Ти си Ковач ловио шпијуне!? Уловио си ти само гајбу од милиона еврића на Дедињу

Ти си Ковач ловио шпијуне!? Уловио си ти само гајбу од милиона еврића на Дедињу

3.7
(6)

У СРБИЈИ, као и у другим европским земљама, прво су створене службе безбедности у оквиру генералштабова војски.

Овако, у разговору, за „Новости“, објашњава како су настале безбедносне службе генерал Светко Ковач, бивши директор Војнобезбедносне агенције (ВБА). На РТС је почело емитовање серијала „Тајне службе Србије“, за коју је сценарио написао управо Ковач.

– Серијал обухвата период од настанка служби безбедности, негде од 1876. године, када су створени зачеци војних, односно 1899. године када настају цивилне службе, и завршава се деведесетих година, непосредно пред почетак грађанског рата у Југославији. Обрађујемо и период када нису постојали специјализовани органи, али су били развијени безбедносни послови, у време Карађорђа и кнеза Милоша.

Шта је карактеристично за тај период?

– У време стварања модерне српске државе шпијунажа је била један од главних проблема. Устаничка власт донела је неколико уредаба, од којих је једна регулисала да се из српских градова протерају сва „празноодајућа“ лица за која се сумњало да би се могла бавити шпијунажом у корист непријатеља. Сва писма слата у иностранство морала су бити написана на српском и прегледале су их устаничке власти. Кнез Милош је одмах после Ђакове буне створио разгранату мрежу доушника, како га народно незадовољство не би поново изненадило. У то време писма су писана тајнописом, лимуновим соком и растопљеним барутом. Кнез је 1837. издао наредбу да се отварају писма која иду у Аустроугарску. Војни закон из 1839. прописује казне за издају, шпијунажу, побуну, а смртна казна следи онима који су „ишли против Устава“.

Од када можемо говорити о модерној безбедносној служби?

– Кнежевина Србија је на школовање у европске метрополе слала младе људе, који су се враћали са новим идејама. Једна од њихових области интересовања биле су и службе безбедности. Модерна безбедносна служба почела је да се ствара одмах после Берлинског конгреса и признавања Србије као суверене државе. У организационом смислу највише је коришћено француско искуство, и обједињавање обавештајне и контраобавештајне функције, али и искуства земаља које су биле српски непријатељи.

Какав утицај су домаће службе имале на кључне догађаје у земљи, а каква је била улога страних?

– Домаће службе су имале утицај на преломне тренутке у историји, међутим, често се та улога или минимизира, или јој се даје превелик значај. Генерално, када су домаће службе слабе, стране имају већи утицај, и обрнуто. Добар пример је период између 1934. године, после убиства краља Александра, и 1941. пред напад нацистичких и фашистичких сила. Тада су се на простору Краљевине сукобљавале немачке и британске службе у намери да Југославију увуку у Тројни пакт, односно антифашистички савез. Југословенска служба је била немоћна због унутрашњих политичких сукоба и нејединства власти.

ПАРТИЗАНСКА И ЧЕТНИЧКА СЛУЖБА

о Службе су постојале и у партизанском и у четничком покрету?

– Дража Михаиловић је придавао велики значај обавештајним службама, које су у његовом покрету до 1943. релативно добро функционисале. Позната је његова радио-станица 506, која је из Београда слала извештаје не само у Дражин штаб, него и британској обавештајној служби. Зато је немачка служба Абвер у свом саставу имала посебне целине које су се бавиле четничким, односно партизанским покретом. Када су после 1943. савезници ускратили подршку четницима и усмерили је ка партизанима, ојачала је партизанска обавештајна служба.

Каква је њихова улога приликом покушаја атентата на краља Александра, у Загребу, 1933. године?

– Начелник Обавештајног центра у Суботици, капетан Константин Плавшић, крајем 1931. године, добио је извештај од поузданог извора да се у Мађарској, на салашу Јанка Пуста, који је изнајмио Густав Перчец под лажним именом, обучавају терористи и да ту повремено борави Анте Павелић и представници мађарских и италијанских обавештајних служби. На салашу је стално била и љубавница Перчеца, Јелка Подгорелец. После једног сукоба са Перчецом, Јелка бежи у Беч, о чему Плавшић извештава Владету Милићевића, једног од најбољих обавештајаца. Милићевић је пронашао Јелку и убедио је да се врати на салаш и доставља му извештаје. Тако је атентат спречен.

Ти си Ковач ловио шпијуне!? Уловио си ти само гајбу од милиона еврића на Дедињу

ИСТОРИЈАТ Сцена из серије „Тајне службе Србије“, Фото промо

Зашто онда није спречено убиство 1934?

– Око убиства краља у Марсељу и даље има нејасноћа, које ће то остати све док Француска не отвори архиве. Чињеница је да су југословенске службе безбедности успешно пратиле припреме и планове за извршење атентата. Имали су податке о кретању терориста и о томе упознали француске службе и полицију, али ове нису предузеле ни најосновније мере заштите.

Каква је била улога безбедњака у време сукоба са ИБ-ом?

– Југословенске службе безбедности су у време Информбироа постигле значајне резултате на супротстављању обавештајној и субверзивној делатности совјетске и других земаља Источног блока. На унутрашњем плану остала је, међутим, велика мрља у раду војних и цивилних служби. Голи оток и неосновано оптуживање, затварање и прогон великог броја људи, нељудске и бездушне методе не могу се ничим оправдати. На „пакленом острву“ су завршили и неки припадници Удбе и Коса, поједини неосновано оптужени. Карактеристичан је случај Бошка Чолића, Титовог пратиоца од почетка рата до 1948. Тито је у њега имао велико поверење. Чолић му је неколико пута у рату спасао живот. Оптужен да је радио за совјетску службу, прошао је голготу.

Како су се службе бориле са емиграцијом?

– Један од највећих успеха на том пољу је операција „Гвардијан“, вођена 1947. и 1948, у којој је ухапшено 19 усташких група и ухапшено или убијено 96 убачених терориста. Пошто су у првој групи, убаченој у Хрватску, ухваћени Анте Врбан и Љубо Милош, усташки злочинци из логора Јасеновац и Стара Градишка, створени су услови да Удба у канале пребацивања и јатаке на терену убаци своје људе. Када је Љубо Милош прихватио сарадњу са Удбом, вођена је класична обавештајна игра са руководством усташке организације у Филаху. Због погоршања безбедносне ситуације након Резолуције ИБ, наређено је да се оконча акција. Ипак, 4. јула 1948. ухапшен је главни организатор и злочинац Божидар Кавран. Следећа мета требало је да буде Анте Павелић.

Због чега је битан Брионски пленум?

– Брионски пленум је један од најзначајнијих догађаја у историји служби безбедности. Једна димензија су мере усмерене на елиминисање Александра Ранковића, а друга је улога служби у том догађају. У службама су нагомилане злоупотребе које нису решаване, а Иван Стево Крајачић и Едо Брајних су их искористили за лансирање афере прислушкивања и разбијања савезне службе. Поред слабљења савезне Удбе, као ослонца федералног концепта, и губљења њене руководеће функције и претварања у координатора републичких служби, требало је ослабити и Удбу Србије, за коју је процењено да је такође била главна подршка Ранковићу као репрезенту федералног, насупрот конфедералном концепту, као путу за разбијање Југославије. Брионски пленум је имао и неке позитивне промене: донете су тезе за реорганизацију Удбе, усвојен је нови Закон о унутрашњим пословима, формирана Комисија за контролу СДБ. Југословенске службе су од Брионског пленума стално разбијане и затваране у републичке границе, одакле су деловале као инструмент републичких руковостава.

Ко заиста управља службама и има ли њихове контроле?

– Како службе безбедности функционишу у пракси највише зависи од актуелне власти и њеног опредељења да ли желе да раде у демократски и правно уређеном амбијенту или у недефинисаном стању, када су веће могућности злоупотреба. Наравно, од великог значаја је контрола коју врше парламент, судска власт, јавност.

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

"Станишић је ступио у контакт с ЦИА 1991" и потом је био "поуздани саговорник" те службе

„Станишић је ступио у контакт с ЦИА 1991“ и потом је био „поуздани саговорник“ те службе

5 (2) Бивши шеф Службе државне безбедности Србије Јовица Станишић ступио је 1991. у контакт …

Адвокат Јовице Станишића поновио тврдњу да је он од 1991. сарађивао са ЦИА

Адвокат Јовице Станишића поновио тврдњу да је он од 1991. сарађивао са ЦИА

5 (1) * Вејн ЏОРДАШ: Да је Јовица Станишић био учесник у злочиначком удружењу, за …

3 Коментара

 1. u Mucenickoj i Svetoj Srbskoj Zemlji odavno nema Rodoljuba, vec samo sami dodjin i spijun iz pm, iz bosne, krvatske, dzabolebarosi, muvadzije, hohstapleri, sionski mudraci, i gurbeti, balije, mufljuzi, ndijanci, udbasi, nasilnici i pljackasi, geaci i brdjani servijanski.
  oni ,,voljeni moj narode,, a nama sve gore, ni posla ni para, ni leba a i ono u gacama obesilo se pa spava, u sta li nm sipase broma da mi je znati.
  sad sve junaci; te vatali onog, te likvidirali onog bez suda i dokaza, pravise masovna streljanja, pa i danas se sepure po gradovima i sodomi i gomori, crnoga grada, primaju masne penzije i pisu neke knjige a mi totalno kapitulirali i postali robovi, zlikovaca kaubojskih, ludih germana i engleza.
  tamo gde jajare maloumne i pocrkale stali, tamo se njihovi sinovi sepure, i na racun buducih zive, prodaju nam muda ko bubrege i uvode nove obicaje za maloumne ko no jebanje u dupe.
  sikter i odbi te satane pogane i ti alo i azdajo pisousta, u bosnu pa se jebte u usta i povedte za ular luda popa miroslava.
  Srbija Srbima a leba radnicima, popovima samo sa Krstom i Jevandjeljem pred ljudima, a oruzana sila na granice a ne da narod terorise.

 2. ovaj lik s mustaci u almari crni dugi kozni kaput ima, duboke cizme i revolver, koji mu ne oduzese jerbo u njeg poverenja imase, a iza almare uramljen lik tita, staljina i picousta majmuna, pa vadi i kaci kako je potreba.
  nema od njega veca ,,junaka,, nad slabijim gace istresa a i pesnica i pendrek ostase deformisani od borbe protiv narodni neprijatelja.
  ludi pope miroslave dajde mu ordrna.

 3. Још један у низу дођоша,у уста вас говеђа јебем.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend