fbpx

The Telegraph: Европску унију је створила CIA – радила је на њој још од 1950.

0
(0)

НЕМА ничег изненађујућег у томе што се Сједињене Државе активно супротстављају могућем иступању Велике Британије иу Европске уније јер су „европске интеграције од самог почетка амерички пројекат“ – објавио је The Telegraph.

Британски лист је истовремено указао: да документи са којих је Стејт департман недавно скинуо ознаку тајности потврђују да је америчка шпијунажа још од половине 20. века финансирала формирање данашње Европске уније.

У једном од тих докумената, меморандуму од 26. јула 1950. године – указује The Telegraph – садржане су информације о кампањи за формирање Европске заједнице (претече ЕУ). А иницијатор меморандума била је Управа за стратешке службе из које је настала CIA.

Лондонски лист посебно наглашава да су САД посебну пажњу одувек посвећивале Великој Британији јер је њено учешће у „европским интеграцијама“ за Вашингтон увек било приоритетно.

The Telegraph подвлачи да документи Стејт департмана разоткривају да је CIA тесно сарађивала са „оцима оснивачима ЕУ“, користећи их као послушнике. Осим тога: да је америчка шпијунажа од самог почетка тежила да Европа буде зависна од Вашингтона и да је на све начине сметала ЕУ да нађе алтернативне изворе финансирања.

У једној од објављених „службених белешки“ (од 11. јуна 1965.) открива се да су Американци једном од потпредседника Европске заједнице давали инструкције да „гура“ пројекат европске валутне уније и да блокира дебате о том питању све док одлука о увођењу заједничке валуте не постане неизбежна.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Каква бре црна демократија у Србији?! Где сте то видели у Србији и када? Марш бре у пм…

5 (4) ТРЕНД да нам европски парламентарци у писмима држе лекције и оптужују власт за …

ЦРВЕНИ аларм на Апенинима: 20.000 миграната спремно на ИНВАЗИЈУ италијанске обале

5 (1) Упркос затвореним лукама Италија упозорава на нови талас миграната спреман да запљусне њене …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *