Србија

Србија: Радничко робље на лизинг

Робови и заморчићи за изнајмљивање и размену… Овим речима Удружени синдикати Србије Слога описују какав ће бити положај радника уколико буде усвојен нови закон о агенцијском запошљавању који предлаже Влада Србије.

Нису задовољни ни у Савезу самосталних синдиката Србије, чији су представници учествовали у радној групи за израду закона и остали без договора са државом. Влада је предлогом закона, каже Зоран Михајловић из СССС-а, покушала да легализује и поправи статус тих радника, али ће “нажалост само легализовати хаос на тржишту радне снаге”.

– Са и без закона постоји 150.000 радника који раде преко агенција на лизинг и више од 100 агенција, од којих су неке слале раднике у иностранство, а они нису добијали плате, па нису имали новац да се врате кући. Тражили смо да се њихов број ограничи банкарским гаранцијама за оснивање од шест милиона динара јер само велике агенције могу да гарантују права радницима и намире их ако остану без посла – каже Зоран Михајловић за “Вести”, додајући да су ти захтеви одбијени.

Испоставило се и да је највећи проблем захтев синдиката да се у предузећу уведе квота о запошљавању радника на лизинг. Иако је прихваћено да квота износи 10 одсто, овај синдикалац открива да су остали неки чланови закона који омогућавају и 100 одсто преко агенције.

– Агенција запошљава на неодређено време, али власник фирме може да оснује агенцију да у њој запосли све раднике на неодређено и онда их ангажује у свом предузећу. Кад затвори агенцију, нема обавезе према тим радницима – указује саговорник “Вести” на једну од могућих манипулација послодавца.

Михајловић као проблем наводи и то што агенције раднике на одређено могу држати неодређено јер није ограничено да после две године буду стално запослени, већ статус одређено могу да имају и 20 година.

– Ако се усвоји овај предлог, дугорочно ће разорити привреду јер ће нам радници масовно ићи у иностранство. Краткорочно, тај предлог доноси радницима на лизинг исте плате као стално запосленима у истом рангу, годишњи одмор и боловање. Али, ко ће прихватити такву несигурност посла и чињеницу да због тога не сме да узме ни кредит – упозорава Михајловић.

Синдикалци Слоге позвали су посланике да не гласају за закон којим се дозвољава да сви послодавци, осим оних у државној управи и локалној самоуправи, изнајмљују раднике преко агенције. Они поручују парламентарцима да не треба да стају на страну крупног капитала и светских и домаћих тајкуна, који на раднике гледају као на робове, а не партнере у стварању профита.

– Док у ЕУ удео агенцијских радника у укупном броју запослених износи у просеку 1,6 одсто, у Немачкој 2,2 одсто, Србија на мала врата уводи модерни робовласнички систем изнајмљивања радника преко агенција путем такозваног лизинга и њихову међусобну “трампу”, где се запослени третирају као размена добара – каже за “Вести” лидер Слоге Жељко Веселиновић.

Суд уз тајкуне

Жељко Веселиновић подсећа да је Слога пре три године поднела Уставном суду иницијативу за оцену уставности о Агенцијском запошљавању.

– Међутим, суд је неизјашњавањем отворено стао на страну оних који раднике најбруталније искоришћавају мимо закона и Устава – каже Веселиновић.

Зоран Михајловић сматра да привредну стратегију и законе Србије кроји Савет страних инвеститора у коме су, између осталих, премијерка Ана Брнабић и највећи послодавци попут Кока-Коле и Фијата, па ће и Предлог закона о агенцијском запошљавању бити донет под притиском тог тела.

Д. Декић, Вести

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. Овим законом радници економском принудом морају да раде у оној фирми коју им сорошевска мафија одреди. У пракси то ће значити да кад сте на тржишту рада присутни, ви немате право да бирате фирму ни посао, већ постајете лоптица коју свака сорошевска шуша премешта како хоће, куд хоће, и колико хоће.
    Не треба вам много да схватите на шта екстремистички Јевреји/сорошевци/глобалисти циљају – радник ће бити ПОТПУНО обесправљен. У овсквом систему, у коме с њим раде шта им се птохте, бићете на милост и немилост дегенерисаним белосветским хоштаплерима. Тада ћете бити ознсчени чипом као говедо маркицом, а плату нећете моћи да бирате јер не можете да бирате ни посао, већ ћете прихватати оно што вам се да, као што се псу баца коска. Консчно, економски контролисан, радник неће имати више ни политичка права, јер ће његову голу егзистемцију, лечење, репродукцију и све аспекте живота буквслно одређивати сорошевац.
    Ово се ради донде док народ не збаци јарам и издајнике и док не пистави правог српског вођу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!