Трамп: Брзо ћу именовати новог директора ФБИ, можда и до петка

Амерички председник Доналд Трамп изјавио је да жели да брзо именује новог директора ФБИ-ја уместо смењеног Џејмса Комија, наговестивши да би се то могло десити до петка, а већ су почели разговори с кандидатима за ту функцију којих има 11.

Трамп је у суботу новинарима који су са њим путовали авионом у Вирџинију рекао да ће процес одабира кандидата тећи брзо, истакавши да су кандидати који су у разматрању „већином добро познати, високо уважени и заиста талентовани људи“, преноси Ројтерс.

„А то је оно што желимо за ФБИ“, истакао је амерички председник, додавши да постоји могућност да ће одлуку о новом директору ФБИ-ја донети пре него што идуће недеље, у петак, крене на своје прво путовање изван земље откако је постао председник САД.

Он је раније ове недеље са чела ФБИ-ја изненада сменио Комија, који је водио истрагу о могућем дослуху између Русије и Трамповог предизборног тима и мешању Москве у председничке изборе у САД 2016, због чега су критичари напали Трампа.

Званичник Беле куће је рекао да постоји 11 кандидата за новог директора ФБИ-ја, а за јуче су били планирани разговори са четири кандидата.

Прва је интервјуисана Алис Фишер, адвокат и бивши помоћник јавног тужиоца за криминалистички одсек под мандатом бившег председника Џорџа В. Буша, пренео је АП, уз напомену да ФБИ никада није имао жену за директора.

Остала три кандидата са којима су јуче били планирани интервјуи су садашњи вршилац дужности директора ФБИ-ја Ендрју Мекејб, судија њујоршког вишег суда Мајкл Џ. Гарсија и републикански сенатор из Тексаса Џон Корнин, који је заменик председника Сената и бивши јавни тужилац.

Међутим, неименовани извор близак процесу одабира новог челника ФБИ-ја рекао је да су јуче интервјуисана још два кандидата -специјални агент ФБИ-ја Адам Ли и судија Хенри Хадсон, као и још један кандидат чије име није навео, пренео је Ројтерс.

Удружење агената ФБИ-ја, које има више од 13.000 активних и пензионисаних агената у свом чланству, јуче је подржало кандидатуру бившег посланика Мајка Роџерса, који је био ангажован и као агент ФБИ-ја.

Интервјуе са кандидатима воде јавни тужилац Џеф Сешенс и његов заменик Род Розенстајн.

Новости

Актуелно

Трамп Јункера на самиту G7 неколико пута назвао „суровим убицом“

УТИЦАЈНИ лист крупног америчког капитала The Wall Street Journal објавио је да се Доналд Трамп …

Трамп напушио Г7 и отишао у Сингапур да се види са другом Кимом

На управо завршеном самиту Г7 у Квебеку забележен је тренутак очито важног разговора светских лидера, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons