fbpx

Током лета најмање још једно поскупљење свињетине!

0
(0)

Србију неће заобићи потреси на тржишту свињетине који су глобално захватили готово све државе са значајнијом потрошњом ове врсте меса.

Узрок оваквом стању је нагли раст кинеске потражње за свињским месом, након што је због афричке куге свиња на тамошњим фармама усмрћено више од милион домаћих свиња.

Према званичним подацима ЕУ, објављеним пре неколико дана, просечна цена свињског меса у Европској унији порасла је 21,9 одсто од прошле године. Истовремено и извоз за Кину значајно се увећава. Процене су да ће до краја године глобално поскупљење бити још драстичније.

Како ће се, и у којој мери, све то одразити на Србију, која још нема дозволу за извоз на кинеско тржиште?  Свињетина је већ у радњама скупља него пре два месеца. Свињски бут тренутно кошта од 400 до 480 динара. Најаве о новом расту цена од око 40 одсто ипак су претеране, тврде највећи произвођачи.

– Током лета свињски бут би максимално могао да поскупи на 500 до 520 динара. Све преко тога су спекулације, а посебно да ће свињетина ићи на 700 или 800 динара. То није могуће, јер би се тада изједначила са ценом јунетине. Из искуства видимо да уколико једна врста меса поскупи потрошачи прелазе на другу, јефтинију.

У нашем случају то би била пилетина, која је у Србији јефтина – каже за „Политику” Петар Матијевић власник „Индустрије меса Матијевић”. Уз Мирослава Мишковића и Миодрага Костића он је један од три највећа произвођача свиња у Србији.

Наша земља, по проценама, има око три милиона свиња у узгоју што није довољно за домаћу потрошњу. Разлика се надомешћује углавном увозом меса за прерађивачку индустрију и по незваничним информацијама постоје велике залихе тог меса. Увоз је тренутно неисплатив, јер су цене на европском тржишту порасле.

Златан Ђурић, из Уније пољопривредних произвођача, међутим, истиче да са тренутном откупном ценом свињетине од 135 динара за килограм „живе ваге”, односно 150 до 155 динара (са урачунатим ПДВ-ом), нема разлога за раст цена.

Према подацима Републичког завода за статистику прошле године увоз свињског свежег и замрзнутог меса, у односу на 2017., порастао је девет одсто. По званичној статистици, највише смо га увозили из Шпаније и Немачке а мање количине стизале су и из Холандије, Мађарске и Хрватске. Извоз је у истом периоду пао око 30 процената.

Аутор: Ивана Албуновић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Цене хране могле би да изазову тржишни шок

5 (2) Прекомерно снабдевање и пад потрошње, као и глобална рецесија која прети већини земаља …

Струја ће поскупети иако ЕПС и са овом ценом остварује зараду

5 (1) Последњег дана овог месеца, а то је петак, 31. јул, надлежни у Србији, …

Један коментар

  1. Терен за пласман меса које је требало да оде у Русију, а враћено је, благовремено је већ припремљен.
    Срби ће то покварено месо платити више од Руса, јер о Србима као народу, нико више не брине.
    Они који би требало да брину, а које овај народ дебело плаћа за то, имају преча посла, да оваквим и сличним махинацијама напуне своје џепове.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *