fbpx
Загорка Доловац , фото П.Милошевић

Тебе Загорка чека комплетна ревизија свих предмета на коме је тужилаштво радило од твог доласка у исто!

0
(0)

КОНАЧНО можемо рећи да је имплементација Законика о кривичном поступку, којим је уведена тужилачка истрага, успела. Тужилаштва су показала да су у стању да усвоје крупне промене и одговоре великим изазовима. Као републички јавни тужилац, ја сам задовољна. Ствари се крећу набоље, рекла је, за „Новости“, републички тужилац Загорка Доловац.

Она је добила орден Националног реда Легије части у рангу витеза, као највише француско одликовање, а њена заменица Гордана Јанићијевић, орден Националног реда за заслуге у рангу витеза.

– Одликоване смо због одличне сарадње коју имамо са француским правосудним органима у последњих десет година. Радили смо велики број предмета заједно и поступили по великом броју замолница. Потписали смо и декларације у области борбе против организованог криминала и о формирању заједничких истражних тимова. Ми смо једина земља изван ЕУ са којом Француска има потписан такав споразум.

* Да ли је решавање убиства Бриса Татона допринело том међусобном поверењу, па и додели ових ордена?

– Случај убиства Бриса Татона наш је први контакт са француским правосудним органима. Реч је о комплексном предмету који је изазвао велику пажњу и домаће и француске јавности. Истрајали смо у томе да поступак добије епилог на суду, и да буде што пре и што квалитетније решен. Данас имамо правоснажне пресуде у односу на све окривљене, а француски органи су схватили да наше тужилаштво ради посвећено.

* У којим сте предметима још сарађивали?

– Сарадњу имамо на дневном нивоу. Између осталог, помогли смо у откривању украдене слике Клода Монеа и враћању виолине вредне више стотина хиљада евра. Чак смо пружили помоћ и у једном предмету потенцијалног тероризма. Једини смо доставили тражене податке за два сата и добили похвалу. О поверењу Француске говори и то што нам је уступила неке своје предмете, у којима су окривљени српски држављани.

фото П.Милошевић

* Србија би ускоро требало да потпише споразум са Евроџастом, међународном организацијом за правосудну сарадњу?

– Очекује се да споразум буде потписан почетком новембра. Ове године смо поступили по 42 захтева и замолнице Евроџаста и основали заједничке истражне тимове. Од земаља које нису чланице ЕУ, више замолница решила је само Швајцарска, а иза нас су Норвешка и САД. Директно сарађујемо са 30 земаља. Када могу криминалци, зашто не би могла и тужилаштва?!

БОЉА БОРБА ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ

* КОЛИКО сте задовољни спровођењем антикорупцијских закона?

– Мада је још рано, ипак смо задовољни резултатима. У четири велика центра имамо специјализована тужилаштва, у којима раде добро обучени људи и владају вештинама које нису везане само за тужилачки посао. Овакав модел дао је добре резултате.

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Приватно обезбеђење које чува полицију државу кошта више него полицајци (видео)

3.7 (3) Иако је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић тврдио да ће се ангажовањем приватног …

МУП обезбеђују четири приватне фирме

4.3 (3) Зграду Министарства унутрашњих послова (МУП) Србије у Београду обезбеђују четири приватне фирме, међу …

Један коментар

  1. Због оволиких успеха био би ред да се Загорка скине са платног списка српског буџета и пребаци на платни списак француске владе. Ионако неупоредиво више користи Французима него Србима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *