fbpx

ПКС: Стање у привреди забрињавајуће

0
(0)

БЕОГРАД – Председник Привредне коморе Србије Милош Бугарин изјавио је данас Танјугу да је забрињавајуће што се, уз раст незапослености и неликвидности у привреди, региструје пад индустријске производње и прерађивачке индустрије, а ту су и доспели ануитети спољног и унутрашњег дуга од око 4,4 милијарде евра.

Оно што суштински оптерећује привреду су диспропорције између броја запослених и издржаваних лица, затим несразмера између броја запослених у реалном и државном сектору, рекао је Бугарин и додао да ревидирана стопа раста привреде са 1,5 на 0,5 одсто такође забрињава, због тога што би лако могла да пређе у рецесију под притиском спољне кризе.

Подсећајући да, истовремено, сума коју ове године као земља морамо да издвојимо за измирење унутрашњих и спољних дугова износи око 4,4 милијарде евра, што је на ивици рецесионих токова при планираној стопи раста привреде од 0,5 одсто, 
Бугарин је оценио да је то представља неодржив економски систем.

Србија има много јаче привредне потенцијале него земље у окружењу, али имамо нешто што се зове „потпуна инертност институција власти“, која треба да доноси реФормске закона за унапређење пословног амбијента и да усагласи економску, Фискалну и монетарну политику, казао је Бугарин.

Он је додао да је ПКС Формирала Радну групу експерата, која ће новој влади када буде Формирана предложити решења за опоравак привреде и наметнуће се као партнер у решавању проблема у реалном сектору, као и много пута до сада.

Говорећи о најављеној Економској платФорми ПКС, која ће бити припремљена крајем маја и почетком јула и бити понуђена новој Влади Србије, Бугарин је рекао да ће тај документ бити усвојен и на Скупштини и на Управном одбору ПКС и понуђен новој влади, без икаквих аспирација да улази у политичке договоре са странкама на власти.

„Наш циљ јесте да као национална пословна асоцијација будемо квалитетан партнер институцијама извршне и законодавне власти у креирању економске политике. Наш чиљ није да се проФилишемо као посланици, политичари или да тражимо места државних секретара“, поручио је Бугарин.

 

Танјуг


Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вирусна парализа привреде, социјалног и друштвеног система: Привреда и друштво на апарату за дисање

4.3 (4) Сведоци смо опште парализе привредних токова (брзо ширећом) инфекцијом. Међутим, ова криза је …

О економским и привредним „успесима“ Вучића и његовог режима економских убица

5 (20) Чича, гледам жвалоњу и оног малог перача новца како се стално курче неким …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *