Тајкунима плодна земља

0
(0)

ВЕЛИКО СРЕДИШТЕ – Мали пољопривредници из села Велико Средиште, код Вршца, незадовољни су резултатима недавно завршене комасације (премер и укрупњавање пољопривредног земљишта). Они се жале да су им у замену за оранице прве и друге класе, које су имали близу села, махом доделили парлоге и неплодно земљиште у удаљеним деловима атара, па апелују на министра пољопривреде Горана Кнежевића да им помогне да истерају правду.

– У овом поступку задовољни су само тајкуни, који су пре комасације куповали лоше земљиште у нашем атару, а сада су добили најбоље њиве. Ми остали смо оштећени, јер су нама доделили само путеве и неплодно земљиште, које сами треба да приведемо у обрадиве површине, а негде је то неизводљиво – жали се Милан Радић.

Радићу је комасацијом, уместо оранице, управо припала парцела кроз коју пролазе пут и канал.

– За време Краљевића Марка су орали путеве, јер су се свађали са Турцима, а сада, у време демократије, дошли смо на исто. То је срамота – додаје овај незадовољни пољопривредник.

 ГДЕ МИ ЈЕ ЊИВА? 

У ГОДИНИ која је за пољопривреднике била изразито лоша, јер су приноси били преполовљени због суше, ратаре из Средишта чека нова мука. Због збрке око комасације, којом притом нису задовољни, већ касне са јесењом сетвом житарица.

 – Како да идем на њиву, када не знам која је моја. Прво су ми рекли да ће ми дати једну парцелу, па сам је узорао, а онда су ме, ипак, пребацили на неку другу. Нећу да радим, док се ова ствар не реши, немам новца за бацање – љутит је Васа Грујић.

Незадовољна је и Софија Нинков, којој су, између осталог, већ укрупњен посед од шест ланаца земље прве класе – уситнили.

– Од тих шест ланаца су ми узели један, и дали га неком другом, а мене су пребацили на сасвим други крај атара. Сада треба једном човеку да рушим пола амбара, јер по новој мапи мени припада део његове баште. То је апсурдно – истиче Софија.

Међутим, рок за жалбе је одавно прошао и сада се, изгледа, не може назад, јер је увођење у посед нових њива увелико у току. Средиштани кажу да се нису на време жалили, јер им нико није објаснио каква је права ситуација на терену.

– Комасација је била привидно транспарентна – тврди Срђан Варађан. – Били смо позвани да видимо мапу са препарцелисаном земљом, али није било стручњака који би нам објаснили које смо земљиште добили и где. Тек када смо изашли на терен, видели смо шта нас је снашло. Сада су настали проблеми, за које очекујемо да ће бити решени, јер овако не може да остане.

Председник комисије за комасацију Жива Павков је, међутим, оповргнуо тврдње незадовољних пољопривредника.

– Није тачно да смо гледали интересе великих пољопривредника, а да смо осталима плански делили парлоге и лошу земљу. Напротив, свакоме смо изашли у сусрет и трудили се да испоштујемо њихове жеље – каже Павков. – Већ 60 одсто парцела је уведено у посед, а ускоро ћемо тај посао у целини завршити. Дакле, мали је број оних који су изразито незадовољни.

Комасација се у вршачкој општини тренутно спроводи и у селу Павлиш.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ГЛОБАЛНИ СКАНДАЛ: Ево колико је поуздан тест на корону, број стварно заражених драматично мањи!

5 (8) Прво у САД-у и Великој Британији, а затим и шире, укључујући Хрватску, научници …

У Београду уместо хиљаду биће осам хиљада уличних камера

4.4 (7) Уместо 1.000 Србију ће надзирати 8.000 камера, а све њих Министарство унутрашњих послова …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *