Тенкисти данас обележавају свој дан

0
(0)

Београд — Припадници оклопних јединица Војске обележавају свој Дан – 31. октобар, у знак сећања на исти датум из 1941.

Тада су први пут устаничке јединице употребиле два тенка у борби за ослобођење Краљева.

Два тенка, која су послужила као основа за формирање првог тенковског вода, била су заплењена од Немаца који су на почетку Другог светског рата окупирали Краљево.

Током година оклопне јединице – тенкови и разне врсте транспортера су усавршавани, али су задржали значају улогу у испуњавању задатака оружних снага, посебно у подршци пешадији приликом офанзивних дејстава. 

Оклопне јединице у Војсци Србије распоређене су у тенковске и механизоване батаљоне, а задржани су углавном најмодернији тенкови М-84 и нешто мањи број популарних Т-72. 

Министар одбране Небојша Родић честитао је данас припадницима оклопних јединица Војске Србије Дан рода. „Више од седам деценија постојања једног од најзначајнијих родова Копнене војске обележавате успешном реализацијом задатака и остварењем значајних резултата у одржавању високог нивоа оперативних способности“, навео је Родић у честитки. 

Он је истакао и да припадници оклопних јединица „захваљујући професионалном односу према раду и дугогодишњем искуству, доприносе изградњи, развоју и афирмацији тенковских и механизованих јединица Војске Србије“. 

„Честитам вам празник са жељом да и убудуће постижете запажене резултате и на тај начин унапређујете оперативне способности Војске Србије“, навео је Родић у честитки објављеној на сајту МИнистарстав одбране.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend