fbpx

TНГ поскупео на 82 динара

0
(0)

БЕОГРАД – У Србији је поскупео и течни наФтни гас (TНГ) и његова цена је достигла 82 динара за литар, изјавио је данас Танјугу председник Удружења бензинских станица Србије Борисав Tатић.

Цена тог горива у малопродаји почетком овог месеца била је 75 динара по литру, што значи да је само током марта TНГ поскупео за око седам динара по литру.

Tатић је објаснио да је TНГ поскупео због раста велепродајних цена које су, како је истакао, вероватно порасле зато што нема довољних количина тог горива на регионалном тржишту.

Он је изразио очекивање да ће се тржиште наФтних деривата и TНГ-а сада „примирити“ и оценио да су цене TНГ-а достигле максимум и да не би требало више да расту, јер ће у противном доћи до пада потрошње.

Tатић је навео и да је потрошња наФтних деривата од почетка године опала за седам до 10 одсто, због пада куповне моћи становништва, али и зато што су се аутомобили мање возили за време леденог таласа, када је и индустрија радила смањеним капацитетом.

Чим дође до поремећаја на иностраном тржишту наФте и наФтних деривата, то се одражава на цене горива и TНГ-а и код нас, изјавио је Танјугу председник Аутогас асоцијације Србије Бранко Вуксан, објашњавајући разлоге поскупљење TНГ-а у Србији.

Велики светски произвођачи углавном усмеравају продају TНГ-а на азијско тржиште, због чега постоји мањак тог горива на европском и регионалном тржишту, казао је Вуксан.

Као разлог због кога TНГ поскупљује, Вуксан је навео и то што домаћи увозници углавном немају дугорочне уговоре за куповину тог горива, пошто нису сигурни колико ће моћи да га пласирају, већ га купују на „спот“ тржишту, када су и цене више.

Он је указао да није смањена потрошња TНГ-а и да и поред тога што аутомобили троше за око 10 одсто више TНГ-а од других врста наФтних деривата, то гориво је и даље исплативо.

Још исплативији од TНГ-а је компримовани природни гас (ЦНГ), чија производња и продаја код нас још није заживела и који се за сада продаје на само пет до шест пумпи у Србији, рекао је Вуксан и навео да је ЦНГ скоро упола јеФтинији од TНГ-а.

Има назнака да би његова производња могла да почне на пет гасних поља у Србији, што би био добар почетак за тржиште ЦНГ-а код нас, рекао је Вуксан и додао да се ЦНГ увелико користи у европским земљама, посебно у Италији и Бугарској.

Он је објаснио да је ЦНГ гас под високим притиском који се у таквом стању убацује у резорвоаре, за разлику од TНГ-а који је у течном стању.

Почетне инвестиције за ЦНГ су скупље, било да се ради о уградњи опреме за аутомобиле или увођењу инсталација за то гориво на пумпама, али се та улагања брзо исплате, додао је Вуксан.

Стручњак Привредне коморе Србије за енергетику Лјубинко Савић изјавио је Танјугу да, када је реч о ценама TНГ-а, то гориво је обично скупље зими, када је траженије, па му је и цена виша, с обзиром да се оно осим за аутомобиле употребљава и као пропан-бутан боце у домаћинствима.

Цене TНГ-а у Србији се Формирају сходно понуди и потражњи и у складу са захтевима тржишта, а на ту цену утиче и акциза која је на TНГ уведена од 2007. и износи 19,2 динара по литру, навео је Савић и додао да је последњих година и даље евидентан, иако успорен, ипак раст потрошње TНГ-а у Србији.

Он је навео да Србија увози око 70 одсто TНГ-а и то не само из суседних земаља, већ и из Казахстана и Италије, јер постоји мањак тог горива на тржишту, а око 30 одсто домаћих потреба за TНГ-ом подмирује се из домаће раФинаријске прераде и из постројења за производњу TНГ-а у Елемиру.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Пад производње у Србији од 0,7 одсто у 2019.

5 (1) Укупна индустријска производња у Србији у прва три квартала 2019. била је мања …

Колико ће нас у 2020. коштати регистрација аутомобила?

2.3 (4) Због увећања локалних такси, регистрација у 2020. години ће поскупети, али незнатно. Директор …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *