Фељтон

Тајна документа НАТО-а (1): Осиромашени уранијум убија и нерођену децу

Београд – По уласку на окупиране етриторије 1999. године припадници Кфорове мултинационалне бригаде Запад добили су нуклеарно-биолошко-хемијски приручник на чијој се насловној страни налази мртвачка глава која упозорава на радиолошку опасност и на којој пише : „КФОР-запад / МНБ-W/ Осиромашени уранијум / приручник“ (КФОР Интернатионал Бригаде Wест / МНБ-W/ Деплетед Ураниум /Информатион боок) .

Садржај овог приручника резимиран је на последњој страници у уоквиреном тексту насловљеном „Златна правила“:

Даље од погођених тенкова и зграда

„Држите се даље од тенкова, возила и зграда погођених пројектилима или крстарећим ракетама са осиромашеним уранијумом (ОУ). Носите заштитну маску уколико радите на удаљености од 500 метара од тенка, возила или зграде погођених ОУ пројектилом или ОУ крстарећом ракетом. Удисање нерастворивих честица уранијумске прашине дугорочно је повезано са здравстевним последицама укључујући канцер и деформације новорођенчади. Ове последице могу да постану видљиве тек неколико година касније“.

Садржај приручника за припаднике Кфора, Фалко Акаме ( Фалцо Аццаме), пензионисани италијански адмирал Средоземне флоте НАТО, објавио је 2006. године у књизи „Осиромашени уранијум: истина“. Копију приручника Кфора уступио је „Вестима“ када смо га интервјуисали у Риму у два наврата 2008. и 2009. године.

У уводном поглављу приручника Кфора између осталог пише: „Возила и материјал српске војске могу да представљају опасност за војнике и цивиле који са њима дођу у блиски контакт. Искључиво стручна лица морају да испитају уништена или оштећена возила и материјале…“.

У поглављу „техничке информације“ пише : „ОУ емитује алфа зрачење ниског нивоа као и ниско бета и ниско гама зрачење. Обичне војне униформе довољна су заштита од абсорбовања кроз кожу. Реалну опасност међутим представља могуће удисање ОУ-прашине… ОУ је тешки метал и треба апсолутно избегавати близину возила за које постоји сумња да су погођена осиромашеним уранијумом“.

Често перите униформу

„Одстојање не сме да буде краће од 50 метара. Уколико сте принуђени да будете ближе морате да носите заштитну маску и заштитне рукавице како бисте избегли да уранијумска прашина уђе у ваше тело“. У поглављу „Шта је осиромашени уранијум?“ наводи се : „ОУ је тешки метал хемијски токсичан и радиоактиван… ОУ емитује алфа, бета и гама зрачење са временом полураспада од 4,5 милијарди година. ОУ је радиоактивно опасан због алфа-зрачења“.

У поглављу „Како идентификовати контаминацију / Како избећи (контаминацију)“ пише : „Једини прави начин да се детектује УА контаминација је употреба детектора који имају капацитет да открију алфа-зрачење. Концентрација ОУ биће највећа на дубини од 10 центиметара у земљи и то у радијусу од 500 метара од места удара. Ветар може да разноси уранијумску прашину и до 40км од места удара. /Уоквирено упозорење:/ Покријте нос и уста уколико сте у близини сумњивог места“. У поглављу „Како избећи излагање /утицају ОУ/“ војницима се препоручује : „Перите често униформу“.

На крају следи поглавље насловљено „Упозорење“ : „Храна и вода постаће нејестиве због контаминације ОУ-прашином. Никако не једите храну која није контролисана. Удахнуте честице могу да причине дугорочну штету….“.

Под називом „Осиромашени уранијум информације и инструкције“ за италијанску војску потписао је 22. новембра 1999, пуковник Освалдо Бизари ( Бижари.)

Адмирал, па посланик

Фалко Акаме, пензонисани италијански адмирал НАТО до 1975. године служио је у Средоземној флоти. По напуштању војске постао посланик и председник одбора за одбрану у Парламенту у Риму. Последњих година, иако је прешао осамдесету, потпуно се посветио раду удружења за заштиту војника који су се разболели од последица употребе осиромашеног уранијума у „мировним“ мисијама ( АНАВАФАФ)

Американци заштићени, Италијани голоруки

У својој књизи Акаме поред приручника Кфора објављује и докумената која потврђују да су САД усвојиле заштитне мере о ОУ још 14. октобра 1993. како би их примениле у току операције у Сомалији. Акаме наглашава да читавих шест година после тога, све до 2. новембра 1999 године за време операција у Босни, Италија није знала и није била званично упозорена да те заштитне мере постоје и да треба да буду примењене.

„При том као што се зна италијанске трупе у Сомалији биле су везане за заједничку команду НАТО. Мултилатералне снаге у Босни усвојиле су дакле заштитне мере тек 1999 године, а према нашим подацима бројни припадници војних снага нису их ни тада примењивали“, каже Фалко Акаме.
Он подсећа да су амерички војници већ у Сомалији 1993. године носили специјалне наочаре, маске и заштитну одећу док су Италијани били буквално голоруки. Свако неупућен могао је да постави питање зашто су амерички војници тако обучени по великој врућини, али нико то није учинио.

Вести

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!