Торнадо у Војводини: Ваздушне пијавице парале небо и направиле хаос (видео)

0
(0)

Поплаве, пожари, суше, водене бујице, ерозије, јаки олујни ветрови постају нормална појава у Србији

До пре неколико година било је незамисливо видети и забележити појаву торнада у Србији. Међутим, ово постаје све чешћа појава и то забележена оком камере у Војводини.

Анђелка, самохрана мајка троје деце, погинула током невремена у Новом Саду: Дрво је пало на њен ауто док је возила оца! (ФОТО)

Невереме протутњало Кикиндом: Ветар брзине 80 км на сат ломио гране и носио све пред собом (ФОТО)

Климатске промене данас су уочљивије и израженије него пре само 10 година, а стручњаци тврде да клима одређеног места више не постоји, већ постоји тренд промене климе.

Поплаве, пожари, суше, водене бујице, ерозије, јаки олујни ветрови постају нормална појава у Србији.

Климатске промене у нашој земљи огледају се у повећању просечне температуре ваздуха, повећању броја дана са екстремно високим температурама.

Торнадо је изузетно разоран олујни ветар, који настаје под одређеним условима – у условима нестабилне атмосфере (формирање олујних кишних облака кумулонимбуса), велике влажности, јаких ветрова који дувају из различитих праваца и снажног вертикалног струјања ваздуха.

Издизањем топлог (лакшег) и влажног ваздуха са тла у горње слојеве атмосфере, где у одређеном делу настаје мешање са хладнијим (тежим) и сувљим ваздухом долази до нагле кондензације и формирања капљица воде што доводи до ослобађања енергије у околни простор, чиме се појачава ветрикално струјање ваздуха.

Струјањем топлог ваздуха ка горњим, хладног ка доњим слојевима атмосфере уз ветрове различитих праваца испод олујног кумулонимбуса формира се вртлог (левак).

Снимци ове пијавице су од пре неколико дана, када је олујно невреме правило хаос по Војводини, а једна жена је у Новом Саду страдала, када је дрво пало на њен ауто и усмртило је.

Телеграф.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Лазаревац: Санирање последица „торнада“, после 16 сати стиже струја

0 (0) На подручју Лазаревца грађани и данас санирају последице олујног ветра налик торнаду из …

Овако је синоћ изгледало небо изнад села Шопић код Лазаревца

0 (0) Без коментара. Да ли је овај текст користан? Кликните на звезду и оцените! …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend