Србија

Тодорић: Да је неки грађанин изнео државне тајне, био би ухапшен

Адвокат Владимир Тодорић истиче за Данас да је одавање државне тајне кривично дело, веће и од одавања службене тајне за шта су, на пример, пред српским правосуђем оптужени бивши полицајци Милан Думановић и Младен Трбовић, јер су јавно говорили о тајном снимању на комеморацији у Сребреници 2015. године када је Вучић био премијер.

Тодорић указује да по закону председник Републике може да скине ознаку тајности, али да за то постоје одређене процедуре, што Вучић није урадио. Kада је реч о последицама Вучићевог поступка, Данасов саговорник истиче да председник државе због овога може да буде кривично гоњен.

– Председник Србије има имунитет који га штити, али и имунитет може да се укине када су овако озбиљне ствари у питању. Јер да је обичан грађанин изнео државне тајне, одмах би био ухапшен – наглашава Владимир Тодорић.

Главна и одговорна уредница „Нове економије“ Биљана Степановић оценила је као преседан то што је председник Србије Александар Вучић, гостујући на ТВ Пинк, читао делове званичних извештаја БИА са ознаком државна тајна.

– Волела бих да знам да ли се икада у историји десило да председник једне државе држи у рукама документа на којима пише строго поверљиво, да чита шта у њима пише и денунцира своје најближе сараднике – рекла је Степановић у Новом дану на Н1. Степановић сматра да је то што је председник урадио „супротно интересима Србије“.

Јелена Пејић из Београдског центра за безбедносну политику (БЦБП) указала је за Н1 да се подаци који носе ознаку – државна тајна или строго поверљиво – на посебан начин чувају, под посебно прописаним мерама.

– Значи, они се не износе из одређених просторија, а камоли да се носе на програм са националном фреквенцијом. Питамо се да ли је опозвана тајност, на документу који је показан види се да постоји ознака, не види се да је она опозвана, али председник јесте лице овлашћено да опозив учини – истакла је Пејић. Уколико председник не учини опозив тајности, закон каже – рок за престанак тајности документа са ознаком „државна тајна“ је 30 година.

Адвокат Сеад Спаховић рекао је за Н1 да је деведесетих година праћена целокупна опозиција, те да Вучић није изузетак. А што се тиче прислушкивања дипломата, Спаховић оцењује да је реч о тзв. статусној обради.

– Статусна обрада значи да та функција коју тај човек има, захтева да буде под надзором. И то су, по мом мишљењу, стране дипломате. А ако неко сматра да је толико важан да се под обраду ставља десет људи да би видело шта он ради, то је сад друго питање зашто је то тако… Ја мислим да је председник Републике тада као опозиционар „упадао у мере“ код ових људи који су праћени из других разлога, по мом мишљењу“, наводи Спаховић.

Уредник портала KРИK Стеван Дојчиновић сматра да је „поприлично велики скандал“ то што је председник државе Александар Вучић уживо на телевизији читао извештаје Ресора државне безбедности и БИА са ознакама „државна тајна“.

– Он је први који није смео то да уради. Изнео је детаље који се тичу обрада које је радила обавештајна агенција. Ово је граница коју је прешао, а коју није смео да пређе – казао је уредник KРИK-а за Дневник Н1. Дојчиновић је оценио и да је Вучићев наступ компромитовао обавештајну службу, мада је БИА, како је додао, већ доста дуго компромитована будући да се њени документи нон-стоп објављују у таблоидима.

Стефановић: Суштина да је Вучић праћен и прислушкиван

Председник Републике, Влада и Скупштина Србије по закону могу са било ког документа скинути ознаку тајности, изјавио је министар полиције Небојша Стефановић и поручио да није суштина то што је председник читао на телевизији поверљив документ, већ је суштина да је он праћен и прислушкиван.

„Данима су причали да се прислушкивање није десило, покушавали су да нас убеде да је Вучић луд. Сада, кад Вучић изађе са чињеницама о томе, сада то није тема ко је то урадио, већ је тема зашто је то прочитано у јавном обраћању“, изјавио је Стефановић.

Стефановић је рекао да је председник Александар Вучић на телевизији читао документ који је носио ознаку тајности, али се тицао њега и то је учинио у интересу јавности, јер су неки говорили да није тачно да је Вучић праћен и прислушкиван.

„Показао је информацију која се тиче њега лично“, поновио је Стефановић и додао да друга лица која се спомињу више нису ту, не обављају никакву функцију у Србији, а оне које је поменуо дали су му сагласност да то учини, јер се и њих тиче да су били под мерама.

Н1: Значи он је скинуо ознаку тајности?

Стефановић: Претпостављам да је самим читањем, дакле председник има право да то уради, кад председник то и прочита, самим тим је скинута ознака тајности.

Н1: Мислите по аутоматизму?

Стефановић: Нисам правник, не бих се бавио техничким детаљима, али председник свакако има право да то уради.

Да ли је скинута поверљивост?

У кабинету председника Републике нису у току јучерашњег дана желели да одговоре на питање да ли је председник Вучић искористио своје законско право и скинуо ознаку поверљивости са докумената чије делове је читао у телевизијском преносу. Подсетимо, Закон о тајност података дозвољава то право председнику, Влади и Народној скупштини уколико то захтева јавни интерес. Уколико председник није то учинио, ради се о кривичном делу за које је запрећена затворска казна у распону од једне до десет година. За истраживање овог кривичног дела би било надлежно Више јавно тужилаштво у Београду.

Пише: Ј. Диковић, Данас.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. Buljavi zvalonja nema meru, nema toga sto ta idiotska greska pirode nece uraditi, ali mi smo krivi!
    I dalje cutimo i gledamo sta otrcana buljava pedercina i bedna kukavica radi celom narodu i zemlji Srbiji!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!