе стручности.

„Испуњење ових захтева је искључива ствар политичке воље Александра Вучића. То би нас довело до тога да бисмо били на прагу какве-такве политичке регуларности (избора) а неиспуњење би била одлука да се Србија гурне у градјански сукоб. Време нам цури и има га све мање“, рекао је он.

Зеленовић је рекао да није наишао на неразумевање саговорника али да је потребно да Вучић покаже политичку вољу и донесе ту одлуку.

„Нећу да закуцавам термине око одлуке о бојкоту али у питању су недеље“, рекао је Зеленовић.

Члан делегације СНС-а Владимир Орлић казао је да су захтеви које је изнела опозиција познати од раније и да нису ништа ново. Истако је да постоји оно што је у домену деловања политичких странака, и оно што је у домену рада независних тела.

„Не мислимо да има било каквог смисла да страначки представник буде у РЕМ-у или Агенцији за борбу против корипције“, рекао је Орлић, истичући да закон јасно дефинише како се бирају чланови независних тела, ко их предлаже и колико им траје мандат.

Казао је да је делегација СНС-а саслушала припремљене препоруке цивилног сектора – Црте, ЦеСИД-а и Транспарентности Србија – и да нема проблем са тим да се држи најбољих и најмодернијих стандарада европских стандарда у изборном процесу.

Истакао је, међутим, да треба направити разлику између препорука које могу да се ураде у реалном року, а не подразумевају промене закона, и онога што подразумева промену закона, а о чему, према његовом мишљењу, има смисла говорити тек после изборног процеса.

Орлић је рекао да СНС нема никакав проблем са тим да се унапреди изборна администрација и да се бирачки списак за који тврди да је ажурнији него икад, јер је дигитално повезан са матичним књигама, додатно преконтролише и уреди.

Казао је и да је РИК испунио све препоруке ОЕБС-а које, па и више од тога.

Говорећи о конкретним темама данашњег састанка – финансирању изборне кампање и функционерској кампањи – Орлић је рекао да напредњаци нису сагласни са препоруком да се средства која се додељују за редован рад политичких партија не користе у кампањи, истичући да је извор тих средстава макар транспарентан.

Додао је и да је питање функционерске кампање већ регулисано законом, и да новинар сваког функционера може да пита да ли се негде појављује као државни или партихски званичник.

Говорећи о примедбама које се тичу џипова без таблица и са затамљеним стаклима у местима у којима се одржавају избори, Орлић је рекао да је и ту закон јасан и да је полиција дужна да казни возила без таблица и са затамљеним стаклима и када нису избори.

Истако је да међународне институције у извештајима о изборима увек наводе да су протекли мирно и да резултати нису спорни, али да СНС жели да поправи поверење грађана у изборни процес.

Говорећи о примедбама опозиције, казао је да је њима једина жеља да „космос учини да Александар Вучић нестане, да се не појављује у кампањи, и добро ће бити све“.

Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Сорошева приватна НВО организација која окупља европске глобалисте напала Србе и СПЦ

0 (0) “СПЦ је непријатељски настројена према црногорској држави и њеној прозападној оријентацији, због чега …

Пакао је празан, чека све напредњаке: Вођа сарадницима опрашта најтеже злочине, пљачке и убиства, али не и нелојалност

4.9 (26) Александар Вучић има разлога за задовољство. Без обзира на све преваре, пљачке и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *