Да се ФБИ није умешао, Веља Невоља би још што за себе а што за Вучићев режим касапио људе

Да се ФБИ није умешао, Веља Невоља би још што за себе а што за Вучићев режим касапио људе

И док се власт на сва уста хвали борбом против организованих криминала, истицајући хапшење групе Вељка Беливука и Марка Миљковића, министар одбране Небојша Стефановић наводи да није било страних служби, у првој линији ФБИ, клан не би ни пао.

Од хапшења криминалне групе Вељка Беливука и Марка Миљковића, која се сумњичи за најтежа кривична дела попут убистава, актуелна власт истиче да је њен пад показатељ да је држава одлучна у борби против мафије. Ипак, наводе да до пада криминалне групе Беливука не би дошло да се нису укључиле стране службе, потврдио је садашњи министар одбране, а раније министар полиције Небојша Стефановић. Он је, бранивши се од оптужби да је био повезан с мафијом,односно да је користио Скај апликацију коју користе криминалци, истакао да је, док је водио МУП, водио и снажну кампању против организаног криминала.

„Истрага против криминалне групе Вељка Беливука започела у време када сам обављао дужност министра унутрашњих послова и очигледно је кључни сегмент те истраге управо тренутак када је ФБИ разбио ту енкрипцију, повезао све оне који су користили Скај апликацију и стао на пут онима који злоупотребљавају ту технологију. Информације које је ФБИ поделио са европским и нашим службама значајно су помогле да се прикупе докази и подигне оптужница против ове криминалне групе, на чему посебно желим да честитам и нашим истражним органима и свима који су помогли да ова мафијашка организација заврши иза решетака“, рекао је он.

Адвокат Иван Нинић у разговору за лист „Нова“ каже да је Стефановић признао оно за шта досад нисмо имали потврду.

„Стефановић је признао јавности оно што смо све време претпостављали, али нисмо имали потврду информација, а то је да би Беливук и данас вероватно клао и млео људе да ни је било ФБИ. Од те службе је потекла иницијална информација и енкрупција Скај апликације коју су користили и притиснути тиме наша власт није имала избора, па је морала да похапси своје ‘војнике’“, каже Нинић.

Он додаје да се председник Александар Вучић тактички јавно захваљивао искључиво европским сестринским службама.

„То је рађено да би се умањила америчка улога и да би послао поруку да контролише стање у земљи, да овог пута није повлачио потезе под притиском запада, као у предмету Дарка Шарића, а сада испаде да ипак јесте и да велику захвалност дугујемо управо ФБИ. Треба јасно правити разлику између иницијатора акције разбијања и хапшења Беливукове екипе и стране европске службе која нам је касније уступлила податке и доказе похрањене на серверима „Скај“ апликације“, каже Нинић.

Овај адвокат истиче да је сада тренутак да се утврди ко је овој криминалној групи допустио да убије током 2020., иако се њено деловање прати од 2019. године.

„По први пут се дешава да један напредњак и високи функционер овог режима за потврду своје невиности јавност и истражне органе директно упућује на директора ФБИ. До јуче је овакав јавни иступ Стефановића био незамислив са аспекта страначке послушности и лојалности вођи, али изгледа да дувају неки чудни ветрови”, наводи познати адвокат и додаје:

„То нас наводи на закључак да Стефановић не лаже, да ФБИ заиста поседује све податке о Беливуковој групи, да подаци датирају још из 2019. године и да се зна ко је од појединаца из ове власти користио заштићени „Скај“ и био у комуникацији са криминалцима. Онда се поставља логично питање ко је и зашто допустио нова убиства у октобру 2020. године у Ритопеку, ако се знало о каквој криминалној групи је реч?”, изричит је Нинић.

Оптужница писана на 322 стране

Против Вељка Беливука, Марка Миљковића и још 29 припадника њихове групе данас је у Тужилаштву за организовани криминал подигнута оптужница. Оптужница је писана на 322 стране, а овај клан терети се за пет убиства, нелегално држање и растурање наркотика и оружја, отмицу и силовање.

Стефановић себи “обезбедио” слободу

Нинић истиче и да је Стефановић, позивањем на директора ФБИ, на неки начин, обезбедио слободу.

„Он за потврду својих навода упућује јавност и истражне органе на директора ФБИ Кристофера Вреја, с којим се 2019. године службено срео као министар полиције. Стиче се утисак као да поручује: ‘Имате избор да верујете директору ФБИ, без кога Беливук не би био ухапшен, или Вучићевим таблоидима’”, наводи Нинић.

Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Представа наказа: Kога се плашимо, када ћемо пљувати по њиховим гробовима

Представа наказа: Kога се плашимо, када ћемо пљувати по њиховим гробовима

За десет година владавине, Александар Вучић је нанео несагледиву и трајну штету Србији. Прогласио се …

Мајка Беливукове жртве: Мој син је био у контакту са Данилом Вучићем

Мајка Беливукове жртве: Мој син је био у контакту са Данилом Вучићем

Сања Михајловић и Мара Халабрин, мајке младића Горана и Александра, за које се сумња да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *