Хроника

ТАЈНИ ВИДЕО СНИМЦИ !!!! Погледајте како се нарко дилер девет пута састаје са људима из врха МУП-а: Дачићем, Тончевим и Лазаревићем

Радуловић је снимљен како се од новембра 2008. до априла 2009. године девет пута састао са људима из врха Министарства унутрашњих послова – тадашњим министром полиције Ивицом Дачићем, његовим саветником за националну безбедност Ивицом Тончевим, Дачићевим шефом кабинета Бранком Лазаревићем и замеником шефа кабинета Вањом Вукићем.

ТАЈНИ ВИДЕО СНИМЦИ !!!! Погледајте како се нарко дилер девет пута састаје са људима из врха МУП-а: Дачићем, Тончевим и ЛазаревићемТАЈНИ ВИДЕО СНИМЦИ !!!! Погледајте како се нарко дилер девет пута састаје са људима из врха МУП-а: Дачићем, Тончевим и Лазаревићем

Састанке су скривеним камерама снимали агенти српске обавештајне агенције која је Радуловића пратила као припадника нарко-клана током операције „Мост“. Забележени састанци одржани су у београдским ресторанима, кафићима, на паркингу и у парку код Топчидерске звезде. Видео снимци немају звук, али показују да су сусрети Радуловића са Дачићем и Тончевим били посебно срдачни – уз пољупце и наздрављање.

Тужилаштво каже да је Радуловићев шеф био Дарко Шарић, недавно осуђен на 20 година затвора за шверц 5,7 тона кокаина. У истом поступку Радуловић је осуђен на 12 година и шест месеци затвора. Налази се у бекству.

У време када су се сусрети одигравали, Радуловић је са Шарићем организовао велике испоруке дроге из Јужне Америке у Европу. Својим бродовима „Голден“ и „Верти“ Радуловић је из Аргентине превезао 1,8 тона кокаина сакривеног у пошиљци соје. Посебна радна група коју су чинили припадници српске полиције, српске обавештајне службе БИА и британске агенције СОЦА више месеци пратила је групу и планирала да заплени дрогу у Грчкој. Због „цурења“ информација из полиције, криминална група је сазнала за истрагу и истоварила кокаин на шпанском приморју.

Кријумчар који је касније постао заштићени сведок, Драшко Вуковић, сведочио је да га је крајем 2008. године један од шефова клана обавестио да имају инсајдера у Министарству полиције који информише Радуловића о истрагама шверца кокаина. Вуковићу није речено ко је доушник, али му је наређено да промени начин на који је до тада комуницирао са другим члановима криминалне организације, што је полицији отежало да даље прати групу. Криминалци су уместо телефоном, почели да комуницирају преко интернета. Дописивали су се скајпом и мејлом, односно непослатим „драфт“ порукама.

Видео снимци показују да је Радуловић у том периоду имао следеће састанке:

29. новембра 2008. године, сусрео се са Бранком Лазаревићем, Дачићевим шефом кабинета у ресторану „Зодиак“ око 16 часова. Заједно су провели 15 минута. Лазаревић је показивао Радуловићу нешто на свом мобилном телефону. Пола сата касније, Радуловић се састао са непознатим ћелавим мушкарцем у ресторану „Таи-таи“.

6. децембра 2008. године око 16 часова, Радуловић је снимљен како испред свог џипа разговара мобилним телефоном, а у руци држи белу фасциклу. Пет минута касније забележено је да на улици говори са Вањом Вукићем, замеником шефа кабинета министра полиције. Радуловић и даље држи белу фасциклу. Сат касније, видео показује Вукића док седи у непознатом кафићу са две жене, бринетом и плавушом. Радуловић није присутан, а бела фасцикла је на столу. Вукић, док разговара са женама, гледа шта је у њој. Група је затим напустила кафић. Плава девојка понела је фасциклу са собом.

Две недеље касније, 21. децембра 2008. године, Радуловић џипом улази у државну резиденцију у Ужичкој улици у Београду око 22 часа. Резиденцију је тада користио Дачић, министар полиције. Касније исте ноћи, у 22:30 часова, Радуловић се среће са Дачићевим шефом кабинета Лазаревићем на тамном месту – парку код Топчидерске звезде у београдском насељу Сењак. Новинари КРИК-а сазнали су да је Радуловић том приликом Лазаревићу поклонио мобилни телефон „Блацкберрy“ предвиђен за безбедну комуникацију, а који је купио Шарић.


 

31. јануара 2009. године, агенти су успели да сниме састанак Радуловића и премијера Дачића у рибљем ресторану „Гушти мора“, око 13:30 часова. Део ресторана у ком су седели био је затворен за посетиоце. Видео приказује како ручају у пријатељској атмосфери – наздрављају, причају, пуше томпусе. Дачић је напустио ресторан око 14 сати држећи кесу у руци, док је Радуловић остао унутра.

Последњи видео снимљен је 7. априла 2009. године, истог месеца када је 1,8 тона кокаина послато Радуловићевим бродовима за Европу. Тог дана догодила су се три састанка у хотелу „Хајат“ у Београду. Први сусрет око 16 часова био је са Лазаревићем. Лазаревић и Радуловић прешли су затим за други сто где су седеле још две особе. Новинари КРИК-а препознали су да је реч о Радуловићевом сину Ђорђу и италијанском консултанту за енергетски бизнис Андреи Бартолацију. Лазаревић је убрзо отишао, а остала тројица разговарала су још 15 минута. Онда су прешли на друго место у истом хотелу где им се придружио Тончев, Дачићев саветник за националну безбедност. О овом састанку Тончева са Радуловићем међународна новинарска мрежа ОЦЦРП је писала средином 2013. Тончев је тада рекао новинарима да је то био кратак пословни састанак и да је једва познавао Радуловића. Видео, међутим, показује близак однос њих двојице. Радуловић му шапуће на уво, тапше га по грудима и љубе се у образ.

Лазаревић је једини са снимака оптужен за одавање поверљивих информација шверцерима. Суђење ускоро треба да почне. У својој одбрани у истрази Лазаревић је рекао да Радуловићу није дао осетљиве податке, већ да му је доставио опште информације из полицијске „ЈИС“ базе која садржи кривичну историју, саобраћајне прекршаје и слично. Лазаревић је изјавио и да га је шеф Дачић упознао са Радуловићем. Он је одбио да коментарише случај за КРИК.

Дачић, Тончев и Вукић нису оптужени и нема индикација да су под истрагом. О својим сусретима са Радуловићем до сад нису позвани ни да дају исказ.

Вања Вукић је новинарима КРИК-а прво рекао да се није сусрео с Радуловићем, већ да је случајно прошао поред њега на улици.

„Он пролази поред мене, а ја у том тренутку и не знам ко је. Тако се потрефило“, каже Вукић.


 

Када му је новинар КРИК-а показао фотографију из снимка, на којој се јасно види да њих двојица причају, Вукић је рекао да га је Радуловић случајно зауставио на улици да га пита нешто, али се не сећа шта. Рекао је и да није узео фасциклу од њега и да она коју је Радуловић држао није иста као она која се појављује у кафићу.

Рекао је и да зна за постојање овог записа, којим је Демократска странка више пута покушала да га уцени.

Ивица Тончев, саветник Дачића, рекао је новинарима КРИК-а да никада није одавао Радуловићу државне тајне, а сусрет с њим описао је као пословни састанак. Тончев је, као што смо раније писали, имао састанке и са другим члановима криминалних банди.

Писали смо и да је Дачићева Социјалистичка партија Србије изнајмила простор у свом седишту Шарићу у ком је он основао ноћни клуб „Ванила“.

Дачић није желео да говори за КРИК.

Питање односа Дачића са нарко-картелом постављено је још 2013. године. Дачић и чланови његовог кабинета били су у сукобу са криминалистичком полицијом, након чега је неколико извештаја полиције процурило у јавност. У извештајима је писало да је Дачић био у комуникацији са Радуловићем. Он је тада одржао конференцију за штампу и рекао да, иако је био на челу полиције, није знао да је Радуловић, ког је описао као пријатеља, учествовао у шверцу кокаина.

Дачић је преживео политички скандал. Када су Александар Вучић и Српска напредна странка победили на изборима 2014, Вучић је формирао владу са Дачићем, иако му није био потребан коалициони партнер. Дачић је именован за министра иностраних послова, а Тончева је поставио за свог саветника. Постао је и председавајући Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС).

Лазаревић је оптужен, али и даље ради у амбасади Србије у Атини.

Пише: Стеван Дојчиновић

Извор: КРИК

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!